Tekvicový prívarok
Tekvicový prívarok

Tekvicový prívarok s mäsovým perkeltom

Mário Hlinka
šéfkuchár Mlyna u Anastázie v Pohraniciach, 29. apríla 2020
Tekvicový prívarok s mäsovým perkeltom
Foto: Pravda - Ľuboš Pilc

Suroviny

Perkelt:
500 g (môže byť aj hydinové a hovädzie)
1 ks
2 PL
1 ks
200 ml
Tekvicový prívarok:
1 ks mladá (prípadne strúhaná mrazená)
1 ks
3 PL
2 PL
250 g
1 ks




Postup

  1. 1

    Mäso pokrájame na menšie kúsky. Nakrájanú cibuľu speníme na oleji, osolíme, pridáme mäso, mleté čierne korenie, bobkový list. Po chvíľke miešania pridáme 2 PL mletej červenej papriky. Premiešame a hneď podlejeme vodou, aby paprika nezhorkla. Dusíme domäkka. Ak bude treba, počas varenia pridáme vodu.

  2. 2

    Tekvicový prívarok: Tekvicu očistíme a nastrúhame, prípadne použijeme už nastrúhanú mrazenú. V hrnci na oleji speníme cibuľu nakrájanú na tenké pásy, pridáme tekvicu, celé čierne korenie, bobkový list, soľ , chvíľku podusíme, podlejeme vodou a pridáme 3 lyžice octu. Varíme asi 15 minút.

  3. 3

    Potom k tekvici pridáme nasekaný kôpor, prevaríme a stiahneme na mierny oheň. Smotanu zmiešame s múkou a vmiešame do tekvice. Prevaríme za stáleho miešania a vypneme.

  4. 4

    Do hlbšieho taniera naberieme prívarok a do stredu pridáme perkelt. Podávame s chlebom.

Diskusia k receptu

farbuska
Toto jedlo v tejto kombinácii mám veľmi rada, akurát ja do tekvice nepridávam bobkový list, ale rascu a smotanu pridávam zväčša kyslú. Inak v podstate rovnako.
terinka55
Súhlasím s @Haji , keď robím zátrepku (radšej však mám zápražku), tak múku v smotane nechám dlhšie “postáť”, stratí sa múčnatosť a aj na trávenie je to trochu ľahšie.
Inak dobré jedlo.
2x haji a frezia
haji
@terinka55 (29.4.2020 12:33)
Přesně. Nedodržení technologických postupů v tomto případě časem vede k nesnášenlivosti lepku, pšenice. Hned je o starost víc, kdyby o jednu.
evanaaa
Tekvicovú omáčku má môj muž rád, a k tomu to mäso na šťave (u nás k nej nejde voľské oko, alebo údenina). Smotanu buď zmiešam sladkú s kyslou, alebo dám len jeden druh. Nedávam ani bobkový list, ani rascu, či cesnak, korenie len biele, mleté a kôpor až úplne nakoniec, pred vypnutím plameňa. Ale viem, že každý má zaužívaný ten svoj spôsob.....
1x haji
evanaaa
A ešte - toto mám tuším od @sovka , ak dávam miesto zásmažky len zátrepku, tak si ju pripravím ešte pred varením a nechám tým vlastne odstáť, a tiež ju povarím po pridaní do tekutiny (omáčky) aspoň 10 minút, najmenej, a aj ocot až nakoniec.
1x haji
jozka2
ked pridavam ocot tak aj stipku cukru na vyvazenie chuti a velaaa kopru,inac recept je dobr




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia