Domáca šunka

maryannb - fotkamaryannb, 18. decembra 2011
Domáca šunka
Foto: maryannb

Túto šunku robievala moja mamina, keď sme boli malé. Začala som ju robiť tiež, pretože sa dostávam do "vývrtky" keď si po zakúpení šunky Zobraziť celý popisTúto šunku robievala moja mamina, keď sme boli malé. Začala som ju robiť tiež, pretože sa dostávam do "vývrtky" keď si po zakúpení šunky v obchode prečítam, koľko mäsa vlastne táto akože šunka obsahuje. Ako potom ponúknuť zdravé jedlo svojej rodine? Treba si ho vyrobiť doma :o))

8-10
porcií
40 minút
príprava
180 minút
na 80 °C

Suroviny

1 kg
1/2 bal.
1/2 KL
1 KL
1 dcl pitná




Postup

  1. 1

    Mäso si umyjeme, odblaníme a nakrájame na kocky o veľkosti 3x3 cm. Vo vode si rozpustíme cukor a soľ.

  2. 2

    Mäso v hlbšej miske dobre premiešame s rýchlosoľou a zalejeme ho pripraveným roztokom. Miesime aspoň 30 min., aby sa nám všetky ingrediencie dobre spojili. Odložíme do chladničky. V chladničke ho necháme 48 hodín, ale aspoň 3x denne ho vyberieme a dobre premiesime.

  3. 3

    Do šunkovaru vložíme mikroténový sáčok. Opatrne doň navrstvíme odležané mäsko. Pomáhame si pri tom vareškou. Všetok vzduch je potrebné vytlačiť von. Sáčok potom uzavrieme. Na šunkovar dáme hliníkový plát (súčasť šunkovaru), pružinku a uzavrieme vrchnákom. Opäť dáme do chladničky, ale už len na noc.

  4. 4

    Šunkovar vložíme do hlbšieho hrnca (musí stáť, aby sa doň nedostala voda) a zalejeme vodou, asi 1,5 cm pod okraj šunkovaru. Šunku sa odporúča variť na 80 stupňoch 2 hodiny. Ja som ju varila asi 2 a pol hodiny. Nenechajte vodu vrieť!

    Domáca šunka - obrázok 4
  5. 5

    Potom šunkovar vytiahnite z hrnca a nechajte ho dobre vychladnúť. Až potom ho otvorte a šunku vyberte. V sáčiku je vyvarená tekutina. Vylejte ju a šunku opatrne na doštičke nakrájajte. Prajem Vám dobrú chuť!

    Domáca šunka - obrázok 5
  6. 6

    TIP: My sme naraz nezjedli celú šunku, polovicu som zamrazila. Po rozmrazení bola ako čerstvá, kvalita bola rovnaká ako pred zmrazením.

    Domáca šunka - obrázok 6

Diskusia k receptu

fejton1
@maryannb , aj ja som ju robil pred týždňom presne ako ty a je stále ako čerstva ,len rychlosoli som dal menej asi 10g a soli tiež 10g.
bruckner
Ja ju tiez robim,ale kedze nemam sunkovar,tak davam do octovej flase a varim 1,5.Je tiez velmi chuti.
3mama
No priznam sa, ze mam akorat velku nedoveru k varenemu mikrotenu (aj k octovej flasi). Predsa kedysi neexistovali, tak to nejak musi ist aj bez nich. Ale inac dakujem za recept!
svetlana9
dávnejšie som robila takúto šunku zo zajačieho a kuracieho mäska - bola to nezabudnuteľná mňamina, inak v tej octovej fľaši to asi skúsim urobiť - díky za výborný tip
stanislavsestak
Rychlosol je, pretpokladam, NITRITNA SOL (po chorvatski), ale 1/2 bal. je kolko v gramoch? A nedalo bi sa to robit v KOLAGENSKOM ČEREVU(zase chorvatština) ako salama?
frona
Ja som tiež robievala šunku, lenže sa mi niekedy stalo, že bola suchá(asi silno vrela)tak som ju veru už dáááávno nevarila. Ale asi to vyskúšam znova podľa Tvojho receptu. Pozriem aj ten môj(asi bude niekde zapadnutý)a porovnám. Ďakujem za pripomenutie
mramar
v poslednom čase ju robím skoro každý týždeň - mám od mamy ešte starý šunkovar. Úplne stačí, keď na 1 kg mäsa dáte 1 čajovú lyžičku rýchlosoli a 1 čajovú lyžičku normálnej soli rozpustenej v cca 1 - 1,5 dcl vody. Tá rýchlosoľ je síce chémia, ale je tam kvôli tomu, aby bolo mäso ružovejšie (ináč by malo takú sivastú farbu). Určite je to menej chémie, než v tej "šunke" z obchodu. Dôležité je, aby sa nepresiahla pri varení teplota 75 stupňov, preto to robím tak, že šunkovar jednoducho strčím do rúry na 75 st. - a mám istotu, že to bude v poriadku. Šunka je chutná a je tam poctivé 100 %-né mäso, žiadne želatiny a podobné igelitky
duschko

