Dlabaný Šmirkas

Autor receptu: pacun110

Je jar, kvietky kvitnú, všetko sa zelenie, zvieratká ožívajú, v diaľke šumí les a ovečky cigájky s bačom Ondrom niekde spod Hrubého Grúňa ,vychádzajú na pašu.. a mňa chytila neprekonateľná chuť na šmirkas! Tak som si pred nemocnicou, u nás v Bystrici, kúpil(teda dal som si kúpiť) pol kila bryndze a pevne som sa rozhodol, že si ho urobím! A veľa!!!

Suroviny

Postup

  1. bryndzu a maslo som si nechal dostatočne zmäknúť – večer som ich vytiahol z ľadničky a ráno boli vláčne - presne tak ako potrebujem.
  2. dostatočne som ich zasypal mletou sladkou červenou paprikou a mletou rascou – na Knihe Tvárí som rozprúdil celkom zaujímavú diskusiu o tom, či do šmirkasu rasca patrí, alebo nepatrí. A ako to dopadlo? Ankety sa zúčastnilo 17 respondentov a skončilo to tak, že jeden vôbec netušil čo je to šmirkas, traja rascu používajú a až 13 ľudí rascu nepoužíva! Možno je to aj tým že všetky komentáre mali dámy! Páni majú radi kuštik pikantnejšie všetko ,tí by rascu asi pridali. Pán bol len jeden ,ale ten ani nevedel, čo šmirkas je..! Išlo len o moju súkromnú anketu, ktorá nič neovplyvnila – ani také komentáre ako - Nie -:) , nijéééé , veru nie , ja rascu nie, NIKDY!!! Ja rascu dávam a preto som ju tam aj dal! A cibuľku som si nakrájal na úplne drobno! Aj s vniatkou...Soličky opatrne,lebo bryndza je slaná dosť.
  3. keď je cibuľka nakrájaná, tak som ,na drobno nakrájal si čerstvú pažítku a pripravil som si aj reďkovku a papriku na obloženie...A dlabač je už vnorený do masy
  4. Dlabač je to ,čím sa nátierka dlabe ,ergo mieša. (To mi evokuje taký starý film,že „Kapitán Dlabač“. Ale to bolo o niečom inom ako o nátierkach...)Nemám rád nátierky vymiešané do peny, mne sa páči keď sú tam také hrudky jednotlivých surovín...
  5. a takto vyzerá hotová nátierka! Dostatočne vymiešaná, ale jednotlivé suroviny krásne vidno! A v tom je čaro poctivých nátierok...!
  6. Hotový šmirkas som nahrubo ponatieral na fajný chlebík - u nás letí Slatinský a hladnej rodine podávam s nakrájanou reďkovkou a paprikou a zapíjame čerstvým mliekom, alebo ako my – kyslou žinčicou z blízkeho salaša...
  7. 10 minút intenzívneho hryzenia a ostalo len toto – myslím, že môj Dlabaný šmirkas mal dnes úspech...