Domáca ťahaná štrúdľa tvarohovo-škvarková s červenou cibuľkou (fotorecept)

Autor receptu: izabella929

Veru som ťahanú štrúdľu už dávno nerobila..až sa mi žiadalo to krehké ,chrumkavé cesto plnené všakovakými dobrotkami..robila som tvarohovú so škvarkami a červenou cibuľkou, jablkovú s makom a hrozienkami a jablkovú s orechami a hrozienkami..vydarili sa mi vynikajúco a sú veľmi chutné..

20
porcií
120 minút
príprava
25 minút
na 200 °C

Suroviny

Postup

  1. Do preosiatej múky som pridala soľ,vajce a bravčovú masť roztopenú a všetko som zmrvila..v malých dávkach som postupne pridávala do cesta vlažnú vodu, do ktorej som pridala ocot..cesto som spracovávala v miske..
  2. cesto som miesila v miske do vtedy, kým sa prestalo lepiťna boky misky...
  3. keď sa prestalo lepiť, vyložila som ho na pracovnú dosku a miesila som ho pol hodinu a poriadne som ho obúchala veľa krát o dosku...
  4. rozdelila som ho na 3 časti... každý bochník som ešte dobre premiesila a obúchala o dosku..
  5. Ked´ bolo cesto krásne jemné a hladké, potrela som každý bochník olejom, uložila som ich na misku prikrytú útierkou, aby im bolo teplúčko..
  6. zakryla som ich miskou a uložila k radiátoru, aby boli na teplom mieste....ja som ich nechala odpočívať 2 hodiny..
  7. pokiaľ nám cestíčka odpočívali, pripravila som si plnky..do misky som dala tvaroh,pridala som soľ,mleté čierne korenie, pokrájala som červenú cibuľku a všetko som zmiešala....škvarky som pokrájala na kocočky...a aby boli aj na rezných hranách chrumkavé, dala som ich na panvicu a opiekla do chrumkava...pridala som ich do pripravenej tvarohovej plnky a zmiešala..
  8. jablká som očistila, pokrájala na kocky...do jednej polovice som pridala drvené orechy, hrozienka, cukor, škoricový cukor a vanilku..všetko som zmiešala..druhú polovicu som robila s makom...mletý mak som dala do rajnice, pridala som cukor, hrozienka a dolievala som mlieko podľa potreby..napokon som pridala k maku aj jablká a spolu som ich podusila chvíľku..nechala som ich vychladiť..všetky 3 plnky som pripravila do misiek..
  9. na stôl som si pripravila biely obrus..jedno cesto som si zobrala, potrela som ho znova olejom a začala som ťahať štrúdľu...pekne pomaly, od stredu smerom von...okraje som povyťahovala..teraz som kraje neobrezala..
  10. na prvú som uložila tvarohovo-škvarkovú plnku...plnku dávam iba do trištvrtiny cesta, zbytok nechám voľný, aby bola štrúdľa navrstvená..cesto som potrela roztopeným maslom a potom som uložila plnku..plnku som posypala detskou krupicou..a najprv som si obrusom upravila boky štrúdle a potom som začala za pomoci obrusa rolovať štrúdlu..nerobila som ju na tuho, aby sa pri pečení prepiekla..
  11. potom som vytiahla aj jablkovo-makovú...potrela som najpv cesto maslom, uložila som plnku, posypala som ju krupicou a zrolovala presne tak ako prvú..
  12. tretie cesto som vytiahla tak isto, ako tie prvé dva,,,toto cesto som plnila jablkovo-orechovou plnkou, posypala detskou krupicou a zrolovala za pomoci obrusa..trúbu som nechala vyhriať na 200st.
  13. zrolované štrúdle som uložila na oplech..
  14. potrela som ich žltkom..
  15. štrúdle sa piekli 25.min.
  16. prajem vám dobrú chuť...