Takuto sunku uz robim pomerne dlho. Navod je skoro totozny ako u maryannb. Len som upustil od rychlosoli a pouzivzm len obycajnu. Na 1kg masa cca 20g soli. Masko narezem na rezne potom jemne naklepem a znova narezem na cca 3cm kusky. Tie so solou cukrom a vodou treba miesat ako je v recepte. pre dobry vysledok je to potrebne. Ked je masko dobre a dostatocne premiesane dam ho do mikroten.sacku a do sunkovaru a na 48hod. do chladnicky. Dolezite je samotne varenie. Voda v ktorej sa vari sunka nesmie vriet a moze mat max. 80 °C. Pre tych co nemaju teplomer je to asi vtedy, ked v hrnci sa zacinaju vytvarat bublinky a zacnu sa oddelovat od dna. Pri tejto teplote varit 120 min. a je hotovo. Po ochladeni sunku vyberiem a posypem mletou cervenou paprikou sladkou a palivou, v pomere podla toho kto aku ma rad. Zabalim do folie a domaca sunka je pripavena na konzumaciu. Pre "frona", Voda nesmie vriet a hlavne dobre vymiesat a vysledok je zaruceny.
marijanka712
skusim, ale nemá šunkovar, rozmýšla som nad tým sáčkom a čo ták sáčky v ktorých sa dá piecť tie podla mna lepšie znášajú teplotu a taktiež su nepriepustné.A čo sa týka zdrave-nezdravé chcem počuť ktrá šunka z obchodu je tá zdravá alebo iný mäsový výrobok tu aspon viem čo dám a , že okrem tej soli nie je žiaden konzrvačný E čkový prídavok......Ukladám a skúsim.
marijanka712
ešte sa spýtam tých ktorí to robili čo tak použiť formu na biskupský chlebik a ten pečiaci sáček dobre natlačiť , aby to malo formu dať do hlbšieho plechu s vodou tak aby voda v pekáči bol asi do 2/3 formy so šunkou a zapnuť na 80% rúru na 50 minut dalo by sa to takto????,
majka5551
Určite vyskúšam mám doma formu na šunku čiže bez igelitu :-) bude varená . Len si budem musieť kúpiť teplomer lebo ten jediný nemám :-( . ukladám do KK
maryannb
Teplomer nepotrebuješ, urob tak ako radí Dushko. A pol balíčku rýchlosoli je 50g. No priznám sa, že dávam trochu menej ako polovicu. A pekne držala pokope. Hlavne ju treba nechať odstáť.
eva53
ja robievam z morčacieho mäsa bez rýchlosoli a cukru,iba s morskou soľou,po 48 hodinách státia v chladničke varím v rúre na 80 st 4 hodiny,nie je sivá a je výborná.
eva53
používam sáčik na pečenie v rúre
izabella929
veľmi doporučujem , robíme ju aj my..)stojí to za námahu...než tie umelé vodavé šunky z obchodu...
veronika353
Máme šunkovar na 2kg masa,dáváme 1kg z králíka a 1kg z plecka.Dáváme i tu rychlosúl,ale zkusíme použít mořskou.
leninkq
robím podobne z kuracích prs a ked mám dobrú náladu vykostím stehna a z kosti urobím polievku, je to síce babračka ale stehná stoja len l,89 E, tak čo, budem robiť ale ž Na Veľkú noc, teraz už je jedálny lístok iný.
evanaaa
Myslím, že aj sáčok na tlačenku by bol ideálny. ja teplomer mám, ten zavárací, dlhý, len treba vedieť udržať tú teplotu rovnomerne, aby sa to variko bez vrenia. A tiež by som chcela v edieť, či to ide v rúre, ako navrhuje @marijanka712 , poraďte!
jara12
Aj my robievame sunku,ale uplne inak a este si ju aj zaudime a je fantasticka.recept:na 1 kg masa ide 2 Dkg rychlosoli a stvrt kavovej lyzicky krystaloveho cukru a pol deci vody.maso sa nakraja na mesie kusky myxerom sa dobre vymiesa.Do formy sa da celofan namoceny vo vode vymiesanu sunku nalozime do formy vylozenej celofanom potom to este tym celofanom aj zvrchu zabalime uzavreme formu a vlozime do chladnicky na 12 hod.robievam z 2,5 Kg a varim ju 2,5 Hod pri teplote 70-72 C po uvareni sa forma vlozi do studenej vody aby sunka schladla.popripade sa da aj zaudit.
janina45
my robievame pravidelne,kedže chováme prasiatko a šunku robím do sáčku od tlačenky a je výborná....
irenaw
aj my používame iba obyčajnú soľ (nevadí nám, že šunka nie je ružová) asi tretinu mäsa zomelieme nahrubo a ostatné krájame na kúsky, všetko premiešame a tiež ju dávame do vrecka na tlačenku, mňam aj na Silvestra bude :).
midian
Vyskúšal som a neviem si ju vynachváliť, ta vôňa a chuť, proste božská!
mesiar50
maryannb.Zdravím ťa klobúk dole.Len malá poznámočka
Všetky salámy či už v umelých alebo v kutisínových črevách sa
varia pri 72 -. 3h. vrátane aj dusených šuniek.A to preto aby
čím menej šťavy uniklo z výrobku.Správne si písala že sa voda nesmie variť výrobok by sa rozvaril a ostane suchý.To len tak pre info.
Na domáce podmienky ako som už písal klobúk dole.Prajem pekný ďeň.
milad
mám nový nerezový šunkovar z Orionu, musela som skúsiť a vyskúšala som. Inšpiroval ma práve tento recept. Je famózna! Nabudúce dám ešte o štipku soli menej. Rýchlosoli som dala tiež len symbolicky Ja sa neviem dojesť, ďakujem za recept.
turistka
@maraannb tiež robím domácu šunku a práve sa mi varí. Mala som rýchlosoľ od známeho, tak som dala zarovnanú PL. Recept ma nikdy nesklamal, bol priložený v letáčiku pri kúpe šunkovaru, pred rokmi v OD Magnet. V obchodoch tento druh šunky býva veľmi slaný, preto radšej varím doma a na indukcii, nastavím teplotu a je to !
welwet
Pol sacku rychlosoli je 50gr, co v prepocte znamena 300-500mgr. cisteho dusitanu. V masokombinatoch je povolene max. 185mgr. Hovorim o mnozstve na 1kg masoveho vyrobku. Pre zdravu vyzivu sa ale neodporuca prekrocit 100mgr. dusitanu, v BIO vyrobkoch nemoze byt viac ako 80mgr. a pri vyrobkoch urcenych pre deti to je max. 40mgr.
Proklamovany obsah dusitanu v rychlosoli je 0,6-1%, co v praxi znamena 600-1000mgr dusitanu na 100gr (1 balenie)
Ja nie som proti konzervacii masa rychlosolou, vzdy je lepsie primerane mnozstvo dusitanu ako neprimerane mnozstvo antraxu, ale ako sa hovori, vseto s mierou
1x anajka
ivan14
Prosím vás, nepanikařte. Tady v Čechách se prodává "praganda" s 0,3% dusitanu. To se prostě nedá předávkovat,, protože by to bylo tak slané, že to nelze pozřít. A mimochodem, dusitany vznikají redukcí dusičnanů. Nejvíce dusičnanů je v zelenině, protože bez nich jaksi neroste. Je tedy zelenina nezdravá, ba přímo nebezpečná?
Hlavně klid. Dřív se třeba při nakládáni masa na uzení používal ledek (=dusičnan) a nic se nedělo, přestože ledek se dá mnohem snáze předávkovat než "rychlosůl".




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia