Divina na smotane fotorecept

evusik - fotkaevusik, 24. októbra 2010
Divina na smotane (fotorecept)
Foto: evusik

Toto jedlo varil dnes môj muž a ja som fotila. Keďže máme malú kuchyňu moc fotiek som nespravila zato o to viac som si Zobraziť celý popisToto jedlo varil dnes môj muž a ja som fotila. Keďže máme malú kuchyňu moc fotiek som nespravila zato o to viac som si pochutila na výbornom nedeľnom obede :-)

6
porcií
20 minút
príprava
90 minút
na 200 °C

Suroviny

2 kg
Pác:
1 dl
1 PL
2-3 ks
6-7 ks
5 ks
1/2 ČL
1 ČL
3-4 ks
4-5 ks
1/4 ks
1 ks
1 ks
Omáčka:




Postup

  1. 1

    Toto je jelenie mäso. Keďže neovládam terminológiu, muž mi povedal, že je to to isté ako hovädzí roštenec. To len aby ste mali predstavu o tom z akej diviny a z ktorej časti je toto mäso. Mäso si prešpikujeme obyčajnou údenou slaninou. Malý zlepšovák: slaninu si nakrájame na "špalíčky" a dáme ich do mrazničky. Potom stačí tenkým ostrým nožom urobiť do mäsa zárez a zmrznutú slaninku veľmi ľahko strčíme do zárezu. Samozrejme ak máte špeciálny nôž na špikovanie, nie je čo riešiť :-)

    Divina na smotane (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Pripravíme si pác: vodu s octom a cukrom uvaríme, pridáme koreniny, krátko povaríme a odstavíme. Pridáme nastrúhanú zeleninu a necháme vychladnúť. Mäso dáme do pekáča, zalejeme studeným vývarom a necháme pácovať 24 hodín. @enerrgizer môže pácovať 23,50 hod. Ostatní ktorí nemajú trpezlivosť môžu nechať naložené cez noc.

    Divina na smotane (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Na druhý deň mäso vyberieme z pácu, zprudka opečieme zo všetkých strán. Vrátime ho naspäť do pácu a dáme do rozohriatej trúby (alebo pác najskôr zohrejeme aby horúce mäso nešlo do studeného) a dusíme do mäkka. Keď je mäso mäkké (asi 1,30 hod.) vyberieme ho a zabalíme do alobalu a dáme do tepla. Zbytok pácu rozmixujeme, pridáme smotanu a dochutíme citrónovou šťavou, prípadne cukrom.

    Divina na smotane (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Podávame s knedľou a kopčekom čučoriedok.

    Divina na smotane (fotorecept) - obrázok 4

Diskusia k receptu

evusik
@mischa chlapa som si za tie roky vychovala :-) no má vlohy chlapec... čo sa týka varenia my to máme rozdelené, niektoré jedlá varí iba on. A takéto a la "sviečková" sú jeho doména
danculka
Akurát som chcela napísať, že podobne robím sviečkovú,môže to byť dobré.Nemám kontakt s poľovníkmi,tak nemám ani divinu.Vždy na moje políčko sa prišli napapať,ale ja som z toho nemala osoh ha,ha,ha,,,
gittka
akurát vo štvrtok prišiel ten môj domov s kusiskom stehna z jeleňa a tak viem, čo z neho bude.čučorky mám, tak si pochutnáme...
mariena1
aj ja mam v mrazaku kus jeleniny,viem čo z nej urobim...
dorisa
Píšeš, že máš malú kuchyňu a stol máš veľký? že by si nás všetkých pozvala na dú divinu?
shelley2mmm
jelenie masko som este nejedla, ale stavim sa, ze toto bola poriadna pochutka.. :)) chvalim manzela za sikovnost a talent, ved tak krasne vam to doma este aj naserviroval ;) asi zapriahnem aj ja toho svojho, nech sa zase pricini k dielu :P
sjuz
mňam, vyzerá to skvele, evusik:), mz tiež takto robievame mäsko - aj hovädyie - prešpikované slaninkou...:)
evusik
@shelley keď už mám toho môjho chváliť tak áno navarí a niekedy aj celkom sám. Ale rád si necháva pomáhať a ja mu pri varení robím pomocníka, čistím zeleninu a tak.... ale keď mám robotu a nechám ho samého a on nemá komu rozkazovať tak zvládne všetko sám. A cti mu slúži, že si kuchyňu po sebe aj uprace.... ale servírovať tak to nie!!! nemôžem mať všetko :-)
evanaaa
Kedysi som v Bratislave kupovala mäso na jelení guláš, bola to predajňa Unigal, tá už asi neexistuje, mávali tam rôznu hydinu, divinu, zajacov, a pod., škoda, takéto predajne by sa zišli. Niekedy robím hovädzie nadivo, líši sa to od sviečkovej tým, že sa mäso aj so zeleninou necháva pár dní v páci, dávajú sa doň aj borievky, kto má rád,červené víno, je to dobré, taká náhrada diviny.
marienka44
Svieckovu robim podobne, pacujem tiez niekolko dni. Pac obsahuje ocot /aj Tvoj/, takze bielkoviny v mase sa zrazia. Netreba maso opekat preto, maso sa zatiahne od pacu!!!
lucylee
no teda, gratulujem! Môj ocino je tiež skvelý kuchár, žiaľ, môj manžel nevarí..ale prijala by som si mať manžela-kuchára :-)
evusik
@lucylee môj muž síce kuchár nie je ale zato variť vie, najradšej varí keď je doma sám a nikdo (teda ja) mu do toho nebrble :-)
konzument
Cibuľu dávate nakrájanú do pácu ako ostatnú zeleninu, alebo ju osmahnete až spolu s mäsom ?
evusik
@konzument cibuľu dávam do pácu, ja všetku zeleninu tak nadrobno nakrájam, potom keď to 24 hod. stojí tak tá zelenina je skoro na kašu
alex100
Ahoj . Práve som mäso naložil do pácu. Ale... nejde tam aj soľ???
evusik
@alex100 už som tak dávno nerobila, že normálne musím porozmýšľať, že ako je to s tou soľou :-) ja všeobecne málo solím a do pácu skutočne soľ nedávam, až pri dusené trochu osolím, najprv ochutnám až potom osolím... ale keď uvaríš ten nálev a necháš ho vychladnúť, ochutnaj ho... ja to tak robím a potom ešte pridám ak si myslím, že treba korenie a môžeš aj osoliť... je to veľmi individuálne kto koľko znesie soli, ja moc nesolím a divina sama osebe má takú výraznú, špecifickú chuť, ktorú ešte podporia koreniny, že mne to stačí, aj mojej rodine, lebo sme tak naučení.... tak nech to dobre dopadne :-)
ivula2
evanaaa, napíšeš mi prosím recept na pác s červeným vínom?
evusik
@ivula2 ak chceš recept od @evanaaa musíš napísať priamo jej, pochybujem, že si všimne, že si jej písala pod môj recept :-)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia