Domáce pečivo
Domáce rožky a pletenky
Autor receptu: fredybr
Recept na výrobu chrumkavého domáceho pečiva podľa Veroniky Bušovej.
10 porcií |
120 minút príprava |
15 minút na 210 °C |
Postup
- Z vlažnej vody, droždia, kryštálového cukru a lyžice hladkej múky si pripravíme kvások. Spolu všetko premiešame, až kým sa droždie nerozpustí a necháme približne 10 minút kvások napučať.
- Do misy si dáme zvyšnú hladkú múku, soľ, bravčovú masť, pridáme napučaný kvások a vypracujeme hladké cesto. Miesime približne 10 minút v robote. Potom cesto vyberieme a domiesime v rukách, až kým sa nelepí.
Preložíme ho do misky, prikryjeme ho utierkou a necháme približne 1 hodinu nakysnúť.
- Keď cesto nakysne, vyberieme ho z misky a rozdelíme na 10 častí.
Z každej časti vytvarujeme malý bochník.
Opäť ich prikryjeme utierkou a necháme aspoň 10 minút podkysnúť.
- Pripravíme si plech na pečenie, ktorý si vystelieme papierom na pečenie. Keď bochníky podkysli, budeme tvarovať rožky a pletenky. Cesto na rožky rozvaľkáme do trojuholníka na hrúbku cca 3 - 5 mm. Rožky tvarujeme tak, že začneme rolovať zo širšej strany. Na plech potom ukladáme pripravené rožky spojom nadol.
- Na pletenku, bochník ešte rozdelíme na 3 časti, vytvoríme si 3 šúľance, ktoré spletieme ako vrkoč. Spoje na koncoch poriadne utlačíme a zahneme ich do vnútra (do spodu).
Takto spracujeme celé cesto. Potom plech prikryjeme utierkou a necháme ešte aspoň 1/2 hodinu kysnúť.
- Rúru necháme vyhriať na 210 stupňov.
Po vykysnutí rožky a pletienky potrieme vodou. Nakoniec ich môžeme posypať hrubozrnnou soľou a prípadne rascou (podľa chuti)
Dáme piecť na 10 - 15 minút do zlatista.
- Po upečení pečivo vyberieme, potrieme ho vodou a necháme vychladnúť na mriežke alebo na plechu.