Jablkový koláč

Dokonalé kysnuté jablkové slimáky s karamelovou omáčkou (fotorecept)

Autor receptu: siuuu

Okrem marhúľ a fíg sa nám toho roku takmer nič neurodilo - sliviek toľko, že ani na koláč nebude a rovnako jabĺk - nebude ani jedna bednička na zimu. Ale na tieto úžasné kysnuté voňavé jablkové slimáky sa vždy pár kusov musí nájsť. Je to ten najlepší kysnutý koláč, ktorý som jedla - dokázala by som ho celý pokojne zjesť aj sama.

25-30
porcií
90 minút
príprava
25 minút
na 190 °C

Suroviny

Postup

  1. Hrnček som použila 250 ml, suroviny boli merané asi 1 cm pod horný okraj. Na cesto v menšom hrnci zahrejeme mlieko, cukor a olej, miešame kým sa cukor nerozpustí. Do misy dáme 4 šálky múky (1/2 šálky odložíme), droždie a pridáme vlažnú mliekovú zmes. Vymiešame cesto a prikryté necháme hodinu až hodinu a pol kysnúť. Po uplynutí času pridáme zvyšnú múku, prášok do pečiva, sódu bikarbónu a soľ, premiesime a necháme znovu stáť, pokiaľ si nepripravíme omáčku a náplň.
  2. Na omáčku v panvici s nepriľnavým povrchom rozpustíme cukor, maslo, sirup a calvados (ja som dala trocha rumu - ale nemusí sa dať nič), miešame pokiaľ sa cukor nerozpustí - rozhodne odporúčam cukor Muscovado, ktorý má úžasnú chuť, ja ho kupujem v bio predajni. Zmes nalejeme do pekáča (ak použijete otváraciu formu, odporúčam pod ňu v rúre dať papier na pečenie, pretože omáčka trocha pretekala). Na omáčku rovnomerne navrstvíme očistené a na maličké kúsky pokrájané jablká.
  3. Na náplň si rozpustíme maslo, prichystáme cukor, škoricu, voňavé korenie a pokrájané jablko. Cesto na pomúčenej podložke rozvaľkáme na obdĺžnik cca 50 x 35 cm - vaľkajte na dvakrát. Cesto rovnomerne posypeme cukrom, škoricou, voňavým korením (korenie "Jablkový závin" dodá skvelú chuť) a polejeme rozpusteným maslom. Zavinieme do rolády, pokrájame na kúsky hrubé cca 3-4 cm - kúsky ukladáme vedľa seba na omáčku s jablkami a necháme na pekáči či vo forme podkysnúť ešte 30 minút.
  4. Po uplynutí času vložíme do rúry vyhriatej na 190 °C a pečieme 25 minút (vyskúšame špajdľou, mne stačilo presne tých 25 minút - horný a dolný ohrev).
  5. Po upečení a čiastočnom vychladnutí obrátime formu na vhodnú podložku.
  6. V "reze" ... a ujedala som a ujedala ... rozpis je na 25-30 kusov slimákov (podľa veľkosti), na foto je koláč robený z polovičnej dávky.