Domáca Feta (fotorecept)

Autor receptu: palokuchki

Skusala som Fetu robit uz viacej razy. Porovnavala som si tento moj recept s receptami na internete. Je ich tam viacej a vsetky su trosku od seba odlisne. Jedno je ale rovnake vo vsetkych receptoch. Dolezitost dodrzat hygienu a pozadovanu teplotu pri vyrobe tohto syra.

90 minút
príprava

Postup

  1. Pri priprave syrov je velmi dolezita cistota prostredia a naradia ktore pouzivame. Vsetky kuchynske pomocky ktore som pouzivala pri priprave tohto syra som najprv prevarila. Cerstve mlieko som nepasterizovala, zahriala som ho len na teplotu 32C. Do umyvadla som napustila teplu vodu a vlozila som do nej hrniec s mliekom. Do mlieka som zamiesala 200ml kysleho mlieka a hrniec som prikryla. Mlieko som nechala takto stat 30 minut. Za ten cas sa bakterie z kysleho mlieka trochu rozmnozili a mlieko dostalo prijemnu kyselkavu chut.
  2. Po 30tich minutach som do mlieka zamiesala syridlo. Ja mam silny koncetrat syridla, ja som pridala iba 20ml, ktore som najprv premiesala v 200ml studenej vody. Ja myslim, ze na Slovensku je ine syridlo, tak treba pridat tolko, kolko je doporucovane na vyrobku. Mlieko so syridlom som nechala stat 45 minut. Kontrolovala som teplotu aby stale bola 32C. Ked sa mlieko sadlo, pokrajala som ho na stvorceky asi 2/2cmm.
  3. Pokrajane sadnute mlieko som nechala este asi 5 minut postat a potom som ho zacala premiesavat.
  4. Mlieko som premiesavala este dalsiu hodinu asi tak kazdych 5-10 minut. Stale som kontrolovala teplotu a udrziavala som ju na 32C.
  5. Na precedenie syra mam urobenu takuto pomocku. Vyzera to mozno ako ciapka na spanie. Je to bavlnena latka s vacsimi otvormi. Na jednej strane som si ju zaviazala spagatikom na varenie.
  6. Vrecko som natiahla na hrniec a vyliala som do neho vyzrazane mlieko.
  7. Vrecko som potom uzavrela a zavesila na bok hrnca. Syr som nechala takto do druheho dna. Zo zliatej srvatky som si odlozila 1 liter.
  8. Na druhy den som syr nakrajala na platky.
  9. Nakrajany syr som posolila a ulozila do plastikovej krabice. Syr som prikryla a dala do chladnicky.
  10. Na dalsi den som do odlozenej srvadky zamiesala 150g soli a tymto som zaliala syr. Takto sa Feta ulozi do chladnicky a dame jej cas aby dozrela. Da sa jest hned, vtedy je dost jemna. Neskorsie po 2-3 tyzdnoch zacina byt tvrdsia a da sa uz struhat. Z 10 litrov mlieka som dostala 1,15 kg Feta syru.