Zemiakové lokše
Zemiakové lokše

Domáce lokše fotorecept

viktoria1131 - bez fotkyviktoria1131, 9. mája 2019
Domáce lokše (fotorecept)
Foto: Viktoria1131
12
porcií
30-40 minút
príprava
1,5 minút
tepelná úprava

Suroviny

640 g uvarené
110-115 g
3-4 g




Postup

  1. 1

    Zemiaky v šupke uvaríme. Uvarené zemiaky ošúpeme a nastrúhame na najmenšom struháku.

    Domáce lokše (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Pridáme 110-115 g múky (samozrejme, pridáme ešte podľa potreby), 3-4 g soli a premiešame.

    Domáce lokše (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Cesto položíme na dosku a vytvarujeme ako je na fotke.

    Domáce lokše (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Pomúčene cesto rozkrájame na menšie časti a každú valčekom ho vyvaľkáme do kruhu.

    Domáce lokše (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Rozvaľkané cesto dáme na rozohriatu panvicu a upečieme lokše. Keď sú už hotové, ja ich vždy trošku pomastím. Prajem dobrú chuť.

    Domáce lokše (fotorecept) - obrázok 5

Diskusia k receptu

mijaita
@Kimlo (9.5.2019 18:22)

Tak je miluju, ve Vajnorech vzdy i jak pises, ale tak me pali zaha!! K vzteku, vid? Ale neodolam a vzdycky si jeden dam!
56859_1426519131 - profilový obrázok
dr
dr
Na sladko, potrieť maslom a posypať makom a cukrom, prípadne ešte natrieť slivkovým lekvárom.
mijaita
@Dr jedla jsem v Solosnici na slavnostech, ale vubec se nedaly jist. Tak strasne sladke! Nedojedla jsem, to mi nechutnalo. Sladky lekvar, cukr, mak a bylo toho v te loksi hodne, nedalo se.
56859_1426519131 - profilový obrázok
dr
dr
@Mijaita (9.5.2019 21:20)

Ja tiež lekvár nie a keď upečieš lokše doma osladíš si mak podľa svojej chuti, ani ja veľa nesladím.
kecupicek
Narobila si nám veľké chute. Perfektné lokše.Robievam často zemiakové lokše, my ich voláme- bandurčeniky-. Na také množstvo, aké je v recepte pridám do cesta ešte dve hrste na drobno posekanej kyslej kapusty. Po upečení ich potriem masťou z vyškvarenej slaninky a posypem kúskami slaninky. Na zapitie acidko a dospelí aj dobre vychladené a orosené pivko. Od kapusty, chlap je hustý. Slovenské jedlo, keď sme vyhrali ten hokej. Dúfam, že aj zajtra bude slovenské!
frezia68
Veru je to fajnotka.A nemusí byť len k husacine,my sme to často piekli k fazuľovici,trocha pomastené masťou a bol sýty obed.
kecupicek
S lekvárom a makom sme ako deti jedávali sódové lokše. Keď sa nestihol upiecť chlieb, z múky, kyslého mlieka a čl. sódy bicarbóny sa rýchlo zamiesilo cesto a z neho sa robili lokše, alebo marikle ako ich volajú Rómovia. Tie sme jedávali aj k zeleninovým polievkam a vo sviatky aj ku gulášom.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia