Jahňacina so zeleninou
Jahňacina so zeleninou

Tava

cesminaz - fotkacesminaz, 14. augusta 2019
Tava
Foto: cesminaz

Výborné letné jedlo s klasickou sezónnou zeleninou a jahňacím mäsom. Jeho príprava je veľmi jednoduchá, pomerne rýchla a výsledok fantasticky chutný ;-)

Suroviny

750 g
7-8 ks čerstvá
2 ks mäsité
2 ks
50 g (82 %)
1 KL
podľa chuti




Postup

  1. 1

    Potrebujeme jahňacie mäso, najlepšie zo stehna. Ďalej papriky, ja dávam aj 1 dobre pálivú :-) nech je to pikantné. Ďalej 2 veľké mäsité paradajky a zo 2 veľké cibule. Ja tu mám 3, lebo boli menšie. Papriku a cibuľu si pokrájame na drobno. Paradajky na menšie kúsky a mäso tiež na čím menšie kocky.

    Tava - obrázok 1
  2. 2

    V panvici rozhorúčime trošku oleja, pridáme mäso, osolíme ho a za občasného miešania ho na malom ohni udusíme do mäkka. Mäso si počas dusenia pustí samo šťavu, ktorá obvykle kým vyvrie, mäso pekne zmäkne. Keď šťava vyvrela a mäso je už mäkké, tak pridáme plameň a mäso narýchlo kde-tu opečieme, aby chytilo opečenú príchuť :-)

    Tava - obrázok 2
  3. 3

    Pridáme mletú papriku, s ktorou to tiež minutku opečieme. Napokon dáme papriku, cibuľu a aj paradajky. Osolíme a zakryté necháme dusiť. Po čase, keď už si zelenina pustila nejakú šťavu, pridáme maslo pre chuť a zjemnenie a necháme dusiť/variť kým zelenina celkom nezmäkne :-) To je ešte približne 15 minút.

    Tava - obrázok 3
  4. 4

    Moji doma to majú najradšej s chlebovými plackami :-) Ale podávať to môžte podľa chuti aj s chlebom, ryžou, bulgurom či zemiakmi :-)

    Tava - obrázok 4
  5. 5

    Dobrú chuť !

    Tava - obrázok 5

Diskusia k receptu

cesminaz
@Haji @Mirop @Terinka dakujem vám za nahliadnutie a milé slová :-) @Fialka49 :-) som rada,že ti Tava chutila :-) Aj ja sa chystám niektorý den zasa zavárať.Už sa ma syn pýtal,že kedy budem robit Tavu do fliaš??! :-)) Tá minuloročná prešla velmi rýchlo,do Decembra bola fuč :-) Teraz spravím 1 várku s jahňacím a druhú várku s kuracím mäsom.
cesminaz
@Mijaita verím že ti bude chutiť :-) je to výborné jedlo.Najlepšie je horúce a aspoň trocha štiplavé ;-) @Kecemis :-)) odporúčam,len kludne urob,som si istá,že vám bude chutiť! Pozdravujem a pekný den všetkým :-)
fialka49
@Cesminaz , veru aj u nás sú už objednávky "na fľašové Tavy", budem robiť viac ako vlani, lebo sme sa akosi rozrástli. Všetci pochvaľujú. Ďakujem za výborný recept.
cesminaz
@Fialka49 (15.8.2019 16:46)

