Cestoviny
Domáce široké rezance so šošovicovou omáčkou
Autor receptu: redakcia
Zimné januárové dni si pýtajú nielen zababušiť sa do teplého oblečenia, ale aj zasýtiť sa domácim jedlom. Domáce cestoviny príjemne zahrejú
a lahodnou chuťou a podmanivou vôňou každého objímu.
4 porcie |
60 minút príprava |
30 minút tepelná úprava |
Postup
- Domáce cestoviny: V mise spojíme múku, soľ, vajcia a trochu vody, vymiesime na hladké nelepivé cesto. Podľa potreby pridáme vodu, ak by bolo cesto priveľmi sypké. Cesto necháme 30 minút odležať a potom ho rozdelíme na viac častí, ktoré na pomúčenej doske rozvaľkáme natenko a radielkom alebo nožom nakrájame na široké rezance.
- Na omáčku očistíme a nakrájame všetku zeleninu. Na oleji opečieme najemno nakrájanú cibuľu, cesnak a pór, opečieme do sklovita. Pridáme paradajkový pretlak a krátko opečieme. Ďalej vsypeme nakrájanú mrkvu a šampiňóny a opekáme asi 3 minúty. Zalejeme zeleninovým vývarom a paradajkami z konzervy. Prisypeme červenú šošovicu, dochutíme cukrom aj sušenými bylinkami. A na miernom ohni prikryté varíme asi 20 minút. Uvarenú omáčku dochutíme soľou a korením.
- Pred dokončením omáčky dáme variť do osolenej vriacej vody rezance a uvaríme domäkka, scedíme.
- Domáce rezance podávame s omáčkou, posypané strúhaným parmezánom a ozdobené čerstvou bazalkou.