Domáci čerstvý mäkký syr fotorecept

niniatko - bez fotkyniniatko, 14. februára 2012
Domáci čerstvý mäkký syr (fotorecept)
Foto: niniatko

Recept je na domáci čerstvý syr, ktorý som sa naučila v škole. Okrem toho, že je chutný, je aj skvelý na vysmážanie.

70 minút
príprava

Suroviny

10 ml (1 - 2PL)
2 l




Postup

  1. 1

    Nachystáme si suroviny. Zakysanku, mlieko vrecúšku (UHT mlieko /v krabici/ sa nevyzráža a aj s mliekom v plastových fľašiach môže byť problém), syridlo a chorid vápenatý (syridlo sa dá vraj zohnať i u mäsiara, ja ho mám spolu s chloridom objednané z internetu).

    Domáci čerstvý mäkký syr (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Mlieko zohrejeme na 28°C. Treba dávať pozor, lebo mlieko veľmi dobre vedie teplo. (obr. 1) Pripravíme si zakysanku. Buď 10 ml alebo 1-2 PL a pridáme k mlieku. Zamiešame. (obr. 2) Pripravíme si do hrnca vodu o teplote približne 32°C a hrniec s mliekom do nej vložíme. (obr. 3)

    Domáci čerstvý mäkký syr (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Pridáme chlorid vápenatý o množstve 4 ml (2 ml na 1 l mlieka) a premiešame. (obr. 1) Pridáme syridlo podľa sily syridla, resp. stačí pridať 0,4 ml. Syridlo pridávame cikcakovito, pokiaľ sa dá. (obr. 2) Poriadne premiešame. (obr. 3) Prikryjeme a necháme syriť 50 minút. (obr. 4)

    Domáci čerstvý mäkký syr (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Po 50 minútach urobíme pokusný zvislý rez.

    Domáci čerstvý mäkký syr (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Syrárska šabľa (inak tortový nôž, resp. akýkoľvek nôž) by mal po reze zostať mokrý, ale nemala by ostávať "špinavý". Syrenina má šable ustupovať.

    Domáci čerstvý mäkký syr (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Syreninu nakrájame na kocky cca 5x5 cm.

    Domáci čerstvý mäkký syr (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Necháme 5-10 minút "oddychovať". Srvátka vystúpi.

    Domáci čerstvý mäkký syr (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Následne kocky poprevraciame a začneme premiešavať.

    Domáci čerstvý mäkký syr (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Syreninu rozdrobíme na syrové zrno veľkosti približne lieskového oriešku.

    Domáci čerstvý mäkký syr (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Ešte chvíľu premiešavame, až nám vznikne takéto syrové zrno.

    Domáci čerstvý mäkký syr (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Syrové zrno spolu so srvátkou vlejeme do plachtičky. Pokiaľ nie sú okolo mňa ľudia, ktorí by mi podržali plachtičku (utierku čistú), tak to robím tak, že do hrnca vložím sitko, naň plachtičku a tak opatrne vlievam do plachtičky. Rohy plachtičky do kríža zviažeme.

    Domáci čerstvý mäkký syr (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    V chladnejšej miestnosti necháme odkvapávať do druhého dňa. (patent môjho otca)

    Domáci čerstvý mäkký syr (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    Na druhý deň vyberieme s plachtičky a nasolíme a odložíme do chladničky (tak na pol dňa).

    Domáci čerstvý mäkký syr (fotorecept) - obrázok 13
  14. 14

    Môžeme namiesto nasolenia použiť i rôzne korenie. Ja som skúšala gyros (to je najlepšie), korenie na grilovaný syr a štipľavú papriku.

    Domáci čerstvý mäkký syr (fotorecept) - obrázok 14
  15. 15

    Alebo sa dá spraviť aj syr s bylinkami v ceste. Použila som sušené provensálske korenie. Ešte pred syrením sa nasypú do mlieka a potom sa postupuje rovnako.

    Domáci čerstvý mäkký syr (fotorecept) - obrázok 15

Diskusia k receptu

lia66
Mňam, mňam, mňam-uložené, ďakujem!!!
rein
uložené tiež,dakujem.
mauosko
Fú ha! Počul som, počul, ale nikdy nevidel a teda nevyskúšal. Zaujímavé. Toto teda raz vyskúšam. Len neviem či zoženiem to syridlo. Aj by ma zaujímalo na koľko tak vyjde taký kilogram syra.
mauosko
Tak mi to teda nedalo. Vygooglil som toto stránku  www.syridlo-predaj.sk/index.php/....
Teda to isto pôjde.
P.s. aj pre tieto inšpirácie mám varechu rád. Toto by ma nenapadlo, i keď okolo syrov chodím denne a máme ich doma veľmi radi.
niniatko
@mauosko presne to je tá stránka, z ktorej objednávam syridlo aj chlorid (objednávala som aj kultúry, ale s práškovými sa robí zle). Na kilo syra potrebujete tak cca 4l mlieka (z 2l vyjde tak okolo tých 450g). Tamto vreckové mlieko stojí (aspoň u nás v Tescu) 0,52€ + zakysanka a syridlo a chlorid (tie samozrejme použijete na viac syrov).
palokuchki
Robievam syr velmi podobne uz dost dlho. Nepouzivam ale chlorid vapenaty. Aku ulohu tam ma?
niniatko
@palokuchki je dôležitý pre tvorbu syreniny, aby sa mlieko rýchlejšie a lepšie zasyrilo a aby sa vytvorila kompaktnejšia a kvalitnejšia syrenina
mauosko
@niniatko ešte sa chcem opýtať, to tú zakysanku si použila namiesto tej práškovej kultúry? A aký význam to plní pri výrobe tohto syra? Keby som nedal zakysanku?
niniatko
@mauosko zakysanka sa dáva namiesto kultúry (ona vlastne akoby kultúra je, lebo obsahuje tie mikroorganizmy, ktoré aj kultúra), vyrovnáva mikroflóru v mlieku a mení laktózu na kyselinu mliečnu, teda popri sladkom zrážaní čiastočne beží aj kyslé
rýchlejšie sa vyzráža, lepšie je rozložená laktóza, syrenina a syr sú kvalitnejšie, syr získa tú typickú arómu a chuť
mauosko
@niniatko , vďaka, zas som o kúšťok múdrejší. Inak dnes som si objednal na tej stránke sadu pre začiatočníkov za asi 10 €. Je tam všetko čo na začiatok , pre takých "borcov" ako ja, stačí. Tam som si všimol, že v tej sade je aj smotanová kultúra v prášku. To bude asi namiesto tej zakysanky. Nuž uvidím.
niniatko
@mauosko áno, smotanová kultúra je namiesto zakysanky... s touto práškovou kultúrou sa nerobí dobre, avšak, sami vyskúšate a potom sa rozhodnete či je lepšie použiť zakysanku alebo kultúru
evanaaa
Páči sa mi takáto domáca výroba mlečnych výrobkov, aj takýto syr. Raz mali u nás v Jednote syridlo a ešte niečo,len si nepamätám to druhé, len sa mi zdalo trocha drahšie, najmä, keď nie je k dispozícii čerstvé mlieko. Ale zatiaľ si to ukladám, mám aj od @klaura v KK, len by ma zaujímalo, aké teplomery používata, aj @niniatko , aj @klaura .
evanaaa
Práve som sa pozrela na ten link sem pridaný, na pomôcky a videla som teplomer, ktorý sa používa aj na meranie teplôt iných potravín. Ja mám podobný, na meranie teploty mäsa pri pečení, hádam by aj ten stačil .
niniatko
@evanaaa ja mám taký netypický teplomer a to teplomer, ktorý sa používa do potrubí, ale poslúži aj taký :)
tetrisss
Ak mozem, tych priprav syrov je tu vela, tiez sa priklanam k tomu, ze chlorid nie je potrebny, vyrabam si syr uz vyse roka, vyvarujme sa zbytocnej chemie. co sa tyka teplomeru, tie original stoja kopec eur a tak drobna rada, strcim prst a ked nic necitim, je to akurat :)
niniatko
@tetrisss nie je potrebný, je potrebný, každý si vyberie aký chce. Tento recept je originál recept, ktorým sa robí úplne každý syr, či už vo veľko výrobniach alebo v menších prevádzkach.
orchidea
Veľmi pekne spracovaný recept. Akurát nedávno som hľadala na internete recept na výrobu syra, našla som niekoľko ale tento tvoj je tak pekne spracovaný že si ho ukladám a syr budem robiť určite podľa neho.
tori111222
pridávam rad : syridlo sa dá kúpiť aj v drogérii, sú dva druhy, treba prečítať na fľaštičke




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia