Cestoviny

Domáce široké rezance so šošovicovou omáčkou

Autor receptu: redakcia

Zimné januárové dni si pýtajú nielen zababušiť sa do teplého oblečenia, ale aj zasýtiť sa domácim jedlom. Domáce cestoviny príjemne zahrejú a lahodnou chuťou a podmanivou vôňou každého objímu.

4
porcie
60 minút
príprava
30 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Domáce cestoviny: V mise spojíme múku, soľ, vajcia a trochu vody, vymiesime na hladké nelepivé cesto. Podľa potreby pridáme vodu, ak by bolo cesto priveľmi sypké. Cesto necháme 30 minút odležať a potom ho rozdelíme na viac častí, ktoré na pomúčenej doske rozvaľkáme natenko a radielkom alebo nožom nakrájame na široké rezance.
  2. Na omáčku očistíme a nakrájame všetku zeleninu. Na oleji opečieme najemno nakrájanú cibuľu, cesnak a pór, opečieme do sklovita. Pridáme paradajkový pretlak a krátko opečieme. Ďalej vsypeme nakrájanú mrkvu a šampiňóny a opekáme asi 3 minúty. Zalejeme zeleninovým vývarom a paradajkami z konzervy. Prisypeme červenú šošovicu, dochutíme cukrom aj sušenými bylinkami. A na miernom ohni prikryté varíme asi 20 minút. Uvarenú omáčku dochutíme soľou a korením.
  3. Pred dokončením omáčky dáme variť do osolenej vriacej vody rezance a uvaríme domäkka, scedíme.
  4. Domáce rezance podávame s omáčkou, posypané strúhaným parmezánom a ozdobené čerstvou bazalkou.