Domáce celozrnné cestoviny a celozrnné špaldové fettuciny ochutené sušenými paradajkami

Autor receptu: pumaamravec

Domáce cestoviny, to je úplne niečo iné ako kupované. Presne podľa vašej chuti, z akejkolvek múky, so všetkými možnými príchuťami a rôznymi tvarmi - spaghetti, fettuciny, lasagne, bucattini, rigatoni, fusilli....

30 minút
príprava

Suroviny

Postup

  1. Neochutené cestoviny sa dajú vyrobiť z akejkoľvek múky ( špaldovej, pšeničnej, rôznej bezlepkovej...celozrnnej aj klasickej), ja používam väčšinou celozrnnú pšeničnú. V tomto prípade som vyrábala celozrnné špaldové fettuciny.
  2. Múku zmiešame s vodou. Podľa uváženia pridáme vodu alebo múku. Cesto musí byť pružné, no nie príliš naťahovacie lebo by sa cestoviny potrhali. Bochníček cesta rozrežeme na 8 častí.
  3. Ak máme strojček na cestoviny postup je jasný. Malý bochníček cesta postupne lisujeme na požadovanú hrúbku cca 2 mm. Ja mám 8 možností nastavenia hrúbky a toto je stupeň 4. Potom rozrežeme v nádstavci na fettuciny.
  4. Ak strojček nemáme, cesto sa dá vyvaľkať na hrúbku 2 mm a potom rozrezať na fettuciny. Celé cesto musí byť pomúčené.
  5. Rajčinové cestoviny: Sušené rajčiny necháme odkvapkať od oleja. Opláchneme ich pod vodou, lebo do strojčeka na cestoviny sa nesmie dostať nič mastné a nesmie sa umývať pod vodou. Rajčinky zmiešame s troškou vody a ponorným mixérom vytvoríme pastu. Túto pastu vmiešame do múky s vodou. Ďalej pokračujeme ako pri klasických cestovinách, čiže od bodu 2.
  6. Veľká výhoda čerstvých domácich cestovín je rýchla príprava, do 5 minút sú al dente, tak treba ochutnávať. :) Čerstvé cestoviny sa dajú aj usušiť do zásoby buď na doske alebo na sušiaku.