Domáce mäkké praclíky - soft pretzel (fotorecept)

Autor receptu: frezia68

Tie praclíky ma lákali už dávno,lebo raz som ich ochutnala vo Viedni v malej kaviarničke.Teraz už cestujem len prstom na mape,či po internete a tam som objavila aj tento recept.Je ich tam dosť na výber,tak som zmixovala tento a výsledok? Pochúťka :-)

7
porcií
60 minút
príprava
10-12 minút
na 200 °C

Postup

  1. Do vlažnej vody dám cukor a droždie a pridám do múky,ktorá mala izbovú teplotu.Za 10 min.zamiesim,pridám roztopené maslo,soľ len malú lyžičku,lebo chcem urobiť aj škoricové praclíky a vymiesim hladké,trocha lepivé cesto.Podľa potreby som pridávala ešte trocha vody.Rýchlokysku som vymazala olejom ( neviem,prečo každý vymazával,keď my podsypeme múku? ) , cesto som preložila a nechala kysnúť cca 45 min.
  2. Vykysnuté cesto som na doske ešte trocha premiesila a rozdelila na 7 ks.Ale mohla som urobiť aspoň 10 ks,lebo boli trocha neforemné-hrubé,takže každý si upraví podľa seba.Každý kúsok cesta som ponaťahovala a urobila dlhý valček.Podľa veľkosti,aké chcete mať,tak si ušúľate dlhé,aj hrubé :-) . Vytvarovala som praclík.
  3. Medzitým som postavila vodu zohriať a pridala sóda bikarbónu.Dala som len polovičnú dávku,teda 1,25 l vody a 50 g sóda bikar.,miešala a ak vrela,dala som po jednom kuse na 30 sekúnd namočiť každý praclík.Voda mierne bublala a ja som aj vrch popolievala.
  4. Po 30 sek. som vybrala na papier,potrela vajíčkom.Mne sa pri pečení trocha prilepili na papier,tak papier treba potrieť olejom,masťou....ale dal sa papier stiahnúť.
  5. No a teraz alebo posypeme hrubozrnnou soľou,ktorú som nemala,alebo rascou,sezamom na slano,alebo kryštálový cukor zmiešame so škoricou.
  6. Alebo vyskúšame oba spôsoby,tu je so škoricou.
  7. A tak krásne mäkký a nadýchaný.....
  8. Ak vyskúšate,tak Dobrú chuť!