Domáce slané palice

ceresnicka1 - fotkaceresnicka1, 17. marca 2012

Recept som dostala od kamarátky potom,ako sme tieto palice ochutnali. Ona ich vraj pečie každý víkend. U nás by sa tiež minuli,len mne sa Zobraziť celý popisRecept som dostala od kamarátky potom,ako sme tieto palice ochutnali. Ona ich vraj pečie každý víkend. U nás by sa tiež minuli,len mne sa akosi nechce. Ale na výnimočné akcie a príležitosti sa to skutočne oplatí. Hlavne tam,kde je niečo dobré na vypitie...ako víno a pivko.

10 minút
príprava
15-20 minút
na 200 °C

Suroviny

500 g
1 dcl
1 ks
1 KL
1 PL
2-2,5 dcl vlažná na kvások a zamiesenie
 na potretie
1 KL -do kvásku




Postup

  1. 1

    Všetko si zmiešame v jednej miske. Ak máme čerstvé kvasnice rozmiešame v časti vody s cukrom,ak sušené nasypeme rovno do misky. Môžeme použiť aj pekárničku,ale ja som dnes robila z dvoch dávok,tak by mi to tam nevošlo. Urobíme hutné cesto. A necháme aspoň 45 min vykysnúť.

    Domáce slané palice  - obrázok 1
  2. 2

    Vykysnuté cesto rozdelíme na viac častí.

    Domáce slané palice  - obrázok 2
  3. 3

    Dnes som ho rozdelila na 6 častí,lebo mám 3 plechy,ktoré dávam naraz do rúry.

    Domáce slané palice  - obrázok 3
  4. 4

    Každé cesto rozvaľkáme na hrúbku asi 0,5cm a rozkrájame na pásiky hrubé 2cm. V podstate by sa v tejto fáze dalo všelijako improvizovať.

    Domáce slané palice  - obrázok 4
  5. 5

    Každý pásik špirálovite stočíme a uložíme na suchý plech poprípade na silikónovú podložku na pečenie. Robíme to tak,že pásik rolujeme jednou rukou jedným smerom a druhou opačne proti sebe.Ťažko sa to takto vysvetľuje,urobte si vlastný návod podľa obrázku.

    Domáce slané palice  - obrázok 5
  6. 6

    Potom všetky potrieme rozšľahaným vajíčkom a posypeme hrubozrnnou soľou. Posýpať môžete aj napr.sezamom,ale potom doporučujem pridať soľ do cesta.

    Domáce slané palice  - obrázok 6
  7. 7

    Dáme piecť do rozohriatej rúry na 200 C. Ja dávam všetky plechy naraz na rýchlovzdušný ohrev. Ale po čase treba plechy poprehadzovať a pootáčať,aby boli upečené rovnomerne.

    Domáce slané palice  - obrázok 7
  8. 8

    A potom už len striehnuť,aby neprihoreli,čas je asi 15-20min maximálne. Upečte si ,ako kto máte radi,sú dobré aj chrumkavé aj menej. A najlepšie sú buď v deň pečenia-vo vnútri mäkkučké na povrchu chrumkavé,alebo potom aspoň dva dni po upečení,keď dokonale stvrdnú. Ale u nás to nestihnú.

Diskusia k receptu

ppokia
vyzerajú pekne .,takéto veci mám rada ukladám si recept
misa1
vyzeraju super. urcite vyskusam. a skusim do cesta pridat cervenu papriku, alebo postruhany syr, mozno budu tiez jedle. :-)
martamm
No tymto receptom si ma velmi potesila. Taketo palicky urcite upeciem, dufam, ze sa vydaria....
marikafil
Ja tiež vyskúšam , vyzerajú dobre a ten môj je na tyčinkách závislý:-)
sovka62
To sú také ako tie, čo sa predávali kedysi v krčmách za 75 halierov, tuším ich tam bolo päť kusov. Vieš ako som ľutovala, že nemáme v rodine nikoho, kto by krčmu pravidelne navštevoval a nosil mi ich? Len občas ma ponúkla kamarátka, ktorej otec tam veru bol každý večer.
Tak teraz si ich môžem napiecť do foroty a nechať stvrdnúť, lebo také tvrdé chrumkavé mám najradšej.
orchidea
aj ja si pamätám na tie čo spomína @sovka62 , boli výborné a ak sa tento recept aspoň trošku priblíži ich chuti tak budem veľmi rada... už sa teším že ich upečiem...
hannah22
ukladám, a pridám trochu semienok (ľanové a pod.) teším sa.... :))
marikafil
Včera som ich upiekla, sú výborné, ďakujem za recept! Cesto je úplne super, napriek tomu, že bežne robievam kysnuté v pekárničke, toto som urobila len tak v mise, vlastnoručne - a išlo to bez problémov. Nechala som kysnúť niečo viac ako hodinu, s cestom sa výborne pracuje, nelepí sa na dosku ani na ruky. Tie špirály mi pripadali trochu tenké, ale ony samozrejme ešte dokysli a tým sa z nich stali tyčinky podobné Maxi tyčinkám Slovakia. Ale na rozdiel od tých kúpenských neobsahujú nedefinovaný rastlinný tuk, ale slnečnicový olej a samozrejme tam nie je ani emulgátor E471, regulátor kyslosti E330, chemická konzervačná látka E202, farbivo E160b, ani prírodne identickú maslovú arómu. Nekecám, toto som práve odpísala z tých Maxi tyčiniek. Takže nikdy viac. Ja dúfam, že ešte trochu stvrdnú, aby boli chrumkavé - ale neviem, či ich dovtedy "niekto" nezlikviduje. Dala som na každý plech iné semiačka - rímsky kmín, mak, ľanové semiačka a semiačka čiernej cibule - tak po raňajkách ešte "koštoval" a porovnával, s ktorými semiačkami mu to lepšie chutí:-) A bolo ich 800 gramov z tejto dávky. Takže snáď nebudem musieť piecť už po troch dňoch ďalšie.
ceresnicka1
Ďakujem dievčatá,som rada,že som týmto receptom potešila aj Vás skúsené kuchárky a pekárky. Odkedy som objavila varechu,pomaly zapĺňam KK a skúšam. Tak som rada prispela a podelila sa o recept. Len dúfam,že nebude posledný. Aj keď je tu už asi všetko.
marikafil
Práve sa dopiekla ďalšia várka. Vyzerá to tak, že ich naozaj budem musieť piecť každý týždeň:-) Teraz som dala trošku viac soli do cesta, keď povrch posýpam semiačkami. A na skúšku som dala na niektoré čili (drvené). Tak uvidíme.
vlasatka
robievam podobné, aj mám v receptoch. tiež ich robievam dosť často, sú fantastické. milujem ich máčať do dresingu z kyslej smotany, soli a cesnaku- mňaáááááááááám.
melita
Chcem poďakovať autorke receptu, robila som už 2x a vždy zaznamenali veľký úspech.
katka51
Dnes som ich robila a sú výborné, teda boli výborné, už nie sú :)) Ďakujem a ukladám do KK.
an3da
Výborné. Dnes som robila dva ráz, doobedu a odniesla som do práce, všetci chválili a večer pre domácich. Aj oni chvália. Diky za recept.
starkamajka
Som rada tomuto receptu na avízo Marikafil,ktorá ma naň upozornila ,lebo Izabelka dala tento týždeň podobné ,ale s jogurtom ktorí moji vnuci nemožu.Vďaka za rp.
uham
Robím ich aj dvakrát do týždňa. Skúšala som s postrúhaným syrom, so zemiakmi (do cesta) a na posyp soľ, černušku (rímska rasca), mak, ľan ... všetko možné. Robila som ich aj bez posypu a bez potierania vajíčkom. Chutili všetky. Vďaka za výborný recept!
ilusa
no pri tolkek chvale,to sa musi vyskusat co najskor,dakujem
vilie
Mám rád slané pečivo. Po prečítaní komentárov som sa rozhodol si tieto palice upiecť. Fakt sú vynikajúce. Ceresnicka máš u mňa 1*.
cesminaz
@ceresnicka1 dakujem velmi pekne za tento "super skvely" recept!!! Je to jednoduche,lacne a chuti skvelo!! Zboznuje to u nas kazdy,ja milujem rascove,ale robim aj syrovopaprikove ;-)) ..ja davam sol do cesta-na pol kila muky 3kl soli,su presne dobre slane,ako ticinky maju byt!! Robila som ich uz vela krat,no nikdy som ich nestihla odfotit,lebo boli "FUC"...no tentokrat som bola rychlejsia ;-)))

milo60
Paní @ceresnicka1 - supeééééér recept! Upekl jsem na zkoušku a jsou vynikající. Chrumkavé, vevnitř měkké... jen se mi asi nepodaří z této várky zjistit jak chutnají po dvou dnech... protože pomalu ale jistě mizí... :-)
Děkuji za recept.







SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia