Domáca mozzarella fotorecept

egreska - fotkaegreska, 14. januára 2011
Domáca mozzarella (fotorecept)
Foto: egreska

..funguje to !!!

Suroviny

2 l
1 čl
1/2 čl




Postup

  1. 1

    Mlieko dáme do hrnca,rozmiešame v nom kyselinu citronovu a pomaly zahrievame na teplotu 38 stupnov.Hrniec vezmeme z plamena a primiešame syridlo.

    Domáca mozzarella (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Za pár minut sa začne oddelovat srvátka .Premiešame .

    Domáca mozzarella (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Oddelený syr scedíme a nechame dobre odkvapkat.Srvátku nevylievajte.

    Domáca mozzarella (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Dobre ho vyžmýkajte a dajte zohriat do mikrovlnky asi 15-20 sekund.Aby ste ho mohli tvarovat a nepopalili si ruky.Ešte sa z neho oddelí voda.

    Domáca mozzarella (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Teplý prepracujeme.

    Domáca mozzarella (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Znovu zahrejeme a ponaťahujeme.

    Domáca mozzarella (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Vytvarujeme guľky- menšie ,väčšie je to na vás...

    Domáca mozzarella (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Nálev si pripravíme z 250 ml vody,250 ml srvatky a 1 pl soli.Vložíme syr a uchovávame v chladničke.Hotová mozzarella vážila 230 g.

    Domáca mozzarella (fotorecept) - obrázok 8

Diskusia k receptu

egreska
syridlo som kupila v hospodarskych potrebach :-))
hubarka35
aj mna by zaujimalo to syridlo kde ho dostat kupit,mlieko v automate kupim-a vyrobim si mozarelku....dik za fotopostup...
danculka
Hoď si do googla a kúp ,cez internet ja som kúpila tak a robím aj syr,,,
frezia68
Pekne vydarené....mne syridlo doma stojí a vždy sa chystám na syr,ale zužitkujeme mlieko ináč..syridlo predávajú u nás tí,čo dopľňajú mliečny automat.
bejda7
Jej,mozzarelu milujem,určite vyskušam len to syridlo musím pozháňať!!
honestka
Vyborny foto postup Egreska! Pricuchla som k jeho vyrobe od talianskej priatelky ked sme sem prisli;
Teraz uz nerobievam, lebo mame moznost prave Buffalo mozzarella (tu sa Bizoni pasu volne) a jeho chut je vyborna. ale si ma nakopla znova urobit, lebo tvoj vyzera fajnove. Ked si dobre spominam, tak sme ho natahovali v naleve, kde ostal aj ponoreny, neskor vsak stal uz iba v cersvom slanom naleve. PRSTOK hore!
hubarka35
@jatanika neviem aky obchod mysliš no u nás v Topolčanoch-a je to i v inych mestách určite-mliekomat-tam kupujem kravske čerstvé mlieko....@sjuz diky to syridlo si objednám...
jatanika
@hubarka35 , myslela som tie hospodárske potreby... s mliekom nie je problém, mliečny automat mám blízko ...
klaura
fajný recept, mozzarellu veľmi ľúbim a budem si ju môcť vyrábať sama ... veľké ďakujem za návod :)
dorisa
@ jatanika ,@ hubarka35, syridlo dostaneš aj v automatoch na čerstvé mlieko.
amelie
@egreska , toto je skvelé, čo najskôr si zoženiem syridlo a vyskúšam to. Koľkohviezdičková je obtiažnosť? :-) ukladám do KK.
jaja53
jej ako sa tesim,spravila by som to hned,ale tiez to syridlo musim niekde pozhanat.Dakujem,ale si ukladam do KK. :)
tizian1cat
sikulka si, syridlo mam v chladnicke, nemala som inspiráciu, teraz si ma postrcila, skvelý postup, díky!!!
egreska
všetkým vam dakujem..ja mam tekute syridlo a obtiažnost je fakt nulová,a je to hotove za pár minut..nikdy som si nemyslela ,že je to take jednoduché :-))
makinka31
Egreska,
vyzera naozaj skvelo a ta chut...mnam musim vyskusat,len prosim ta, kde je v rk obchod s hospod.potrebami? dakujem
egreska
@makinka na Podhore sú dva vedla seba -už si nepamätam v ktorom sme to kupili ,treba sa spýtat ..vieš tam, kde predavaju všeliake semená na sadenie a hnojivá ,kvetináče atd...
mamatata2
Super recept, určite vyskúšam. Syridlo som včera videla aj v predajni bryndziarne vo Zvolenskej Slatine, ak chodíte okolo, ale to som ešte nevedela, že šikovná @Egreska sem dá tento recept. Tak musím tiež zháňať.
anka1
Stránku varecha som objavila iba náhodou. Veľmi sa mi páči.
Dnes ma zaujal recept na mozzarellu. V nás v KE v automate syridlo nemajú. Ja sa pokúsim či ho nebudú mať v predajni záhradkár kde majú aj potreby napr.pre vinárov.
zdezda
WAW, už aj ja idem zháňať syridlo :-), hoci sa mi zdá drahšia ako kupovaná, musím to vyskúšať, či aj mne sa taká pekná podarí
evanaaa
Mám dojem, že syrydlo som videla aj v Jednote. A čo sa týka toho vyžmýkania, keď si robím tvaroh z kysnutého mlieka, dám si ho do gázy - šatky, alebo stačí aj tenké plátienko a dobre uťahujem, nechám ešte odkvapkať. Ale recept je skvelý, myslím že vyjde aj lacnejšie ako kúpená mozzarela.
sovka62
Už je v KK. V lete, keď budú čerstvé rajčiny, budem mozarellu robiť asi každý týždeň. A asi viaceré z nás, keď už kúpime syridlo (300 ml cca 10€), nech sa využije.
ela77
Recept už posúvam do mojej KK. Len to zohrievanie v mikrovlnke. Naplno?, alebo na menšom stupni? Vďaka.
lumilka1
anka1 v KE v potrebach pre záhradkaroch ho nemajú.Bola som tam a ta pani čo tam predáva mi dávala síridlo na sírenie sudov.Egreska ďakujem za recept už je v KK. :)))))))
egreska
dakujem :-) @ela77 každý ma mikrovlnku nadstavenu inak,takže treba skušat 10-15 sekund,musí byt syr vláčny ,mäkký ale nemá byt horúci.Môžeš ho zahrievat aj viac krat..alebo ho môžeš natahovat aj v teplej srvátke ,je to jedno...
mariaklara
egreska, si šikovná, ja robievam kravský syr, to trvá trochu dlho. Mozzarellu mám veľmi rada so zeleninkou, recept si už aj ukladám do KK. Mlieko z automatu som práve minula, robím si domáci jogurt, dnes som ho pofotila, cez týždeň ho napíšem.Prosím ťa mohla by som mozzarellu robiť aj z kozieho mlieka, lebo zať chová kozy.
smidla
je to skvelý nápad Mozzarellu veľmi rada používam do rôznych šalátikov a tak skúsim či to dokážem. Len sýridlo musím pozháňať. Rada skúšam nové receptíky Zdravím autorku receptu.
jerica
tomu sa povie domáci recept , KK ! Siridlo dostať pri automatoch na mlieko, kúpila som ho ked otvorili u nás automat , ešte je nepoužité v chladničke.
evanaaa
Písala som, že doma vyrobené je iste lacnejšie než kúpené, ale teraz keď viem, aké drahé je to syridlo, tak neviem.....
egreska
Pozerala som na internete a su tam nejake drahé,čo som kupila u nas v Ružomberku ,tak stálo okolo 3 eura 250 ml.To je dobrá cena,nie?
ebroz
A to syridlo si tam dala teda celé 250ml, lebo v recepte je čl, ale inak musím povedať že je vynikajúca, mala som tú možnosť...
ebroz
a ešte som ťa chcela poprosiť pošli mi nejaký dobrý recept na mufinky, Emka bude mať meniny a chceme niečo pripraviť do školy, a od jednej dobrej kamošky som dostala plech tak ho musím pokrstiť...
egreska
jééééj,ty si sa zaregistrovala ? si sa ani nepochvalila :-)) kdeže celé,len pol malej lyžičky...ak budeš robit ,tak ti odlejem..
hubarka35
drahé to podla mna nieje,lebo z toho sa dá urobit vela,mnoho mozzarely-ked tam ide len pol lč.,ja som si práškové objednala-1 sačok 1 euro,no min.odber je 5 sačkov-nevadi rozdám,odložim....
malyanjelik
egreska, si šikulka, Tvoj receptík je výborný- vyskúšala som, ani som si nemyslela, že je to také jednoduché:-)Mozzarellka je mňamky mňam!!!
egreska
dakujem,aj ja som bola prekvapena ,ake je to lahké :-))
ebroz
no vyzerá to tak že si to ešte raz s tebou zopakujem, moja mozzarella sa skôr podobala kôpke tvarohu :-)
salome5425
No švagrinká si dobrá, taká mozzarela mňam mňam....super recept. Vyskúšam. :D
olinka12
Včera som zohnala syridlo a idem na to dúfam,že sa podarí
sracz
Sikovne si Ty dievcatko Egreska, Kosmatecko moja, ruce, sporovlive a maximalne vynaliezave. Hlboko sa uklanam, s kalapom v harsci, uznanlivo pokyvujem svojou striebrovlasou hlavou a zaroven sam sebe davam slub, ze zmajstrujem mozarellu podla Teba. Syridlo, tekute, som kupil este doma v obchode pri bryndziarni vo Zvolenskej Slatine, ale uz mam aj spominane praskove (balicek na 50 litrov). Nadherne kompletne spracovany recept. Pripajam sa k zastupom gratulantov a obdivovatelov {srdecne blahozelam a upremne dakujem} a tesim sa na Tvoje i nase dalsie aktivity. Vela uspechov a dozdzivena! Mala poznamka pre @mariaklara - podla mna mozes pouzit aj kozie mlieko, ja ho mam odskusane na tzv. kozej hrudke; nebud vsak sklamana z ovela mensieho mnozsta - hmotnostneho i objemoveho - hotoveho vyrobku, ktory je ale chutnejsi a naviac "gumuje" pri zuvani zuby, co ja priam milujem!
mamatata2
@Egreska , práve som ju dala do chladničky. Vyzerá dobre, ochutnáme zajtra. Čo sa týka ekonomiky, syridlo som kúpila riadne drahé, stálo 7€, ale treba si prepočítať, že na 2 l mlieka ide pol lyžičky, takže je to ozaj iba zlomok ceny. Ak by sme mliekomat nemali až v Novej Bani, tak robím každý týždeň. Teraz sa idem inšpirovať receptami na vareche, čo so srvátkou.
gani1
Chcela by som sa opýtať či sa kyselina citronova da nahradit citronovou štavou, pripadne tekutou kyselkou?
ewa1
práve som to dorobila, ale neviem prečo, ja mám ten syr taký hutný, nie ako kúpený, čím to je?
egreska
@ewa možno si ho moc vyžmýkala ,nechala si v nom asi málo vody...treba ho nechat taký vláčny..
zuzulienka74
prosím o radu. skúšala som tento recept už druhý krát . Stále keď ho zohrejem sa mi rozpadáva,neviete ,kde robím chybu???treba to dlhšie tvarovať??? dcéra má hrozne rada mozzarellu a zase sa mi nevydarila. ..
egreska
@zuzulienka tažko radit ,my sme ju robili už x krat a vždy sa podarila ..dodržuješ teplotu ? máš teplomer ? treba skušat aj zahrievat v mikrovlnke na viac krát,môže byt inak výkonná ako naša..,netreba ju celkom vyžmýkat z vody,treba ju nechat takú vláčnu..dúfam ,že jej dáš ešte šancu a držím palce nech sa ti vydarí :-)
chillinka12
@egreska dakujem za postup :) ja som vždy len po odkvapkaní vymodelovala gulky a šupla do nálevu, ale musim vyskušať to ohrievanie v mikrovlnke a natahovanie ;) vyzera tak ovela krajšie :)
nivea
Ahojte ja som ju robila už veľa krát a asi prvé 2 razy sa mi fakt vydarila ale potom už sa mi vždy iba skazila. Akonáhle som ju dala do slaného nálevu, tak napríklad na druhý deň sa ako keby začala rozleptávať, nebola proste kompaktná ale na povrchu strašne vymekla a nedala sa ani krájať. Čo robím zle?
sjuz
No toto je super vec teda, klobúk dolu:), najbližšie skúsim:)!
ankaka73
recept vypada byt fajn, len ma zarazila ta mikrovlnka, skoda, ze sa nikto nepozastavi nad tym, ako sa znicia vsetky zdrave a vyzivne latky z toho mliecka a aka je ta mozzarella potom nezdrava...namiesto mikrovlnky ju staci spracovavat tak, ze ju zalejeme horucou vodou a efekt je ten isty
languana
Ahoj,neviem kde robím chybu, syr spravím ok, ale potom keď dám do mikrovlnky, len zhrčkatie a neťahá sa. Vie niekto poradiť?
giussa
ak by to niekoho zaujimalo, tu je navod aj bez mikrovlnky




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia