Domáce pečivo

Domáce rožky a pletenky

Autor receptu: fredybr

Recept na výrobu chrumkavého domáceho pečiva podľa Veroniky Bušovej.

10
porcií
120 minút
príprava
15 minút
na 210 °C

Suroviny

Postup

  1. Z vlažnej vody, droždia, kryštálového cukru a lyžice hladkej múky si pripravíme kvások. Spolu všetko premiešame, až kým sa droždie nerozpustí a necháme približne 10 minút kvások napučať.
  2. Do misy si dáme zvyšnú hladkú múku, soľ, bravčovú masť, pridáme napučaný kvások a vypracujeme hladké cesto. Miesime približne 10 minút v robote. Potom cesto vyberieme a domiesime v rukách, až kým sa nelepí. Preložíme ho do misky, prikryjeme ho utierkou a necháme približne 1 hodinu nakysnúť.
  3. Keď cesto nakysne, vyberieme ho z misky a rozdelíme na 10 častí. Z každej časti vytvarujeme malý bochník. Opäť ich prikryjeme utierkou a necháme aspoň 10 minút podkysnúť.
  4. Pripravíme si plech na pečenie, ktorý si vystelieme papierom na pečenie. Keď bochníky podkysli, budeme tvarovať rožky a pletenky. Cesto na rožky rozvaľkáme do trojuholníka na hrúbku cca 3 - 5 mm. Rožky tvarujeme tak, že začneme rolovať zo širšej strany. Na plech potom ukladáme pripravené rožky spojom nadol.
  5. Na pletenku, bochník ešte rozdelíme na 3 časti, vytvoríme si 3 šúľance, ktoré spletieme ako vrkoč. Spoje na koncoch poriadne utlačíme a zahneme ich do vnútra (do spodu). Takto spracujeme celé cesto. Potom plech prikryjeme utierkou a necháme ešte aspoň 1/2 hodinu kysnúť.
  6. Rúru necháme vyhriať na 210 stupňov. Po vykysnutí rožky a pletienky potrieme vodou. Nakoniec ich môžeme posypať hrubozrnnou soľou a prípadne rascou (podľa chuti) Dáme piecť na 10 - 15 minút do zlatista.
  7. Po upečení pečivo vyberieme, potrieme ho vodou a necháme vychladnúť na mriežke alebo na plechu.