Pistáciovo-mandľový koláč
Pistáciovo-mandľový koláč

Pistáciovo-mandľový koláč

Norbert Zsákovics a Miroslav Kruft
z hotela Color*** v Bratislave, 20. novembra 2020
Pistáciovo-mandľový koláč
Foto: Pravda - Ľuboš Pilc

Suroviny

Cesto:
200 g
125 g
70 g
1 ks
50 ml studená
Plnka:
200 g
200 g
250 g
2 PL
150 ml
4 ks
2 PL
Navrch:
1 ks
2 PL
hrsť




Postup

  1. 1

    Metličkou vymiešame žĺtok s cukrom a studenou vodou. Na pracovnú dosku nasypeme múku, štipku soli a v múčnej zmesi obalíme na kocky nakrájané maslo. Rukami ho spojíme s múkou, aby sme dostali mrveničku. Keď cesto drží pri sebe, spravíme doň jamku, do ktorej pridáme žĺtok vymiešaný s vodou a cukrom a spracujeme. Cesto môžeme na chvíľu vložiť do chladničky alebo s ním začať rovno pracovať.

  2. 2

    Cesto rozvaľkáme na pomúčenej doske na o niečo väčší kruh, ako je naša okrúhla forma. Potom ho do formy pomocou valčeka prenesieme, poprepichujeme a prikryjeme ho papierom na pečenie. Ten zaťažíme fazuľou, hrachom alebo ryžou. Korpus pečieme približne 9 minút v rúre vyhriatej na 180 °C. Potom odstránime papier s fazuľou a pečieme ďalších 5 minút. Vyberieme z rúry.

  3. 3

    Pistácie, mandle, kardamóm a cukor rozmixujeme, potom prilejeme pomarančovú šťavu a zmes necháme chvíľu odležať. Nakoniec pridáme žĺtky, nastrúhanú citrónovú kôru a všetko premiešame. Plnku navrstvíme na predpečený korpus, koláč vložíme do rúry a pečieme približne 15 minút. Koláč vyberieme, potrieme žĺtkom rozmiešaným v mlieku a posypeme nasekanými orechmi. Vložíme naspäť do rúry a pečieme ďalších 10 minút.

Diskusia k receptu





SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia