Domáce biele tukové rohlíky so sezamom (fotorecept)

Autor receptu: pusta

Dnes som pripravila k raňajkám tieto rohlíky, ktoré som pripravila z hladkej bielej pšeničnej múky, vlažnej vody a kvásku. Do kvásku som dala miesto cukru 1 čajovú lyžičku Sladenky. Sladenku som kúpila v Bio obchode. Ako tuk som použila maslo, pred pečením som ich potrela mliekom a posypala sezamom. Vydarili sa, vkladám recept na ich prípravu.

10 ks
porcií
150 minút
príprava
12 minút
na 220 °C

Suroviny

Postup

  1. V hrnčeku som rozpustila maslo.
  2. Nachystala som si Sladenku.
  3. Do vandlíka som preosiala múku, premiešala som ju so soľou, uprostred som vyhlbila jamku, do nej som dala Sladenku, namrvila som droždie, zaliala trochou vlažnej vody a nechala som vykysnúť kvások. Pridala som vlažné rozpustené maslo.
  4. Zvyšnou vlažnou vodou som zamiesila pružné, vláčne a nelepivé, polotuhé cesto, ktoré som na teple nechala prikryté vykysnúť do dvojnásobného objemu - cca 1 hodinu.
  5. Na pomúčenej doske som vytvarovala z vykysnutého cesta valec, ktorý som...
  6. ...pokrájala na 10 dielov.
  7. Bez dalšieho kysnutia som každý diel vyvaľkala do oválu so špičkou...
  8. ...zvinula som ho od širšej strany ku špičke a...
  9. ...a vytvarovala som rohlík. Pri práci s cestom treba stále podsypávať múkou, aby sa cesto neprilepilo na dosku.
  10. Rohlíky som poukladala na plech so silikonovou podložkou /možno použiť aj pečiaci papier/ a nechala som ich ešte 20 minút podkysnúť.
  11. Nakysnuté rohlíky som potrela studeným mliekom a posypala som ich sezamom.
  12. Piekla som ich v trúbe vyhriatej na 220 stupňov 12 minút. Na spodok trúby som dala malý kastrolik s vriacou vodou. Upečené rohlíky som nechala vychladnúť na doske.
  13. Vychladnuté rohlíky som poukladala do košíka a podávala k raňajkám.