Domáca varená knedľa fotorecept

margaretka28 - fotkamargaretka28, 24. marca 2012

Suroviny

2 hrnčeky 250ml
2 hrnčeky
42g
6dcl
1
2 kávové lyžičky




Postup

  1. 1

    Do misky preosejeme múku,pridáme kvások,soľ vajce a ostatné mlieko, mlieko pridávame opatrne.Cesto zarobím a nechám chvíľku postáť.

    Domáca varená knedľa (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Vypracujeme hladké cesto.

    Domáca varená knedľa (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Necháme vykysnúť.

    Domáca varená knedľa (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Vykysnuté cesto preklopíme na pomúčenú dosku a rozdelíme na 3 časti.

    Domáca varená knedľa (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Vytvarujeme knedľu a necháme 20 minút podkysnúť.

    Domáca varená knedľa (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Do pekáča dáme variť vodu, po 20 minútach kysnutia vložíme knedľu.

    Domáca varená knedľa (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Zakryjeme druhým pekáčom, stiahneme obidva horáky na najslabší plameň a varíme 20 minút. Za ten čas si pripravíme druhú knedľu aby nám stihla podkysnúť.

    Domáca varená knedľa (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Po 20 minútach je knedľa hotová.

    Domáca varená knedľa (fotorecept) - obrázok 8

Diskusia k receptu

cica2
krásne sa ti vydarila, ja mám rada keď sú také deravé a nadýchané, chválim :-)



mataliptak
práve som ju dorobila podla tvojho receptu a je vynikajúca teda sú lebo mám tri ... dakujem za recept
marienka44
@Margaretka28 ,vodu netreba osolit? Pocas 20-minutoveho varenia netreba knedlu otocit? Paci sa mi Tvoj zlepsovak s varenim v podlhovastej nadobe, pekaci a na dvoch horakoch. Vyskusam a ukladam do KK.
margaretka28
@marienka44 , vodu nesolím a knedľu neotáčam,jednoducho ju dám do vriacej vody,prikryjem,stiahnem plyn úplne dole a 20 minút sa o nič nestarám,potom odokryjem a vyberiem,mám takú naberačku na knedľu,nechám ju odtiecť a preložím do suchej nádoby,takto si ich naukladám všetky 3, nechám vychladnúť,natiahnem na ne mikroténové vrecúško a odložím.Ja si ju robím vždy jeden den dopredu a potom ju pokrájanú zohrejem na paráku. Je to recept mojej mamy,rokmi overený,sama ju robievam už 10 rokov a vždy sa podarí.
margaretka28
@marienka44 , ešte som zabudla,tej vody musí byť veľa,tak ako je vidieť na obrázku,dobre vykysnutá knedľa musí vo vode plávať,keby bolo vody málo,mohla by sa prilepiť na dno.
mariana33
tak táto knedľa vyzerá super...ani nechci vidieť moje pokusy variť knedľu vo vode...hrôza...ale tieto...klobúk dole:o)
dominikamomo
Dakujem moc za receptík a za tú fintu fň s pekáčmi. Konečne sa mi podarila a bez velkých stresov.
turistka
@Margaretka28 , mám iba 1 ks väčší a 1 ks menší pekáč a potom taký veľký na hus, tak som si kúpila podlhovastý hrniec i s pokrievkou, v ňom môžem robiť všetko i knédľu. V mrazničke mám namrazenú ešte moju, ale do Vianoc bude zjedená, tak na Vianoce urobím k segedu, lebo bez neho počas sviatkov nebudeme, je to tradícia. Prajem príjemné sviatky.
dodo46
@margaretka28
parádna knedľa. Vo vode sme ešte neskúšali, len nad parou ,ale toto
vyskúšame. Si šikulka. Nie každý takúto dokáže urobiť.
monamur
chcem sa prosim spitat ci to ma kazdy hrncek 250ml alebo su to tie dva spolu??? zaciatocnicka :-D
ursula4
výborný recept na knedľu,len by som chcela upozorniť na množstvo mlieka.Ja som cesto robila v pekárničke a dala som 4,5 dl mlieka a bolo toho dosť.Keby som dala 6 dl,tak je to hrozne riedke.
margaretka28
@ursula4 , to množstvo mlieka je skôr orientačné, tak ako pri každom kysnutom ceste dosť záleží aj na múke, "koľko si vypýta", nieky stačí menej, niekedy treba viac, ja nemám pekárničku, tak to neviem posúdiť, miesim ručne a mám to "v oku" .
gazdinocka
Doteraz som knedľu - varenú kupovala. Netrúfala som si urobiť sama. Po Tvojom fotopostupe idem do toho! Vďaka Ti.
monamur
Ahojte takze z mojej nic neni asi preto lebo som nemala cerstve kvasnice ale susene, alebo vela muky jednoducho nedaju sa jest, tak asi saze budem kupovat. Skoda lebo tvoje su krasne :-)
monamur
@margaretka28 to dufam inac nevidim ziadnu buducnost z kysnutim cestom a mnou :-D chned nabuduci tyzden skusam znova,dam potom vediet ako som dopadla
monamur
podarila sa uz sa ide na krajanie a papanie. Kacica,kapusta a knedlicek :-D :-D :-D
njdevil
paradna!vo vode som este knedlu nevarila, stale ju parim,ale definitivne vyskusam...pekarnicku pouzivam na miesenie tiez, je to fantasticka skratka, menej prace ako s kuchynskym robotom...
evusik
ja som túto nedeľu robila knedľu a moc sa mi nevydarila :-( veru ani sa nezjedla, ani pes ju nechcel... hanbím sa ale čo už, nie vždy sa zadarí... ale na budúce vyskúšam podľa teba, máš ju výstavnú...
margaretka28
@evusik dakujem, vyskúšaj a potom daj vedieť :-) A myslím, že hanbiť sa nemusíš, aj najlepšiemu kuchárovi sa občas čo to nepodarí, ale môžem povedať, že táto knedľa sa mi takmer vždy podarí, robievala ju tak mama, máme to rokmi overené
helica
@margar étka28, ja som tiež ešte nikdy knedľu sama nerobila, stále to pokladám za akýsi "vyšší level kuchárskeho umenia". No po tejto tvojej Knedle s veľkým K, to určite vyskúšam. Napíš mi prosím, ako mám postupovať, keby som chcelu z toho urobiť aj žemľovú, napr. pol na pol. Ďakujem!
úšam
eviana
@margaretka28 , krásna knedľa, super nápad variť ju v pekáči, mám presne taký istý, niekedy tiež rada vyskúšam, vďaka za super recept a tip :)
margaretka28
@helica , neviem ako to myslíš že žemľovú pol na pol. Ja osobne žemľovú nerobievam, ale mama pridávala na kocky pokrájabú a opraženú žemľu, prípadne rožky do zarobeného cesta, spolu premiesila a nechala kysnúť, bola potom pekná mozajková. Nemusíš sa tohto receptu báť, základ je vriaca voda a dostatočné množstvo, knedla ked je dobre vykysnutá, bude vo vode plávať a bude ľahučká, želám veľa zdaru :-)
helica
@margaretka28 , ďakujem za radu. To pol na pol som myslela tak , že z jedného cesta urobím aj obyčajnú kysnutú knedľu, a do druhej polovice cesta vmiešam opečenú žemľu a budem mať aj žemľovú. No, vieš, som obyčajná trnavčanka a sem-tam sa nezaprem!
02evika
tiež sa mi páči táto knedľa doteraz som len na pare robila,ale túto určite vyskúšam..chválim nápad variť v pekáči,páči sa mi to..mám v pláne robiť segedín, my ho máme radi z mäsa z diviny má takú inú skvelú chuť a kedže sme zase čosi dostali,tak túto tvoju knedľu urobím k nemu..dakujem sa recept :-)
ibix55
Varím knedľu podľa @Egresky ,ale používam na varenie takéto isté pekáče,dokonca aj farebne mám tie isté!:)
kukulienka71
Krásne knedle,@margaretka28 !Ja som varené ešte nerobila,ale teraz si ma navnadila...Aj kombinácia hrubej s polohrubou múkou ma zaujala,asi bude lepšie držať tvar knedľa...Variť v pekáčiku knedľu by ma teda nenapadlo,a pritom to je logické,ved má podlhovastý tvar!:-))Na budúci knedľový deň idem podľa teba;-)*****KK
kukulienka71
Knedle podľa teba sa vydarili,som rada.Cesto je o niečo hutnejšie,ako býva moje a trošku mi vadil rozmočený spodný okraj,ale chutili nám.Dnes varil manžel hovädzie na smotane,tak som bola len múčnikárka:-)

margaretka28
@kukulienka71 , som rada, že knedľa sa vydarila a chutila, vyzerá výborne, ja ju zvyknem z vody vybrať na čistú utierku a nechám ju tam vychladnúť, ten spodok potom nebude taký mokrý
margaretka28
@kukulienka aj na tretí :-) my ju máme od nedele aj s gulášom a dnes budeme dojedať a stále je výborná, ja nemám ani parák, pokrájam ju, uložím na tanier a vložím do mikroténového sáčika a zohrejem v mikrovlnke a je ako čerstvá :-) Dakujem, za vyskúšanie .
saskinamamina
Ja idem dnes robit tvoju knedlu uz treti krat, je brutalna :)) dokonca aj mame musim urobit :) fakt uzas, uz kupovat nebudem :)
macinka
dobrý den,
dnes som skúšala knedlu je výýýborná, dakujem za recept
len by som sa chcela opýtať ako dosiahnete to, že vám udrží tak pekný tvar, moja sa tak trocha rozplasla ale chutovo bola výborná
margaretka28
@macinka , ked sa rozpľasla, pravdepodobne trošku prekysla, mala by kysnúť tých 20 minút, to je tak akurát, ale niekedy môžu byť na chybe aj kvasnice, alebo múka, nabudúce sa podarí stopercentne, som si istá :-)
amelie
@margaretka , hľadala som dobrý recept na dobrú knedľu, dnes som uvarila v najväčšom hrnci podľa tvojho receptu, ďakujem:-))), knedle sú skvelé (vlastne máločo zostalo, takže ukladám recept do KK)
labor1
Je to pekná knedľa a na celom recepte sa mi páči, že miešaš tie múky... knedľa nie je z hladkej múky a ja nemám rád tie bagetové knedle, ktoré sa rozpadávajú a rýchlo premočia.... Ja varievam dobrý segedín a dobrý maďarský guláš alebo aj krkovičku s černenou kapustou a k tomu je potrebné mať takúto knedľu.... Skúsim to zamiesiť a uvariť nad parou.... Je to jedno, len sa to musí prevariť a nad parou sa to musí robiť aspoň 25 minút... ja som sa toto všetko naučil od mojej matky ... ja mám takú skúsenosť, že nie je jedno, že akú múku treba použiť, ja používam Babičkinu múku a tá sa chová tak ako treba ...
jaja2299
Super recept knedľe sú úžastné, ďakujem za recept :)
mariaklara
Varenú som ešte nikdy nerobila, nejako sa toho bojím....robím len na pare....
jejka1773
Ďakujem za super recept, vďaka nemu som sa prvýkrát odhodlala na knedle... A určite nie sú posledné 😉


1x haji




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia