Zemiakový koláč
Zemiakový koláč

Gruľovník zo Starej Ľubovne

Jardo Žídek
šéfkuchár reštaurácie Riverbank v Bratislave, 16. novembra 2020
Gruľovník zo Starej Ľubovne
Foto: Nebíčko v papuľke

Gruľovník je skvelý aj na sladko, ja som ochutnal marhuľový a bol neskutočne dobrý. Stačí len zameniť suroviny a použiť tvaroh a ovocie a navrch Zobraziť celý popisGruľovník je skvelý aj na sladko, ja som ochutnal marhuľový a bol neskutočne dobrý. Stačí len zameniť suroviny a použiť tvaroh a ovocie a navrch nasypať trochu mrveničky.

40 minút
príprava
15-20 minút
na 200 °C

Suroviny

Cesto:
500 g
1 kocka
1 PL
1 ČL
250 ml vlažné
2 ks
100 ml
Na potretie cesta:
1 ks
Zemiaková plnka:
1 kg
250 g
podľa potreby
podľa potreby
Na potretie gruľovníka:




Postup

  1. 1

    Cesto: Polohrubú múku preosejeme do misy, pridáme soľ. V hrnčeku spojíme polievkovú lyžicu cukru, droždie, trochu mlieka a premiešame. Necháme krátko kysnúť. Kvások pridáme k múke, pomaly prilievame mlieko zmiešané s olejom a so žĺtkami. Všetko spolu premiešame. Vypracujeme cesto, na záver vmiešame sneh vyšľahaný z bielkov. Cesto necháme hodinu na teplom mieste kysnúť.

  2. 2

    Zemiaková plnka: Zemiaky uvaríme v osolenej vode. Uvarené prelisujeme, pridáme bryndzu, maslo, trošku smotany, nasekanú pažítku a všetko zamiešame na hladkú plnku.

  3. 3

    Asi 2/3 nakysnutého cesta dáme na pomúčenú dosku, vyvaľkáme a dáme na maslom potretý plech. Na cesto dáme zemiakovú plnku a prikryjeme zvyšným vyvaľkaným cestom, natiahneme ho až po okraje plechu. Popicháme vidličkou, aby sa cesto nezdvihlo, a povrch potrieme rozšľahaným vajcom. Pečieme asi 15 až 20 minút v rúre vyhriatej na 200 °C. Na záver vychladnutý koláč pokrájame na kocky a povrch gruľovníka potrieme maslom.

Diskusia k receptu

garanco
Práve dnes sme mali veľmi podobný ( tiež podľa starého spišského receptu) na obed ku kyslej zemiakovej polievke. My sme ho doma volali "pagač", je to dobrá pochúťka, no na sladko som ho ešte nejedla.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia