Fašírka
Domáca pečená sekaná s luxusnou omáčkou (fotorecept)
Autor receptu: kimlo
Názov som nevymyslel ja, pochádza z pôvodného receptu, ktorý som našiel na internete, len som troška upravil postup. Ale chuť
sekanej a omáčky je naozaj luxusná.
8 porcií |
45 minút príprava |
70 minút na 180-200 °C |
Postup- Najprv si pomelieme mäso. Kto chce, môže si kúpiť už hotové pomleté, bravčové, prípadne mix s hovädzím. Ja som použil 800 g pliecka a 600 g prerasteného bôčika.
- Slaninu nakrájame na kocky asi 1cm a v malom hrnčeku alebo na panvici opražíme na masti.
- Slaninu odložíme bokom a výpek s masťou prelejeme do pekáča, v ktorom budeme piecť sekanú.
- K mletému mäsu pridáme posekanú cibuľu, kocky opečenej slaniny, vajcia, horčicu, majoránku, drvenú rascu, mleté korenie a asi 100 ml vody. Potom pridáme strúhanku a soľ.
- Všetko dôkladne rukami premiešame, podľa potreby pridáme strúhanku, a odložíme asi na 30 minút do chladničky.
- Medzitým si pripravíme zeleninu, ktorú očistíme a pokrájame na malé kocky.
- Koreňovú zeleninu (bez cibule) dáme do pekáča, v ktorom už máme výpek zo slaniny, a restujeme asi 5 minút. Potom pridáme jalovec, celé korenie, nové korenie, bobkový list, tymian a opečieme. Následne pridáme nasekanú cibuľu a soľ, restujeme ďalších 5 minút.
- Nakoniec pridáme nahrubo nastrúhanú citrónovú kôru.
- Z vymiešaného mletého mäsa vyformujeme mokrými rukami bochník. Na vrchu spravíme prstom jarček, ktorý bude slúžiť aby vypečená šťava alebo podliatie nestekalo naspäť do pekáča.
- Bochník vložíme do pekáča so zeleninou, podlejeme trochou vody a dáme piecť do vyhriatej rúry na 180 °C asi na 50-60 minút. Pečieme odokryté.
- Potom zvýšime teplotu na 200 °C, zapneme ventilátor na teplovzdušný režim, prelejeme výpekom, prípadne ešte podlejeme a dopečieme asi 20 minút.
- Upečenú sekanú vyberieme a necháme trocha vychladnúť, bude sa nám lepšie krájať a šťava zostane vo vnútri.
- Zeleninu v pekáči zaprášime hladkou múkou a na sporáku orestujeme.
- Zalejeme vývarom a prevaríme.
- Vezmeme si hustejšie sitko a zeleninu aj so šťavou prepasírujeme. Predtým vyberieme bobkové listy, prípadne časť korenín.
- Vidíme, že nám zostalo len minimum odpadu... :-)
- Vznikne zeleninová omáčka, ktorú úž len stačí primerane dochutiť. Samozrejme že by sa namiesto pasírovania dal použiť tyčový mixér, ale omáčka by už nemala takú farbu.
- Pridáme smotanu na šľahanie, dochutíme citrónovou šťavou, cukrom, prípadne soľou a krátko povaríme...
- ... a pozrieme na výsledné dielo čo sa týka sekanej. Má krásnu mozaiku z údenej slaniny... Podávame nakrájané na plátky, s omáčkou a knedľou, prípadne cestovinou.
- Chutí aj za studena, len tak s uhorkou a čerstvým kváskovým chlebom...
|