Pilav s hroznovými listami
Pilav s hroznovými listami

Pilav s hroznovými listami fotorecept

cesminaz - fotkacesminaz, 12. júna 2019
Pilav s hroznovými listami (fotorecept)
Foto: cesminaz

Ja to vlastne doma volám Sarma pilavı :-) a to preto, lebo je tam všetko to, z čoho robievam hroznovú Sarmu :-) Je to Zobraziť celý popisJa to vlastne doma volám Sarma pilavı :-) a to preto, lebo je tam všetko to, z čoho robievam hroznovú Sarmu :-) Je to taká rýchla, bezprácna verzia Sarmi a chutí tak isto fantasticky ;-P

Suroviny

2 dl
2 dl
1 ks
1 ks čerstvá
20-25 ks čerstvé
1 KL
0,5 KL
1 kopcovitá PL (alebo hustý paradajkový pretlak)
2 KL
1 KL
podľa chuti (alebo chilli drvené)
1 KL
cca 1 KL
podľa potreby
11-12 dl (na podliatie)




Postup

  1. 1

    Teraz je čas čerstvých hroznových listov, sú celkom mladé a jemnučké :-) Najčastejšie zvyknem z nich robit Sarmu, lebo ju máme veľmi radi. Ale keďže sa mi nie vždy chce s ňou babrať, občas pripravím namiesto Sarmi takýto Pilav :-) Je to vlastne "moja" zjednodušená verzia Sarmi :-) Na tento Pilav nazbierame zo 20-25 veľkých, na hmat jemnučkých hroznových listov...

    Pilav s hroznovými listami (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Ďalej potrebujeme 1 papriku ,ja tu mám zelenú špicatú, ale môže byť hocijaká, kľudne aj veľká paprika. Ďalej dávam 1 veľkú cibuľu, ale teraz mám v záhrade veľa mladej cibuľky, tak som dala 2 veľké aj s vňaťou. Cibuľku a papriku nadrobno pokrájame a hroznové listy bez stopiek pokrájame na krátke 1 cm široké pásiky. Ďalej si odmeriame ryžu za 2 dl pohár a aj bulgur - ja som dala 1 dl hrubší a 1 dl jemnejší :-) A nakoniec všetky potrebné koreniny.

    Pilav s hroznovými listami (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Na oleji si podusíme papriku aj s cibuľkou. Pridáme 1 PL Salça (paradajkové pyré) a za 1 KL papriku. Chvíľku to spolu necháme poškvrčať. Pridáme listy, trocha osolíme, podlejeme 1 dl vody a zakryté necháme dusiť kým nevyvrie tá voda. To je cca 5-10 minút.

    Pilav s hroznovými listami (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Následne pridáme bulgur aj ryžu, necháme chvíľu celé spolu poškvrčať a zalejeme to horúcou vodou. Pridáme mätu, bazalku, čierne korenie, soľ, Isot a chilli. Zakryjeme a necháme pomaly za občasného miešania dusiť. Hotový pilav v žiadnom prípade nemá byť suchý, najchutnejší je dobre šťavnatý, ale pravdaže nie rozvarený :-) Ja som dala najprv len 10 dl vody a potom počas dusenia a kontrolovania som ešte podľa potreby podliala cca 2 dl vody.

    Pilav s hroznovými listami (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Potrebovala som dlhí čas, kým som sa dostala/dopracovala/doskúšala k tejto "chuti" Sarmi :-) Jedla som ich už niekoľko, ale toto je moja vlastná a aj "NAJ" verzia. A vlastne takto na spôsob "Pilavu" som to zjednodušila, keďže niekedy človek dostane chuť na Sarmu, ale hneď ho prejde nálada keď si pomyslí na jej prípravu :-)) Pilav chutí výborne, je to kyselkavé od listov, pikantné, cítiť bazalku, mätu, kombináciu ryže a bulguru... Odporúčam vyskúšať a to buď takto samotné, alebo poliate s cesnakovým jogurtom :-) Prajem dobrú chuť!

    Pilav s hroznovými listami (fotorecept) - obrázok 5

Diskusia k receptu

motyka
@Cesminaz - ty si neskutočná. Takto využiť aj hroznové listy? No ty nie si len "zlaté ruky" ale aj múdra hlavička. Ešte nikdy som to nejedla ani nepočula. Tak dnes bude takáto večera. Pre mňa určite fajn a chlapom možno prihodím aj niečo mäsové. Veľa zdravíčka .....
cesminaz
@Mirop :-) vdaka,aj ked u teba sa nedá vediet či to myslíš vážne,alebo len vtipkuješ :-)) @Farbuska :-) som rada,že ta zaujal. @45678 :-)) prečo? -chceš sa prihlásiť? :-))
cesminaz
@Motyka (12.6.2019 15:21)

Hroznové listy sa v tureckej kuchyni často používajú,no najmä na Sarmu.Sarma sú tenučké,ryžou plnené skrútené hroznové listy.Ja ich mám strašne rada a ich aj dost často pripravujem,ale je s tým trocha viac roboty :-) Ak by ta zaujímal,tak kukni aj tento moj recept  varecha.pravda.sk/recepty/v-rure-zapecene-plnene-hroznove...
je to velmi chutné :-) tiež taká zjednodušená verzia by som povedala :-) Občas sa také zídu,ked je človek lenivý. Budem rada ak niektoré jedlo vyskúšaš a bude vám chutiť.Pozdravujem a prajem pekný večer :-)
1x motyka
motyka
@Cesminaz - pozrela som. Je to tiež výborný recept. Určite ho vyskúšam. Musím si znova prejsť tvoju celú stránku receptov. Myslím, že som ešte neobjavila všetko bohatstvo, ktoré tu uvádzaš. Vieš, zo začiatku som išla najmä po kysnutých a borekoch. Život je veľmi rýchly, ale musím si nájsť čas. Vďaka za upozornenie.....
zahra
potesila si aj veganov. Dakujem a zajtra bude na obed.
45678
@Cesminaz (12.6.2019 19:09)

Povedzme,že áno :-)) chcela som Ti vyjadriť pochvalu, a udeliť Rád šikovnice v kuchyni:-)
Pozdravujem Ťa a želám veľa dobrých nápadov.
sracz
... no náhodou! To absolutne vôbec nevyzerá zle, ale mojej jemnejšej 1/2_ovečke musím pridať niečo čo nosí slaninu na chrbáte!
cesminaz
@Motyka (12.6.2019 20:00)

:-) no hej, niektoré sú takpovediac dost netradičné recepty,ale sú to fakt dobré a aj zdravé bylinkové jedlá :-) Nejeme stále len böreky a koláče ;-D Pozdravujem.
1x 45678
cesminaz
@45678 (12.6.2019 20:55)

:-)) ale ja viem,že to mala byt vlastne pochvala,ja som tiež len žartovala :-) Vdaka pekne,si velmi zlatá! Pozdravujem a krásny letný den prajem!
1x 45678
cesminaz
@Zahra som rada,že ta recept zaujal,budem rada ak vyskúšaš :-) @Sracz :-) jasné,kludne si tam každý podla chuti môže ešte niečo pridať čo tam podla neho ešte pasuje :-) Pekný den všetkým!
1x sracz
mirop
@Cesminaz (12.6.2019 19:09)

Ja viem, ale toto myslim vazne, uplne citim tu vonu a chut balkanu, dovolenky a leta
alena45
Minule som si povedala, že musím prejsť Tvoje recepty, na niečo podobné mám chuť už dlhšiu dobu a vinič som ešte neolámala, takže listov mám habadej. Teším sa veľmi.
cesminaz
@Alena45 (13.6.2019 21:35)

Určite ti bude chutiť :-) ja toto jedlo zbožňujem.Aj ja sa práve zajtra chystam oblámat listy,idem narobit zopár sáčkov Sarmy do mrazáku :-) Je s tým síce trocha babračky,ale čo už ked tie "jednohubky" majú moji doma tak velmi radi :-))
izabella929
@cesminaz ,už podľa názvu jedla som tušila,že to bude tvoja fajnotka,,,videla som jeden dokument MTV,kde používajú do jedál všetko,čo by ma ani nenapadlo,,sarmu robili čiste len z toho čo sa našlo na poli,všetko zelené nakrajali pridali opraženú slaninu a balili do listov fazule,chrenu,repy,hrozna,ako to chutilo neviem,ale asi dobre,keď to varili,,,
fialka49
Milá @cesminaz , dnes sme mali pilav na tento spôsob, naozaj je to výborná harmónia chutí, dobrá kombinácia - "chutí výborne, je to kyselkavé od listov, pikantné, cítiť bazalku, mätu, kombináciu ryže a bulguru..." = presne tak, ako píšeš. A hlavne - rýchlo hotové. Tento pilav určite nebol u nás prvý a posledný raz. Ďakujem za recept.
cesminaz
@Izabella929 (16.6.2019 07:54)

Sarmu robievam aj do štavelových listov (velký polný/lúčny štavel) ,alebo do listou moruše-tie sú velmi zdravé :-) A čo sa plnky týka,to sa krajinami určite líši.Vdaka za komentík a pekný den prajem.
alena45
Potrebovala som rýchlo urobiť v týchto horúčavách obed do práce, nemala som ale papriku, ani rajčinový pretlak, ale našla som pohár z tohto :  varecha.pravda.sk/recepty/spagety-s-maslovymi-rajcaty-fot...

Mne to veľmi chutilo, kyselkavé od listov, pikantné od tej omáčky, ktorú som tiež trochu upravila. Zaujímavé by to bolo aj s listami z čiernej ríbezle, z mladých výhonkov. Dík za recept. V lete urobím z čerstvej zeleniny znovu.



alena45
Vyzerá to málo červené, ale nebolo, to ten mobil je na vine.
cesminaz
@Alena45 (1.7.2019 17:47)

Zaujímavo si to skombinovala :-) ale ked ti to chutilo tak je dobre :-) Aj ja robievam do pohárov tú omáčku :-) Vdaka pekne za vyskúšanie a za tvoju odozvu aj s fotkou! Pekný večer prajem.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia