Domáca varená knedľa bez mlieka a bez vajíčka, alebo plnená parená knedľa

Autor receptu: diabambulka

Jednoduchá a nenáročná knedľa bez mlieka a bez vajíčka. Je výborná a na chuti nič nestratí. Práve naopak :-)

2 knedle
porcie
20 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Do múky pridáme vodu, rozdrobené droždie, cukor a soľ. Vypracujte cesto, ktoré nechajte na teplom mieste vykysnúť. Vykysnuté cesto rozdelíme na 2 časti. Vytvarujte do valčekov a necháme ešte 20 minút trochu oddýchnuť a podkysnúť. Veľký hrniec naplníme do polovice vodou. Pripravené cesto na knedle vložíme do vriacej vody, prikryjeme pokrývkou a varíme 20 minút. Počas varenia neodokrývame !!! Po 20 minútach vyberieme hotové knedle z vody, popicháme špajdľou a potrieme troškou oleja:-)
  2. Plnená parená knedľa : Cesto vypracujeme rovnako. Keď cesto vykysne preložíme ho na pomúčenú dosku a rozvaľkáme. Na hrubo ho natrieme slivkovým lekvárom a zatočíme ako závin.
  3. Vytvarovanú knedľu si necháme ešte 20 minút podkysnúť. Zatiaľ si nachystáme hrniec s vodou a parákom, a postavíme na oheň. Podkysnutú knedľu preložíme na olejom vymazaný parák, a zakrytú paríme 20 minút. Počas parenia nesmieme hrniec odokryť!!! Inak nám knedľa spľasne. Po 20 minútach knedľu popicháme špajdlou, aby sa odparila a potom ju vyberieme. Knedľu vyberieme, hneď potrieme olejom, aby neobschla a nepopraskala.
  4. Takto pripranú knedľu nakrájame polejeme roztopeným maslom a posypeme mletým makom s cukrom, alebo kakaom. Je to vlasne rýchla vyrianta parených buchtičiek, akurát ich máme hotové rýchlejšie :-)
  5. Dobrú Chuť :-)