Domáca dvojfarebná vianočka (fotorecept)
Autor receptu: ywett
z 9 prameňov....alebo recept <a href="http://varecha.pravda.sk/recepty/vianocka-/13249-recept.html">>TU</a>
80-90 minút príprava |
35 minút na 240-potom 170 °C |
Postup
- Všetky suroviny dáme do nádoby v pekárničke, ako prvé do nádoby sa vždy musia dať tekutiny (mlieko, maslo, vajce..)
- Potom prídu na rad sypké suroviny, cukor
- Preosiata hladká a polohrubá múka.
- Do jedného rohu dáme štipku soli a uprostred nádoby dáme droždie, ktoré jemne zahrnieme múkou.
- Nádobu vložíme do pekárničky, zapneme program cesto. Má tri cykly, miesenie, odpočívanie, kysnutie. Trvá to 1hod. 25 minút. Za chvíľku po premiešaní, pridáme hrozienka.
- Ak sa cesto lepí na boky nádoby, pridať ešte troška hladkej múky.
- :-)
- Po skončení programu, dáme vykysnuté cesto na pomúčenú dosku a rozdelíme na dve časti. Do jednej, pridáme kakao a aby sa mi dobre vmiešalo, pridala som citrónovú šťavu. Namiesto citronovej šťavy sa môže pridať aj rum. A ešte....v komentári pod receptom, mi @jerica poradila, ako lepšie sa dá spracovať tá kakaová časť, tak kakao rozmiešať v troche vlažného mlieka s maslom.
- A rozdelíme na 9 dielov.
- Spravíme z každého diela pramene, ktoré striedavo potom pletieme.
- Mne sa lepšie pletie od stredu.
- ...
- Otočíme a pletieme z druhej strany
- Bokom dlane do stredu spravíme žliabok a vrch potrieme bielkom.
- Teraz z 3 prameňov.
- A spravíme to isté, čo pri bode 14.
- Teraz z 2.
- Prichytíme špajdlami a dáme na plech na ktorom máme už pripravený papier na pečenie a necháme ešte 35-40 min pokysnúť.... (ale lepšie je, ak sa upletené pramene, hneď dávajú na plech a vianočku spájame na ňom....a konce prameňov podstrčíme pod vianočku!!!)
- Pred pečením pomastíme žltkom zmiešaným s 1PL mlieka, posypeme mandľami (kto nemá rád nemusia byť) a dáme piecť, prvých 5 minút 240°C a potom 30 minut na 170°C (skúšame špajdlou) A pokiaľ už má farbu a nie je dopečená prikrijeme alobalom.
- Po upečení, vianočku preložíme na mriežku a necháme vychladnúť (vážila 1219g)
- Dobrú chuť!