Domáce rastlinné maslo (vegan)

veganvidya - fotkaveganvidya, 3. januára 2013

Veľmi jednoduchý recept. Len sa divím, prečo jeho autor ešte nie je milionár... Ak použijete tie najkvalitnejšie vstupné suroviny, dosiahnete najlepší vysledok :-). Neobsahuje Zobraziť celý popisVeľmi jednoduchý recept. Len sa divím, prečo jeho autor ešte nie je milionár... Ak použijete tie najkvalitnejšie vstupné suroviny, dosiahnete najlepší vysledok :-). Neobsahuje sóju ani palmový tuk. Použijeme všade tam, kde obyčajné maslo - do studenej a teplej kuchyne, do sladkých a slaných jedál.

Suroviny

250 ml (extra virgin)
4 PL (extra virgin)
1/2 čl
1/4 čl




Postup

  1. 1

    Najprv si vyrobíme v mrazničke kocky ľadu, budeme ich potrebovať na rýchle ochladzovanie.

  2. 2

    Kokosový olej za studena lisovaný tuhne pri teplote nižšej ako 20 C. Ak ho máme teda tuhý, necháme ho rozpustiť - nesmie sa zohriať! Najlepšie keď ho v pôvodnej zatvorenej nádobe necháme rozpustiť na radiátore alebo vo vodnom kúpeli. Do rozpusteného kokosového oleja pridáme olivový olej, soľ a kurkumu a poriadne zamiešame. Nesmú tam zostať zrnká soli ani hrudky kurkumy.

  3. 3

    Do väčšieho hrnca dáme vodu a kocky ľadu. Vložíme tam nádobu s olejom. Najlepšia je nádoba z varného skla (nepraskne pri prudkých zmenách teploty). Ja som všetko robila v pôvodnej sklenenej fľaši od kokosového oleja.

  4. 4

    Voda sa nesmie dostať do oleja! Niekoľkokrát to poriadne premiešame lyžicou. Postupne to bude tuhnúť. Asi po 10 minútach nádobu s olejom/maslom vyberieme z nádoby s ľadom a posledný raz premiešame.

  5. 5

    Skladujeme v chladnej komore. Ak komoru nemáme, skladujeme v chladničke. Len treba počítať s tým, že toto "maslo" sa správa ako bežné maslo :-).

    Domáce rastlinné maslo (vegan) - obrázok 5
  6. 6

    Inšpirácia tu: http://vegangster.org/2011/08/22/futter-for-all-your-faux-butter-needs/

  7. 7

    Použila som tento kokosový olej: http://www.bio-obchod.sk/produkt-4109/kokosovy-olej-panensky-bio-purity-vision.htm

Diskusia k receptu

marijanka712
super , ešte si zoženiem kokosový olej , olivivy som si doniesla s dovolenky priamo spod olivových hájov ... ukladám rp skúsim ho urobiť pozdáva sa mi
mikycko
kokosovy olej dostat bežne?Ja som to ešte nevidela.
silvia68
hej uplne bežne napr v DM ho majú, ale už som videla aj v tescu, ja kupujem pre istotu BIO bud z DM alebo z www.bionatural.sk, obidva sú kvalitné, a určite bude v každom obchode so zdravou výživou.
cathyc
super...vďaka za inšpiráciu. Ešte zistiť recept na veganskú smotanku a ku šťastiu mi už nič nebude chýbať.
2010
@veganvidya , sorry ja tiez nekomentujem ci su nasytene tuky skodlive alebo nie len konstatujem ze su pritomne .
tiginko
výborný nápad @veganvidya , kokosový olej často používam na pečenie, napr. muffiny sú s ním super. Táto kombinácia s olivovým olejom sa mi páči na natieranie!
veganvidya
dakujem za komentare :-) ja kokosovy olej za studena lisovany kupujem tiez v DM - cenovo tam vyjde asi najlepsie
vierutt
Nie som vegetariánka, roky rokúce už používam iba maslo, masť a olivový olej, ale toto ma fakt zaujalo, @veganvidya , určite vyskúšam. Vďaka za recept
jskalska
Zaujímave a ukladám. Myslela som že rastline maslo sa mieša olej a voda.
Ja kokosoví olej si natieram na chleba .A kurkumu mam zmiešanú v mede a tiež natieram na pečivo.
martan
Vlastnosťami sa kokostuku podobá za studena lis.palmový olej - je však vďaka vysokému obsahu betakaroténu nekompromisne oranžový. Ďalšia alternatíva ku kokostuku je kakaové maslo(dostať v lepších biošopoch). Lacnejšia alternatíva mandľová pasta abo pasta z marhuľových jadier.
lubito
Parada, som rad ze aj v mojom rodisku ziju VEGANI! Inak aj ja rozbieham veg. blog, adresa: veg.mitana.info. Nevarim maso uz takmer rok a zatial mi vobec nechyba :)
veganvidya
My sme s manzelom vegetariani skoro 20 rokov, z toho posledny rok aj pol vegani :-)
majkymajk
Vyzera to zaujimavo a zdravo len ten kokosovy olej kde zohnat alebo pouzit nejaku inu nahradu..?
jankajanulka
Super recepr a tesim sa takymto alternatívnym receptom cim dalej tym viac...:-) isto skusim a pre tych co nevedia kde zohnat ozaj kvalitny olej tak na supermarkety zabudnite..skuste mrknut tu
www.biokamo.sk
palladium423
Veganvidya, dakujem za recept...:) ja prechadzam tiez z vegetariánskej na vegansku stravu, zhanam inspiracie na papu takze budem sledovať receptíky :)
bavlnka
Ahojte, skusala som vcera tento recept no dnes zistujem ze maslo nema konzistenciu ako maslo ale drobi sa stale ako kokosovy olej. Isla som presne podla receptu. Tak neviem ci ma byt toto maslo take ze mam z neho sekat kusky ako pri cistom kokosovom lebo krajat ako maslo sa neda, chcela som ho krajat ako maslo, mrr fnuk :-(
ivan14
Vždycky, když čtu recepty těchto "sekt", dostanu chuť na uzený bůček... :-)
haji
@25tiger1 (24.9.2019 13:07)
Nevím, jestli se ti autorka receptu @Veganvidya ozve, tak zkusím odpovědět:
Vypadá to, že se dvě konzistence /olivový olej tuhne později než kokosový olej/ nesloučily. Mohlo být málo zamícháno a následně se oddělily. Také to může být nekvalitními surovinami /viz hore píše o kvalitě autorka!/
A nebo se ti tam "něak" dovnitř dostala voda.
Mám v podobném složení doma vyrobený "olej s rýmovníkem", uchovávám v lednici. Oddělil se mi olivový olej od tekutiny /výluh ze zelených listů z rýmovníku/.
Uchovávat takovou nesourodou směs v lednici může být celkem problém /koment od @bavlnka /, přílišné ztuhnutí.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia