Domáca dvojfarebná vianočka (fotorecept)

Autor receptu: ywett

z 9 prameňov....alebo recept <a href="http://varecha.pravda.sk/recepty/vianocka-/13249-recept.html">>TU</a>

80-90 minút
príprava
35 minút
na 240-potom 170 °C

Suroviny

Postup

  1. Všetky suroviny dáme do nádoby v pekárničke, ako prvé do nádoby sa vždy musia dať tekutiny (mlieko, maslo, vajce..)
  2. Potom prídu na rad sypké suroviny, cukor
  3. Preosiata hladká a polohrubá múka.
  4. Do jedného rohu dáme štipku soli a uprostred nádoby dáme droždie, ktoré jemne zahrnieme múkou.
  5. Nádobu vložíme do pekárničky, zapneme program cesto. Má tri cykly, miesenie, odpočívanie, kysnutie. Trvá to 1hod. 25 minút. Za chvíľku po premiešaní, pridáme hrozienka.
  6. Ak sa cesto lepí na boky nádoby, pridať ešte troška hladkej múky.
  7. :-)
  8. Po skončení programu, dáme vykysnuté cesto na pomúčenú dosku a rozdelíme na dve časti. Do jednej, pridáme kakao a aby sa mi dobre vmiešalo, pridala som citrónovú šťavu. Namiesto citronovej šťavy sa môže pridať aj rum. A ešte....v komentári pod receptom, mi @jerica poradila, ako lepšie sa dá spracovať tá kakaová časť, tak kakao rozmiešať v troche vlažného mlieka s maslom.
  9. A rozdelíme na 9 dielov.
  10. Spravíme z každého diela pramene, ktoré striedavo potom pletieme.
  11. Mne sa lepšie pletie od stredu.
  12. ...
  13. Otočíme a pletieme z druhej strany
  14. Bokom dlane do stredu spravíme žliabok a vrch potrieme bielkom.
  15. Teraz z 3 prameňov.
  16. A spravíme to isté, čo pri bode 14.
  17. Teraz z 2.
  18. Prichytíme špajdlami a dáme na plech na ktorom máme už pripravený papier na pečenie a necháme ešte 35-40 min pokysnúť.... (ale lepšie je, ak sa upletené pramene, hneď dávajú na plech a vianočku spájame na ňom....a konce prameňov podstrčíme pod vianočku!!!)
  19. Pred pečením pomastíme žltkom zmiešaným s 1PL mlieka, posypeme mandľami (kto nemá rád nemusia byť) a dáme piecť, prvých 5 minút 240°C a potom 30 minut na 170°C (skúšame špajdlou) A pokiaľ už má farbu a nie je dopečená prikrijeme alobalom.
  20. Po upečení, vianočku preložíme na mriežku a necháme vychladnúť (vážila 1219g)
  21. Dobrú chuť!