Domáce ovsené sušienky - keksy (fotorecept)

Autor receptu: sdb

Odkedy mám dieťatko, zisťujem, že moja záľuba v rýchlych receptoch a dobrých veciach je ešte silnejšia. Nielen, že je úžasné, že to stihnem pripraviť za 15 minút, ktoré mi syn svojim spánkom dá, ale mám poruke niečo dobré na chrúmanie, ak mi iný deň nedá ani tých 15 minút. A variabilita tohto receptu nemá konca :)

15-20
porcií
5 minút
príprava
20 minút
na 210 °C

Suroviny

Postup

  1. Tento recept ponúka takmer nekonečnú variabilitu nielen v tom, aké keksy budú, ale aj čo bude ich základom. Aká zdravá bude vaša verzia je len na vás, nebojte sa experimentovať nielen s múkami (napríklad špaldová je super, alebo časť nahradiť ražnou), prípadne múku nahradiť vločkami, použiť sladidlo podľa chuti a zvyku, olej či tuk, aký máte radi... Pozor, rôzne sladidlá rôzne sladia, takže použite v pomere, ako bežne používate.
  2. Rozohrejte rúru na 210°C. V miske zmiešajte múku, vločky, cukor (med/melasu/agave/steviu podľa zvyklostí), sódu, vajíčka a olej. Pomer múky a vločiek môžete zvýšiť v prospech vločiek alebo múku úplne vynechať (a napríklad použiť časť vločiek rozmixovanú).
  3. Primiešajte podľa chuti to, s čím chcete keksy mať. Ja som vymýšľala a tak mám tri. Bruji - brusinky s goji, kakaovo škoricové a orieškové. Fantázii sa medze nekladú a dajte si do nich čokoľvek máte radi. Bude to nielen zdravé ale aj dobré.
  4. Lyžičkami vytvarujte požadované keksy. Pozor, na plechu sa cca o 10 percent zväčšia, urobte si odstupy. Veľkosť je iba na vás. Veľkosť cca ako BEBE keksy sa pečie do 20 minút, menšie kúsky potrebujú menej času. Dôležité tiež je, aby všetko na plechu malo rovnakú hrúbku a teda sa rovnako prepieklo. Mne vyšlo 15 ks s priemerom asi 5cm a hrúbkou 1cm. Komu záleží na forme, môže si pomôcť napríklad formou na muffiny, či dokonca špeciálne tvarovanými formičkami.
  5. Hotové sušienky budú mäkké, treba ich nechať vychladnúť na papieri. Vychladnuté zabaliť do krabičky a počkať kým príde mal hlad alebo chuť na niečo dobré.