:-) som rada,že vám chutí.Je s tým síce trocha roboty,ale čo už.. :-) Ja som práve včera spravila prvú várku s jahnacím mäsom.Ešte aspon jednu plánujem o pár dní.Tá bude s kuracím :-)


marienka44
Vcera sme s dcerkou kupili v tureckom obchode jahnacinu, aj pre vnuka ( ma 9 masiacov zajtra) do prikrmu (pre neho zo svieckovice). Som uz asi 2 tyzdne v Mnichove a obchod sme nasli pomocou navigacie a aplikacie. S U bahnom to bola asi pol hodiny cesty. Kupili sme aj turecky chlieb baleny po 5 ks, velky priemer. Masiar bol ustretovy a mily. Dnes by sme mali spravit tavu, napisem, ako chutila.
V nedelu sme v susednej obci nazbierali samozberom cucoriedky slachtene a nevieme, ako ich zakonzervovat na zimu do jogurtov pre vnuka. Ci rozmixovat a pyre v poharikoch vysterilizovat vo vod. lazni alebo cele plody vo vlastnej stave bez pridania cukru samozrejme. Nevie mi niekto rychlo poradit, lebo ovocie nepocka. :-)
cesminaz
@Marienka44 (20.8.2019 11:08)

Milá Marienka,tak ja len velmi dúfam že vám jedlo bude chutiť :-) Nám velmi chutí.Ty myslíš ten Dürüm čo predávajú v obchode? Lebo iný turecký chlieb balený nepoznám :-) Čerstvé pide je po kusoch.My k tomu máme najradšej chlebové placky :-) Dúfam,že dáš vediet či vám chutilo.Čo sa týka toho ovocia,som si istá že ti tu niektorá varecháčka vie poradiť :-) Pozdravujem!
marienka44
@cesminaz (20.8.2019 20:38)

Dakujem za posmelenie do varenia. Ovocie sa vola Muchovnik, nasli sme to na nete. Teda nie cucoriedky, hoci ma podobnu chut. Nakoniec sme sa rozhodli ovocie zamrazit do mraziacich sackov. Priatelka ma s tym najlepsie skusenosti. Este raz dakujem a pozdravujem
marienka44
Dnesny obed Tava sa vydaril, chutilo nam. Masko vyzeralo ako mocing, vela casu som potrebovala na odblanenie a nakrajanie masa, lebo nebolo zo stehna. Dakujeme za vynikajuci obed. Jahnacina obsahuje vela vstrebatelneho zeleza.
monty469
Cesminka, kedy to vsetko uvarim? Uz mam plno receptov od teba v k.k. Ako vzdy parada !!!
mamamaria1
@cesminaz (20.8.2019 20:38)

Rýchla otazka: ako to mám vlastne robiť? Z minulého roku tu máš recept na tavu z kuraťa a je tam úplne iný postup... Ktorý je lepší?
cesminaz
@Marienka44 dakujem za tvoju odozvu aj s fotkou,som velmi rada,že vám jedlo chutilo :-)
@Monty :-) aj ja mám v KK mnoho skvelých receptov,ktoré čakajú na vyskúšanie :-) Človek by sa musel roztrhnúť ich všetky vyskúšať :-)) @mamamaria1 vieš,postup závisí od toho,že aké množstvo tej Tavy robíš.Trocha inak musíš postupovať ked varíš len na jedno zjedenie,čiže ako tu cca. pre 4 osoby a inak ked varíš v 12L hrnci.Preto sa napríklad pri malom množstve udusí najprv mäso a nato dá zelenina,to sa razdva dovarí.Kým pri velkom množstve ti to trvá aj 30-40 minút,kým sa ti to velké množstvo zeleniny celé začne variť/vrieť.Zato sa mäso dáva až niekde v 3/4 doby varenia.Je to vlastne len logika :-) Napríklad ja som nedávno odkladala tavu s jahňacím mäsom.To som robila tak,že som jahňacie ako tu,najprv zvlášt v kastróle udusila celkom do mäkka a nechala bokom.Cibulu potom vo velkom hrnci najprv udusila,dala papriku a ostatnú zeleninu.Celé som to varila skoro celkom do mäkka a až potom pridala mäso a s tým ešte cca.30 minút dovarila. Ked odkladám s kuracím,tak robím ako mám v tom recepte,bez dusenia ho pridám v 3/4 varenia k zelenine a dovarím.Lebo kura je za pár minút hotové :-) Pekný den všetkým.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia