Sladké pečivo

Domáce maslové lúpačky - makovky (fotorecept)

Autor receptu: marienka44

Dnes som ich piekla už druhýkrát, lebo sú vynikajúce. Hodia sa napr. na raňajky alebo len tak samotné.

12
porcií
150 minút
príprava
25 minút
na 200/150 °C

Suroviny

Postup

  1. Preosiatu múku, soľ, cukor a maslo spracujeme na mrveničku tak, že medzi palcom, ukazovákom a prostredníkom ruky žmolíme kúsky studeného masla. Môže sa použiť aj robot.
  2. Smotanu ohrejeme asi na teplotu ľudského tela a nalejeme na droždie, dobre rozmiešame, aby sa rozpustilo. Môžeme a nemusíme čakať na vzídenie kvásku. Ja som pridala aj 1 KL sladenky (používam ju pri príprave kysnutého cesta s omládkom). Do smotany s droždím rozšmiešame žĺtok, bielok zostane na finálne potieranie rožkov.
  3. Smotanu so žĺtkom a droždím postupne pridávame do mrveničky, až vznikne kompaktné, mastné cesto. Celý postup som robila ručne v kovovom vandlíku. Ja som ho ešte prepracovala dôkladne na doske, aby sa uvoľnil lepok. Bez lepku sa nedá pripraviť kvalitné kysnuté cesto. Množstvo smotany bolo akurát, záleží na savosti múky. Vzniknutú guľu cesta položíme do misky. Prikryjeme utierkou alebo potravinovou fóliou, aby cesto neoschlo. Dáme ho na teplé miesto kysnúť minimálne 1 hodinu, až zdvojnásobí svoj objem. Jedná sa o ťažké, mastné cesto, preto treba byť trpezlivý. Ja kovovú nádobu dávam do mierne teplej rúry 30-40 stupňov, aby nebolo cesto v prievane. Testovací trik, či je cesto už vykysnuté: keď šťuchneme do cesta prstom, jamka sa za chvíľu zaplní späť.
  4. Vykysnuté cesto vyklopíme na dosku a prepracujeme ešte rukami. Rozrežeme na 2 samostatné polovice. U mňa tento úkon odpadol, lebo som rožky piekla z polovičnej dávky. Týmto hnetením vypudíme nazhromaždený vzduch. Ak by sme to neurobili, cesto pri pečení klesne. S výsledkom nebudeme spokojní. Každé cesto vyvaľkáme na kruh s priemerom minimálne 30 cm, hrúbka 0,5 cm. Každý kruh rozrežeme na 6 rovnakých trojuholníkov. Kruh má 360 stupňov a delením 6-kou zistíme, že to bude 60 -stupňový uhol k vedľajšej čiare. Ten sa dá odhadnúť okom a tak bude všetkých 6 častí rovnakých.
  5. 2 plechy vyložíme papierom na pečenie (ja len 1 plech, piekla som z polovičnej dávky) a poukladáme na každý plech 6 vytvarovaných rožkov. Trojuholníky cesta najprv ponaťahujeme za každý cíp a motáme rozprestretou dlaňou pevne od základne k vrcholu. Špička zostáva naspodu rožka. Rožok ohneme do tvaru podkovy a konce ohneme smerom von (stačí 1 cm) a pritlačíme k rožku, aby sa počas pečenia rožok nerozmotal. Nevykysnuté rožky na plechu potrieme bielkom a dáme kysnúť tiež asi 1 hodinu. Ja zase do vlažnej rúry, čo sa mi osvedčilo pri ceste.
  6. Ku koncu kysnutia predohrejeme rúru na 200 stupňov. Rožky zdvojnásobili svoj objem, znovu už na stole ich potrieme ešte raz zvyšným bielkom a posypeme celým makom.
  7. Vložíme do predohriatej rúry a okamžite znížime nastavenú teplotu na 150 stupňov a zapneme ventilátor (horko-vzdušný obeh). Pri pečení kysnutého cesta zvyknem vložiť do rúry aj hrnček s vodou. Pečieme asi 25-30 minút do zlatej farby. Necháme vychladnúť na mriežke a môžeme ochutnať. Najlepšie sú v deň pečenia.
  8. Detailný záber: