Domáce biele tukové rohlíky so sezamom (fotorecept)
Autor receptu: pusta
Dnes som pripravila k raňajkám tieto rohlíky, ktoré som pripravila z hladkej bielej pšeničnej múky, vlažnej vody a kvásku. Do kvásku som dala miesto cukru 1 čajovú lyžičku Sladenky. Sladenku som kúpila v Bio obchode. Ako tuk som použila maslo, pred pečením som ich potrela mliekom a posypala sezamom. Vydarili sa, vkladám recept na ich prípravu.
10 ks porcií |
150 minút príprava |
12 minút na 220 °C |
Postup
- V hrnčeku som rozpustila maslo.
- Nachystala som si Sladenku.
- Do vandlíka som preosiala múku, premiešala som ju so soľou, uprostred som vyhlbila jamku, do nej som dala Sladenku, namrvila som droždie, zaliala trochou vlažnej vody a nechala som vykysnúť kvások. Pridala som vlažné rozpustené maslo.
- Zvyšnou vlažnou vodou som zamiesila pružné, vláčne a nelepivé, polotuhé cesto, ktoré som na teple nechala prikryté vykysnúť do dvojnásobného objemu - cca 1 hodinu.
- Na pomúčenej doske som vytvarovala z vykysnutého cesta valec, ktorý som...
- ...pokrájala na 10 dielov.
- Bez dalšieho kysnutia som každý diel vyvaľkala do oválu so špičkou...
- ...zvinula som ho od širšej strany ku špičke a...
- ...a vytvarovala som rohlík. Pri práci s cestom treba stále podsypávať múkou, aby sa cesto neprilepilo na dosku.
- Rohlíky som poukladala na plech so silikonovou podložkou /možno použiť aj pečiaci papier/ a nechala som ich ešte 20 minút podkysnúť.
- Nakysnuté rohlíky som potrela studeným mliekom a posypala som ich sezamom.
- Piekla som ich v trúbe vyhriatej na 220 stupňov 12 minút. Na spodok trúby som dala malý kastrolik s vriacou vodou. Upečené rohlíky som nechala vychladnúť na doske.
- Vychladnuté rohlíky som poukladala do košíka a podávala k raňajkám.