Domáce rožky

Autor receptu: polovnicka

Suroviny

Postup

  1. Aby ste boli v obraze.buď 1,5 lyžičky droždia alebo necelá polka.. :-) ja som odrezala.. Po vykysnutí cesto prepracujeme na pomúčenej doske. Cesto rozdelíme na 15 bochníkov, ktoré necháme cca 10 minút odpočívať. Pomocou valčeka vyvaľkáme elipsové placky. Ľavou rukou uchopíme spodnú časť okraja placky a pravou dlaňou stlačíme vrchný okraj placky do tvaru rohlíka. Pri vinutí poťahujeme ľavou rukou smerom dolu. Po zamotaní mierne pováľame.
  2. Alebo rozdelíme na 4 časti. Všetky rozvaľkáme do kruhu a vykrojíme trojuholníky. Vrchné cípy zahneme k sebe a motáme smerom k cípu. Po zamotaní mierne pováľame. To robíme aj pri plnených rožkoch, Vrchný cíp prekryjeme náplňou a tak nám náplň nevytečie.
  3. Vkladáme koncom dole, aby sa neotvorili. Dáme ich na silikónovú podložku alebo pečiaci papier. A necháme kysnúť 30-40 minút. Potrieme vajíčkom alebo len žĺtkom, mliekom, či vodou. Môžeme posypať semienkami alebo hrubou soľou. Pečieme pri 220´C cca 10 minút, potom stiahneme na 170´C a dopečieme, až majú zlatú farbu. Hotové rožky hneď preložíme na mriežku.