Dobré kura Šašula Bambula (fotorecept)

Autor receptu: patroveckypitrs

Mal so vnučku na prázdninách zo škôlky ako to povedala ona. Pýtal som sa čo chce na obed, že dobre kura. Nuž a to je čo? Nech je dobre odpoveď a teraz mysli ako na ňu. Tak som sa jej opýtal zúbky a vlásky máš dobre, že nie tak som jej povedal deda ti uvarí kura od ktorého budeš mať zúbky veľké a silné a vlásky dlhé ako princezná môže byť. Ona Dobré, odpoveď krátka stručná. No zato sledovala každý pohyb ako robím.

4
porcie
20 minút minút
príprava

Postup

  1. Kuracie stehna som osolil okorenil čerstvo pomletím korením 4 farieb a posypal práškovým cesnakom uzavrel a nechal hodinu postať nech to vojde do mäsa.
  2. Dva kúsky mi ostali tak som do malého hrnca ich dal variť s pokrájanou cibuľou a cesnakom a osolil tiež som pridal za 1Pl vegety, pomleté korenie 4 farieb kúsok mrkvy a zeleru a nechal variť hodinu za tu dobu čo stalo mäso.
  3. Potom som očistil jablka a zeler.
  4. Jablka so zelerom so postrúhal na veľkých okách a dal do pekáča ako spodok na kura.
  5. Kura som zľahka obalil v hladkej múke.
  6. Do panvice som nalial olej nechal rozpáliť a prudko som stehna opiekol v ňom. Zrazu sa ma vnučka ktorá sledovala pýta deda proč se smeješ? Vtom som si uvedomil ako sleduje každý pohyb a ja som dával pozor nech mi olej nefrkne tak som možno nejakú grimasu vystrúhal. No odpoveď bola po ruke. Vieš to odriekam zázračne formulky aby vošla do stehienka sila, ktorá ti dá silné zúbky. No večer sa mi to vrátilo aj s úrokmi keď si nechcela umyť zúbky, že netreba veď z kuriatka ich už nič nepokazí. No to mi dcéra dá. Opečené stehna som naukladal na jablka a zalial tak s 2dcl vývaru prikryl a dal piecť do vyhriatej rúry na 180°C na 70 minút (podľa typu rúry)
  7. Do zvyšku vývaru som dal na kocky pokrájané papriky a mrkvu tiež pokrájanú a nechal variť dokedy sa mäso upečie. Mäso z neho vybraté zaniesla vnučka Rexinke nech má aj ona silné zúbky. Takže než som sa spamätal už sa mi neušlo Rexinka ho stihla spapať. Vnučka je 1 živel a Rexina 2 živel musím sa viac obzerať čo robia.
  8. Ešte som si počas pečenia mäsa uvaril ryžu kde som 5 minút pred dovarením nasypal polovicu z množstva mrazeného hrášku a dal do sitka prepláchol vodou. Ták aj ryža je hotová.
  9. Kuracie stehienka sú hotové vybral som ich s pekáča na tanier.
  10. Do výpeku so dal druhu polku hrášku a petržlenovu vňať a znovu vložil do rúry zapiecť na 5 minúť.
  11. Potom som to v pekáči rozmixoval. V hrnci s vývarom som tiež rozmixoval a mohol som podávať. Vnučka mi hneď zahlásila to je šašula Bambula a hneď sa do nej pustila. Vraj nechce jedávať len jej treba tu vysvetliť. Niekedy je to more otázok. Len keď príde domov a začne mamu poučovať to zase bude čo som jej to nahustil do hlavy. Všetci sme boli malý no nie. Ták dobrú chuť Vám prajem.