Domáci chlieb

Domáci chlebík s kôprom v tvare kvetu (fotorecept)

Autor receptu: eruska25

Voňavý chlebík pre milovníkov kôpru v tvare kvetu. Jednotlivé "lupene" sa ľahko oddeľujú.

9
porcií
120 minút
príprava
40 minút
na 170 °C

Suroviny

Postup

  1. V troche vlažnej vody s cukrom rozmrvíme droždie a necháme vzísť kvások. Zatiaľ na troche masti opražíme nakrájanú cibuľu a primiešame ju do kyslej smotany. Múku preosejeme, pridáme soľ, kôpor, kvások, smotanu s cibuľou a vodu. Cesto vymiesime, ak treba, pridáme vodu, aby cesto bolo vláčne, nie veľmi hutné. Posypeme múkou, prikryjeme a necháme kysnúť asi 1 hodinu.
  2. Po vykysnutí urobíme z cesta 9 bochníčkov.
  3. Bochníčky vložíme do vymastenej formy. Olejom pomastíme aj boky bochníčkov, budú sa potom dobre oddeľovať. Formu prikryjeme a necháme podkysnúť asi 30 minút.
  4. Upečieme vo vyhriatej rúre pri 170 °C 40 minút.
  5. Po upečení necháme vychladnúť na rošte. A tu moje fotenie skončilo. Prečo? Chlebík som piekla na menšiu oslavu, dala som ho na stôl takto, aby každý videl ten kvetinový tvar. Každý si vzal jeden "lupeň" a za chvíľu bolo po chlebíku. Čestne prehlasujem, že všetkým chutil.