Fašírka

Domáca pečená sekaná s luxusnou omáčkou (fotorecept)

Autor receptu: kimlo

Názov som nevymyslel ja, pochádza z pôvodného receptu, ktorý som našiel na internete, len som troška upravil postup. Ale chuť sekanej a omáčky je naozaj luxusná.

8
porcií
45 minút
príprava
70 minút
na 180-200 °C

Suroviny

Postup

  1. Najprv si pomelieme mäso. Kto chce, môže si kúpiť už hotové pomleté, bravčové, prípadne mix s hovädzím. Ja som použil 800 g pliecka a 600 g prerasteného bôčika.
  2. Slaninu nakrájame na kocky asi 1cm a v malom hrnčeku alebo na panvici opražíme na masti.
  3. Slaninu odložíme bokom a výpek s masťou prelejeme do pekáča, v ktorom budeme piecť sekanú.
  4. K mletému mäsu pridáme posekanú cibuľu, kocky opečenej slaniny, vajcia, horčicu, majoránku, drvenú rascu, mleté korenie a asi 100 ml vody. Potom pridáme strúhanku a soľ.
  5. Všetko dôkladne rukami premiešame, podľa potreby pridáme strúhanku, a odložíme asi na 30 minút do chladničky.
  6. Medzitým si pripravíme zeleninu, ktorú očistíme a pokrájame na malé kocky.
  7. Koreňovú zeleninu (bez cibule) dáme do pekáča, v ktorom už máme výpek zo slaniny, a restujeme asi 5 minút. Potom pridáme jalovec, celé korenie, nové korenie, bobkový list, tymian a opečieme. Následne pridáme nasekanú cibuľu a soľ, restujeme ďalších 5 minút.
  8. Nakoniec pridáme nahrubo nastrúhanú citrónovú kôru.
  9. Z vymiešaného mletého mäsa vyformujeme mokrými rukami bochník. Na vrchu spravíme prstom jarček, ktorý bude slúžiť aby vypečená šťava alebo podliatie nestekalo naspäť do pekáča.
  10. Bochník vložíme do pekáča so zeleninou, podlejeme trochou vody a dáme piecť do vyhriatej rúry na 180 °C asi na 50-60 minút. Pečieme odokryté.
  11. Potom zvýšime teplotu na 200 °C, zapneme ventilátor na teplovzdušný režim, prelejeme výpekom, prípadne ešte podlejeme a dopečieme asi 20 minút.
  12. Upečenú sekanú vyberieme a necháme trocha vychladnúť, bude sa nám lepšie krájať a šťava zostane vo vnútri.
  13. Zeleninu v pekáči zaprášime hladkou múkou a na sporáku orestujeme.
  14. Zalejeme vývarom a prevaríme.
  15. Vezmeme si hustejšie sitko a zeleninu aj so šťavou prepasírujeme. Predtým vyberieme bobkové listy, prípadne časť korenín.
  16. Vidíme, že nám zostalo len minimum odpadu... :-)
  17. Vznikne zeleninová omáčka, ktorú úž len stačí primerane dochutiť. Samozrejme že by sa namiesto pasírovania dal použiť tyčový mixér, ale omáčka by už nemala takú farbu.
  18. Pridáme smotanu na šľahanie, dochutíme citrónovou šťavou, cukrom, prípadne soľou a krátko povaríme...
  19. ... a pozrieme na výsledné dielo čo sa týka sekanej. Má krásnu mozaiku z údenej slaniny... Podávame nakrájané na plátky, s omáčkou a knedľou, prípadne cestovinou.
  20. Chutí aj za studena, len tak s uhorkou a čerstvým kváskovým chlebom...