Domáca pečená papriková kuracia šunka (fotorecept)

Autor receptu: pusta

Na nete som našla viac verzií prípravy domácej kuracej šunky, vybrala som túto variantu na pečenú kuraciu šunku, možno nie je dokonalá, ale veľmi chutná a napokon nie je mastná a nie je nechutná ako tá v obchodoch, neobsahuje žiadne éčka, umeliny a ani konzervanty, okrem toho sa dá čarovať v jej ochutení - viete, čo do nej dáte, riadila som sa heslom, že domáce je domáce:-) Pridávam recept, kto má chuť, môže vyskúšať :-)

1 dávka
porcia
36 hodín minút
príprava
40 minút
na 180 °C

Postup

  1. Kuracie prsia v celku som umyla a osušila papierovou utierkou.
  2. Ostrým nožom som ich rozrezalla horizontálne po dĺžke, ale nedokrojila,...
  3. ...otvorila som ich ako knihu.
  4. Najprv som ich potrela na otvorenej strane medom,...
  5. ...z oboch strán som ich riadne osolila, nepoužila som rýchlosoľ, ale jemnú morskú soľ,...
  6. ...položila som ich na seba a z oboch strán ešte okorenila čerstvo mletým čiernym korením...
  7. ...vložila som ich do mikroténového sáčku, môžete použiť aj igelitový, na vrch som položila 2 pekné bobkové listy, uzavrela a odložila som ich tomto "suchom"páci na 48 hodín marinovať do chladničky, pác je zložením podobný pácu ako pri "mokrom" pácovaní v láku, napr. slaniny alebo šunky pred údením, avšak bez rýchlosoli. Týmto sa kuracie prsia výborne ochutia.
  8. Po 48 hodinách som kuracie prsia vybrala z chladničky zo sáčku, zaliala som ich dostatočným množstvom studenej vody, v ktorej som ich nechala odpočívať asi 30 minút, aby sa vyplavila nadbytočná soľ.
  9. Potom som ich vybrala z vody, osušila papierovou kuchynskou utierkou, položila na seba a...
  10. ...z dlhšej strany som ich na pevno zvinula ako závin.Med ich pomôže udržať pevne na sebe a počas pečenia jemne skaramelizuje
  11. Závin z kuracích pŕs som na pevno zavinulla do pečiaceho papiera, na oboch koncoch som papier stočila ako salónku a vložila do pekáčika z jenského skla, mierne podliala vodou a dala som ho piecť do trúby vyhriatej na 180 stupňov C.
  12. Kým sa kuracie prsia piekli, prelisovala som do nádobky cesnak,...
  13. ...pridala som sladkú, štipľavú a mletú údenú červenú papriku, poriadne som všetko spolu premiešala a zmes na obaľovanie bola hotová. Túto obaľovaciu zmes môžete varírovať a meniť podľa vlastných chuťových preferencií ,pridať napr. podrvené horčičné semienka, podrvený koriander, podrvené chilli papričky, podrvenú rascu,... a iné/.
  14. Kuracie prsia som piekla 35 minútpri teplote 180 stupňov C, rozrezala som pečiaci papier a ...
  15. ...ešte 5 minút som ich piekla do farby.
  16. Na väčší kus alobalu odlžnikového tvaru som nasypala paprikovú obaľovaciu zmes, ...
  17. ..na ktorú som položila upečené ešte teplé kuracie prsia a dobre som ich pootáčala som ich v paprikovej zmesi zo všetkých strán,...
  18. ...opäť som ich na pevno zabalila a utiahla som alobal na oboch koncoch do tvaru salónky, odložila som ich na 12 hodín odpočívať do chladničky, aby sa prepojili všetky chute.
  19. Potom som ich pokrájala na plátky, my máme radi hrubšie, môžete však pokrájať ostrým nožom alebo elektrickým krájačom na úplne tenké plátky, dobre držia tvar a nerozpadnú sa. Podávala som ich s krajcom čerstvo upečeného domáceho chlebíka a s čerstvou paprikou a s čerstvou paradajkou,môžete zvoliť zeleninu podľa sezóny a vlastného výberu.
  20. záber zblízka: Na reze dobre vidno pevné zavinutie a že sa krájaním nerozpadáva, paprikový obal túto domácu pečenú kuraciu šunku krásne ochutí a príjemne cítiť po údenej paprike, je jemne pikantná a cesnaková. Je to vynikajúca pochúťka, ktorú môžete vždy mať doma v chladničke a je po ruke pre vás i ako výborné pohostenie pre návštevu.