Domáca grilovacia omáčka - BBQ sauce

Autor receptu: naturea

Dlho sme sa odhodlávali na naše prvé grilované rebrá. Odkedy sme prekukli ich tajomstvo, nevieme sa grilovačky vzdať ani v nepriaznivom počasí. Túto medovo-horčičnú grilovaciu omáčku používame najčastejšie a niekedy dokonca len tak s chlebom ako mlsku ;) Po dlhšom sledovaní inšpirácií v kuchárskych reláciách som skúšala vytvoriť svoju vlastnú domácu omáčku a tento recept je výsledokom.

4
porcie
5 minút
príprava

Postup

  1. Všetky základné ingrediencie (melasa je tajomstvom úspechu - nikdy nevynechať!) zmiešame dokopy a základná omáčka je hotová. Môže sa použiť: na mäso pred záverom pečenia alebo ako prílohová omáčka servírovaná k už upečenému mäsu.
  2. Podľa chuti, kto ako má rád, pridáme (nemusíme): chilli - ak chceme omáčku pikantnú; javorový sirup alebo med - ak ju chceme sladšiu (so sirupom bude redšia, s medom hustejšia); sójovú omáčku - ak ju chceme slanšiu; jablčný ocot - pre trošku kyslosti; grilovacie (BBQ) korenie - pre výraznejšiu chuť (najlepšie čerstvo namleté, nie slanú grilovaciu zmes).
  3. Dôležité: Pozor! Vďaka ingredienciám, ktoré sú v nej použité, sa omáčka veľmi rýchlo pripeká. Preto mäso potierame až keď je úplne upečené a necháme zapiecť cca 5-10min.
  4. Omáčku môžeme použiť hneď, alebo si ju odložíme na neskôr do chladničky, kde sa môže skladovať aj dlhšie.
  5. Toto množstvo omáčky postačuje asi na 4 celé rebrá.