Domáca maďarská saláma - najstaršia klasická verzia

pusta - fotkapusta, 27. februára 2011

Recept pochádza z Madarska a pripravuje sa najčastejšie na zabíjačkách. Táto saláma sa mi zdá chuťovo veľmi dobrá a je to jej najstaršia známa Zobraziť celý popisRecept pochádza z Madarska a pripravuje sa najčastejšie na zabíjačkách. Táto saláma sa mi zdá chuťovo veľmi dobrá a je to jej najstaršia známa verzia. Osobne nemám možnosť jej výroby, ale vkladám recept pre tých, čo tú možnosť majú.

360 minút
príprava

Suroviny

6000 g
4000 g, mastnejšie
170 g
200 g
50 g
20 g
p.p




Postup

  1. 1

    Mäso dôkladne zbavíme prípadných kostí, šliach, chrupaviek, ciev, blán a kože.Okrem bravčového pliecka môžemeešte použi bravčové stehno. Očistené mäso pokrájame na primerané pruhy.

  2. 2

    Pruhy mäsa zomelieme na kotúči č. 10 alebo na č.12 do väčšej vhodnej nádoby. Dôkladne zmiešame so všetkými koreninami a dbáme,, aby boli koreniny v mäse všade rovnomerne. Jeden koniec čreva natiahneme na plnič a uviažeme ho na tesno na veľkosť plničového konca. Salámovú náplň plníme do čreva naozaj na tesno, aby tam nezostal žiaden vzduch, došlo by ku kazeniu mäsa za prítomnosti vzduchu.

  3. 3

    Naplnené salámy údime 4 dni studeným dymom. Hotové salámy uskladňujeme na dobre vetranom chladnom mieste. Pri dodržaní podmienok prípravy a uskladnenia, saláma vydží v stave na konzum 7-8 mesiacov. Skôr, než by zo salámy začal kvapkať tuk, každú jednotlivo zabalíme do alobalu a dáme zmraiť do mrazničky. Po vybratí z mrazničky možno tieto tzv."marcové salámy" konzumovať hoci aj do septembra.3

Diskusia k receptu

mamatata2
Pripomenula si mi časy, keď ešte žili rodičia, robievali sme podobné výrobky. Skúsim muža nahovoriť, veď údenie môžeme s niekým dohodnúť na dedine.
Ďakujem za recept.
js9mxd
Žiadne korenie nedávaš len papriku a soľ?
js9mxd
Do klobások sa dáva min 200 až 220g soli na 10 kg mäsa. To ma učil starý mäsiar. Nebude 170 g málo. Chcel by som ju odskúšať.
pusta
js9mxd, nie v recepte nie je uvedené nič viac. osobne si myslím, že saláma má byť menej solená aj korenená ako klobásy. ved to, čo vieš od starého otca je v naprostom porriadku a mal pravdu, to ide do klobások, ale toto je saláma, ešte mám recept na csabai salámu, ak chceš vložím, tam už je ten pomer inakší, ako v tomto predise.
sovka62
Poznám tie salámy a ešte by som dodala, že sa po vyúdení a čiastočnom vysušení skladovali v špeciálnych drevených debniach, salámy boli popresýpané popolom z tvrdého dreva. Takto vydržali vždy až do novej zabíjačky (teda ak sa nezjedli).
pusta
sovka, tvoj dodatok je neskutočne krásny: "teda ak sa nezjedli", tak srdečne si ma rozosmiala hned zavčas rána - No comment - to hovorí za samo za seba, dakjujem...
bzuky
Velmi sa mi to pozdáva, podobný poznám len tam ide vela čierneho korenia.
kutala
Na kilo mäsa dávam 20g soli či sú to klobásy alebo salám.Je to osvedčené a výborne takéto množstvo.
pusta
ahoj bzuky, to, po čom túžiš ty, ten rp mienim ešte vložiť, ani neviem, prečo také vkladám práve teraz a čo nepočujem, práve sú fašiangy, čas zabíjačiek v plnom prúde, blíži sa Veľká noc...tak aj sa možno práve hodia
pusta
kutala, to už je len na tebe, ale predpis na túto salámu je taký, ako som uviedla
olinka12
No pre niekoho môžu byť dobré ale aj toho cesnaku je tam príliš veľa mi robíme klobásky už 40 rokov a na 10kg mäsa dávame 20 dkg soli, 3 dkg korenie, 5-7 dkg paprika sladká, 2 dkg paprika pálivá, 3 dkg razca mletá a 6-7 dkg cesnak a sú výborné skúste.
pusta
olinka, dám ti len do pozornosti, že v tomto prípade neide o klobásku ale o salámu a vložila som originál predpis na salámu, ktorá sa pod týmto názvom vyrába. pokiaľ ide o klobásky, každý má svoj vlastný osvedčený recept ako ty, ale neplatí pre všetky klobásky, inak ti dakujem, vyskúšam aj tvoje obľúbené
babidka
myslim , ze vsetci zabudaju na to , ze ta salama dlhsie zreje , zosusi sa a preto aj koncentracia soli bude potom vacsia .Preto ju nemozno porovnavat s klobaskami ktore sa jedia trosku skor a obsahuju viacej vody.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia