Domáca Feta fotorecept

palokuchki - fotkapalokuchki, 25. septembra 2011

Skusala som Fetu robit uz viacej razy. Porovnavala som si tento moj recept s receptami na internete. Je ich tam viacej a vsetky Zobraziť celý popisSkusala som Fetu robit uz viacej razy. Porovnavala som si tento moj recept s receptami na internete. Je ich tam viacej a vsetky su trosku od seba odlisne. Jedno je ale rovnake vo vsetkych receptoch. Dolezitost dodrzat hygienu a pozadovanu teplotu pri vyrobe tohto syra.

90 minút
príprava

Suroviny

10 l
200 ml




Postup

  1. 1

    Pri priprave syrov je velmi dolezita cistota prostredia a naradia ktore pouzivame. Vsetky kuchynske pomocky ktore som pouzivala pri priprave tohto syra som najprv prevarila. Cerstve mlieko som nepasterizovala, zahriala som ho len na teplotu 32C. Do umyvadla som napustila teplu vodu a vlozila som do nej hrniec s mliekom. Do mlieka som zamiesala 200ml kysleho mlieka a hrniec som prikryla. Mlieko som nechala takto stat 30 minut. Za ten cas sa bakterie z kysleho mlieka trochu rozmnozili a mlieko dostalo prijemnu kyselkavu chut.

    Domáca Feta (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Po 30tich minutach som do mlieka zamiesala syridlo. Ja mam silny koncetrat syridla, ja som pridala iba 20ml, ktore som najprv premiesala v 200ml studenej vody. Ja myslim, ze na Slovensku je ine syridlo, tak treba pridat tolko, kolko je doporucovane na vyrobku. Mlieko so syridlom som nechala stat 45 minut. Kontrolovala som teplotu aby stale bola 32C. Ked sa mlieko sadlo, pokrajala som ho na stvorceky asi 2/2cmm.

    Domáca Feta (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Pokrajane sadnute mlieko som nechala este asi 5 minut postat a potom som ho zacala premiesavat.

    Domáca Feta (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Mlieko som premiesavala este dalsiu hodinu asi tak kazdych 5-10 minut. Stale som kontrolovala teplotu a udrziavala som ju na 32C.

    Domáca Feta (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Na precedenie syra mam urobenu takuto pomocku. Vyzera to mozno ako ciapka na spanie. Je to bavlnena latka s vacsimi otvormi. Na jednej strane som si ju zaviazala spagatikom na varenie.

    Domáca Feta (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Vrecko som natiahla na hrniec a vyliala som do neho vyzrazane mlieko.

    Domáca Feta (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Vrecko som potom uzavrela a zavesila na bok hrnca. Syr som nechala takto do druheho dna. Zo zliatej srvatky som si odlozila 1 liter.

    Domáca Feta (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Na druhy den som syr nakrajala na platky.

    Domáca Feta (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Nakrajany syr som posolila a ulozila do plastikovej krabice. Syr som prikryla a dala do chladnicky.

    Domáca Feta (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Na dalsi den som do odlozenej srvadky zamiesala 150g soli a tymto som zaliala syr. Takto sa Feta ulozi do chladnicky a dame jej cas aby dozrela. Da sa jest hned, vtedy je dost jemna. Neskorsie po 2-3 tyzdnoch zacina byt tvrdsia a da sa uz struhat. Z 10 litrov mlieka som dostala 1,15 kg Feta syru.

    Domáca Feta (fotorecept) - obrázok 10

Diskusia k receptu

danculka
Tak toto si už aj ukladám a vyskúšam,máš peknú prácu z mliekom,super,pekné foto,dík...
tatranka
Dávky si upravím,preto že pre dvoch by to bolo nad mieru.Ale recept sa mi páči .Vyskúšam.Recept je už v KK.
2010
Klobuk dolu, postup ako z vyrobne odlozene v KK
hubata
Veru má pravdu @2010 - vzorne pofotené, jasne napísaný postup, škoda že nemám kozy, hneď by som si taký syr vyrobila, musí byť vynikajúci - nie ako tie oné - kupované. Pre istotu ho uložím do KK. Vďaka!
sladkacokolada
aj mne sa páči tvoj recept, aj by som vyskúšala, len neviem, prečo hubatá píše o kozom mlieku, prečítala som celý tvoj postup, myslím, že by som robila z mlieka z automatu..
cica2
nádherne spracovaný recept a výsledok je na 1*
vavan
superrecept už si musím kúpiť to syridlo.
tetrisss
Preco kozy? staci poriadne mlieko, najlepsie y mliekomatu, ja robim pre nasu rodinu z troch litrov mlieka, predtym zoberiem smotanu, z tej spravim vznikajuce domace maslo a potom mam ten isty postup, akurat, ze nedavam to kysle mlieko, ale hned syridlo a nedavam syr do nalevu, ale do chladnicky a kaydy den ho umyjem a natriem solnym roztokom a necham na site zriet, Po 2 tyzdnoch je to uzasny syrik, maslovy a tvrdy. Vyskusam aj ten nalev, potom nie je ziadna praca-
sovka62
Teda, klobúk dolu, ako z učebnice technológie. Predpokladám, že si robila z mlieka od svojich vlastných kravičiek, takže máš záruku, že nie je pančované. Lebo u nás do mliekomatov dajú všeličo, česť výnimkám. Postup si odkladám, veľmi sa mi to páči.
marcy
krása,klobúk dole :-) vyskúšam....@sovka presne si vypichla problém - niektoré mliekomaty,ten náš predáva horké mlieko :-((
janger
Danka, ty si teda strasne sikovna! A vsestranna. Mas moj obdiv.
marienka44
@Palokuchki ,aj ja Ta obdivujem, ako si sa aklimatizovala u protinozcov. Ten syr musi byt vynikajuci. Ja sa k nemu nedopracujem, lebo nemam potrebne suroviny, napr. syridlo. Je to bez chemie, ciste, ako ma byt.
huck
Všetka čest! Danka moja ucta! Ako vobec všetko stihaš ? Nikdy mi neprišlo ani na rozum , že by som skusila urobit Feta syr! Vdaka za motivaciu! :)
jerica
@chapona Neviem kde bývaš, ale keď môžem poradiť máva to obsluhujúci personál pri mliečnych automatoch.U nás v Dunajskej Lužnej pracovník pri automate predáva siridlo.
pacik
Až na mňa dýchla taká pravá domácka atmosféra. Obdivujem tvoju všestrannosť :-)
dogagador
a da sa to robit aj z pasterizovaneho mlieka? lebo my tu nemame automaty na cerstve ;-(
palokuchki
Vsetkym vam velmi pekne dakujem. Ospravedlnujem sa, nemohla som sa skorej ozvat. Dva dni som bola prec z domu, bez internetu. Ked som dneska otvorila pocitac, bola som velmi milo potesena so vsetkymi vasimi milymi komentami. Ste vsetcia velmi zlati. Dakujem vam.
evanaaa
Ja som syridlo videla predávať v Jednote. Okrem neho tam bol ešte nejaký podobný prípravok, už sa presne nepamätám, čo a načo, ale bolo to podobné.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia