Domáce zemiakové lupienky

frigga - fotkafrigga, 17. apríla 2015
Domáce zemiakové lupienky
Foto: frigga

Chutné a rýchlo pripravené domáce zemiakové lupienky, ktoré sú zdravšou a kreatívnejšou variáciou tých z regálov obchodu.

2
porcie
10 minút
príprava
6 minút
tepelná úprava

Suroviny

podľa chuti




Postup

  1. 1

    Jeden väčší zemiak ošúpeme (škrabkou napr.), narežeme ho na čo najtenšie plátky (ja som použil nôž, tí čo si vážia prsty môžu skúsiť aj iné náradie), ponoríme do misky s vodou tak, aby boli rovnomerne pod hladinou. Pridáme ČL cukru, dobre premiešame a necháme asi hodinu stáť.

  2. 2

    Po hodinke státia prebytočnú tekutinu vylejeme, zemiakové plátky by mali byť tvrdšie na omak. Na tanier rozprestrieme papier na pečenie, poukladáme naň plátky tak, aby sa navzájom nedotýkali okrajmi ani neprekrývali. Lupienky potrieme olejom, stačí jedna lyžica do misky, nanášame silikónovým pierkom. Tanier následne vložíme do mikrovlnky a pečieme asi 4 minúty z jednej strany a 2 minúty z druhej strany (časovanie je podľa potreby, až začnú lupienky hnednúť je treba ich obrátiť, každý má inak výkonnú mikrovlnku, preto je treba zemiačiky strážiť!).

  3. 3

    Hotové lupienky by mali byť zlatisté a chrumkavé, pred podávaním ich osolíme alebo okoreníme podľa vlastnej chuti - ja som použil morskú soľ, mleté čili a zmes talianskych byliniek s kúskami čerstvej červenej bazalky. Z jedného väčšieho zemiaka bol plný tanier skvelých domácich lupienkov. :) "Varil" Friggin muž.

Diskusia k receptu

sovka62
Oči mám na vrchu hlavy! Taktopripravené by ich hádam zvládol aj človek bez žlčníka. A to by dokázala aj obyčná mikrovlnka, alebo máš funkciu crisp?
frigga
Máme doma obyčajnú mikrovlnku, muž ich robil v nej :) Dajú sa robiť aj bez oleja a do misky nedáme cukor ale soľ. Teraz ich muž pripravuje zase :)
mariamka
bolo mi divne, ze je to v muzskom rode :) aka funkcia na tej mikrovlnke? ja vsetko, co dam, je len predvarene, prip. ohriate, finta bude asi v tom cukre, ze skaramelizuje... @mijaite sa machruje :)
frigga
@mariamka , nie je to žiadna špeciálna funkcia, len obyčajný ohrev.. a finta je v tom, že sa zo zemiakov odstráni škrob tým cukrom :)
mijaita
@mariamka jasne,machruje, s tim salatem jsou totiz famozni a protoze nema mikrovlnku! Ale, treba te to potesi, recept uz je v Australii a moc se libi! A ja je někdy zkusím jen v troubě takhle nasucho, taková jsem já :-)
radost
@mariamka
ja tu práve snorím čo a ako..tieto tvoje guľky urobím zajtra s morčacieho výrezu ..zemiaky nebudú lupienkové..hodím ku guľkám..taký bezprácny temer eintopf..aj hrncov bude špinavých pomenej..radosť byť v tomto klube..:-)
mariamka
@radost , dobra volba :) len asi zemiaky predvar a supni ku gulkam dopiect, pekne do ruzova, dobru chut :)
radost
áno..tak to bude..dobrá voľba=dobrá chuť..
pozdravená buď..
mariamka
ved rajciny.../nepovinne/,, ja neviem, ci to bude rurou, nedavala som nijaky zvlastny program, iba zhora-zdola
mariamka
@mijaita a k tomu zahranicnemu uspechu blahozelam, salat rada vyskusam, aj ked spenat u nas bezne "nejde" :)
cesminaz
velmi zaujimave,este som taketo nepocula :-) kk ..mozno sa detom zide ;-)
dvorka
Tak a mám dnešný obed pre dvoch. Zemiaky som máčala len necelých 10 minút a sú neuveriteľne chutné a chrumkavé.

jujoska
@dvorka a tiez si ich robila v mikrovlnke? Ak ano na aky vykon? Tento udaj chyba v recepte




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia