Divinová paštéta s brusnicami a červeným vínom (fotorecept)

Autor receptu: patroveckypitrs

Túto paštétu máme veľmi radi. Je moc dobrá a využívajú sa pri nej aj domáce výrobky. Hlavne víno a džem z čiernych ríbezli. Brusnice používam sušené. Tieto tri suroviny dodajú paštéte veľmi lahodnú chuť. Paštétové ťažké korenie si robím sam. Je na nete tam sa dá nájsť.

10
porcií
35 minút
príprava
90 minút
na 130 °C

Suroviny

Postup

  1. Pripravíme si suroviny. Všetko mi sem nevošlo. Pečeň ak mate, môže byť aj z diviny.
  2. Pečeň som krájal na menšie kusy.
  3. Bravčový bok krájam na 3 cm kusy. Jelenie trochu menšie. Bazalku a tymián na drobno.
  4. Mladú cibuľku a pór na väčšie kusy. Veď to sa bude na koniec mlieť v mlynčeku. Cesnak posekám na drobno. Do hrnca dám olej a maslo na ktorom podusím cibuľu a pór. Po zmäknutí cibule a póru pridám cesnak a bazalku, tymián a paštétové korenie. Pár krát premiešam.
  5. A pridám obe mäsa a stále miešam, nech sa zatiahne.
  6. Teraz to podlejem 1,5 dcl vínom. Viac nie to stačí ani vodu nepridávať. To víno sa musí vypariť, tak že tam ostane len tuk. Počas dusenia pridám brusnice, ktoré tiež dusím s mäsom. Pred koncom dusenia pridám džem 1 PL a soľ 1,5 PL.
  7. Počas dusenia mäsa so pripravil pečeň. Pečeň som na mixéri rozmixoval do hladka a dal do nej korenie štyroch farieb čerstvo mleté. Trochu som to premiešal. Nechal som to postáť, to korenie do seba pečeň vtiahne. Tú som nesolil. Dosť soli je v mäse.
  8. Takto to vyzerá keď je mäso hotové bez tekutiny len tuk. Odstavil som zo sporáka a nechal vychladnúť. Mäso so všetkým v hrnci som pomlel prvý krát na okách väčších. Druhy krát som mlel na malých okách.
  9. Potom som to zmiešal s pečeňou a dal do formy na biskupský chlebík. Zakryl s alobalom. Zvyšok dal do pohárov. Do rúry som dal naplnenú formu do druhej nádoby z vodou a pri teplote 130 °C som to robil 90 minút. Po tejto dobe som nechal vychladnúť a dal do chladničky na 10 hodín. Môže sa do dať aj všetko do zaváracích pohárov zavrieť a do pary na 90 minúť. Z tejto dávky vydá asi 6 pohárov 3,3 dcl.
  10. Po dostatočnom vychladení cez noc sme mali raňajky na stole v prírode. K tomu pivo alebo zvyšok vína a zeleninu s domácim chlebom. Nevládali sme rozprávať, lebo sme mali plné ústa. Táto paštéta je fakt moc dobrá. Želám aj Vám dobrú chuť.