Domáca pečená papriková kuracia šunka (fotorecept)
Autor receptu: pusta
Na nete som našla viac verzií prípravy domácej kuracej šunky, vybrala som túto
variantu na pečenú kuraciu šunku, možno nie je dokonalá, ale veľmi chutná a napokon
nie je mastná a nie je nechutná ako tá v obchodoch, neobsahuje žiadne éčka, umeliny a
ani konzervanty, okrem toho sa dá čarovať v jej ochutení - viete, čo do nej dáte, riadila
som sa heslom, že domáce je domáce:-)
Pridávam recept, kto má chuť, môže vyskúšať :-)
1 dávka porcia |
36 hodín minút príprava |
40 minút na 180 °C |
Postup- Kuracie prsia v celku som umyla a osušila papierovou utierkou.
- Ostrým nožom som ich rozrezalla horizontálne po dĺžke, ale nedokrojila,...
- ...otvorila som ich ako knihu.
- Najprv som ich potrela na otvorenej strane medom,...
- ...z oboch strán som ich riadne osolila, nepoužila som rýchlosoľ, ale jemnú morskú soľ,...
- ...položila som ich na seba a z oboch strán ešte okorenila čerstvo mletým čiernym korením...
- ...vložila som ich do mikroténového sáčku, môžete použiť aj igelitový, na vrch som položila 2 pekné bobkové listy, uzavrela a odložila som ich tomto "suchom"páci na 48 hodín marinovať do chladničky, pác je zložením podobný pácu ako pri "mokrom" pácovaní v láku, napr. slaniny alebo šunky pred údením, avšak bez rýchlosoli. Týmto sa kuracie prsia výborne ochutia.
- Po 48 hodinách som kuracie prsia vybrala z chladničky zo sáčku, zaliala som ich dostatočným množstvom studenej vody, v ktorej som ich nechala odpočívať asi 30 minút, aby sa vyplavila nadbytočná soľ.
- Potom som ich vybrala z vody, osušila papierovou kuchynskou utierkou, položila na seba a...
- ...z dlhšej strany som ich na pevno zvinula ako závin.Med ich pomôže udržať pevne na sebe a počas pečenia jemne skaramelizuje
- Závin z kuracích pŕs som na pevno zavinulla do pečiaceho papiera, na oboch koncoch som papier stočila ako salónku a vložila do pekáčika z jenského skla, mierne podliala vodou a dala som ho piecť do trúby vyhriatej na 180 stupňov C.
- Kým sa kuracie prsia piekli, prelisovala som do nádobky cesnak,...
- ...pridala som sladkú, štipľavú a mletú údenú červenú papriku, poriadne som všetko spolu premiešala a zmes na obaľovanie bola hotová. Túto obaľovaciu zmes môžete varírovať a meniť podľa vlastných chuťových preferencií ,pridať napr. podrvené horčičné semienka, podrvený koriander, podrvené chilli papričky, podrvenú rascu,... a iné/.
- Kuracie prsia som piekla 35 minútpri teplote 180 stupňov C, rozrezala som pečiaci papier a ...
- ...ešte 5 minút som ich piekla do farby.
- Na väčší kus alobalu odlžnikového tvaru som nasypala paprikovú obaľovaciu zmes, ...
- ..na ktorú som položila upečené ešte teplé kuracie prsia a dobre som ich pootáčala som ich v paprikovej zmesi zo všetkých strán,...
- ...opäť som ich na pevno zabalila a utiahla som alobal na oboch koncoch do tvaru salónky, odložila som ich na 12 hodín odpočívať do chladničky, aby sa prepojili všetky chute.
- Potom som ich pokrájala na plátky, my máme radi hrubšie, môžete však pokrájať ostrým nožom alebo elektrickým krájačom na úplne tenké plátky, dobre držia tvar a nerozpadnú sa. Podávala som ich s krajcom čerstvo upečeného domáceho chlebíka a s čerstvou paprikou a s čerstvou paradajkou,môžete zvoliť zeleninu podľa sezóny a vlastného výberu.
- záber zblízka: Na reze dobre vidno pevné zavinutie a že sa krájaním nerozpadáva, paprikový obal túto domácu pečenú kuraciu šunku krásne ochutí a príjemne cítiť po údenej paprike, je jemne pikantná a cesnaková. Je to vynikajúca pochúťka, ktorú môžete vždy mať doma v chladničke a je po ruke pre vás i ako výborné pohostenie pre návštevu.
|