Zemiakový šalát
Zemiakový šalát

Zemiakový šalát - recept pre začiatočníkov

viera1 - fotkaviera1, 19. apríla 2019
Zemiakový šalát - recept pre začiatočníkov
Foto: Viera1

Zemiakový šalát patrí už tradične k sviatkom a aby nebol následne dôvodom problémov s trávením, po rôznych pokusoch so zámenou s jogurtom, smotanami atď., Zobraziť celý popisZemiakový šalát patrí už tradične k sviatkom a aby nebol následne dôvodom problémov s trávením, po rôznych pokusoch so zámenou s jogurtom, smotanami atď., ktoré moji stravníci neprijali, vyriešila som to takto. Šalát sa ujal, len sa nepriznávam ako ho robím. Robievam ho pre celú rodinu cca 10-12 kg. Prosím tých, ktorí odmietajú múku, aby sa nevyjadrovali, pre mňa je prijateľnejšie 500 g majonézy nahradiť 50 g múky + 6 dl mlieka.

20
porcií
60 minút
príprava
50 minút
tepelná úprava

Suroviny

2,2 kg
660 g (Znojmia)
0,15 kg
370 ml
300 g
270 ml (Doma)
6 dl
50 g
1/2 ČL
2 ČL
3 ČL




Postup

  1. 1

    Večer si uvaríme zemiaky v šupke, vyberáme približne rovnakej veľkosti, po uvarení zlejeme, necháme trošku vychladnúť a obielime. Prikryjeme utierkou a pokrievkou, aby utierka zachytila paru a aby do rána neoschli. Uvaríme aj očistenú mrkvu.

  2. 2

    Ráno si uvaríme z mlieka a múky kašu: Dáme variť 4 dl mlieka a v 2 dl mlieka rozmiešame múku, ktorú za stáleho miešania vlejeme do vriaceho mlieka a povaríme na miernom ohni 3-4 minúty (ochutnáme a keď je cítiť ešte múku, varte dlhšie, prípadne to nechajte prikryté odstavené ešte pár minút "dôjsť"). Hrniec vložíme do hrnca s ľadovou vodou a za stáleho miešania vychladíme.

  3. 3

    Zemiaky a mrkvu nakrájame na 1 cm plátky a pretláčame cez drôtenú mriežku. Kapiu pokrájame na drobno. Pripravíme si misku s ľadovou vodou a misku na cibuľu. Cibuľu nakrájame a oblanšírujeme (vložíme do sitka, sitko dáme do misky a zalejeme vriacou vodou na 10 sekúnd, sitko s cibuľou vyberieme a preložíme do ľadovej vody vychladiť.)

  4. 4

    Uhorky pokrájame po dĺžke na plátky a ešte na plocho na pásiky a nakoniec priečne na kocky. Nakoniec vyklopíme do misy majonézu, precedíme nálev z uhoriek, nalejeme do fľaše od majonézy, ktorú tým vypláchneme a vlejeme ku šalátu. Pridáme múčnu kašu, cukor, soľ a mleté čierne korenie. Zľahka premiešame od okrajov ku stredu a necháme odležať v chlade 3 hodiny. Pozn.: Udávam značku uhoriek a majonézy kvôli tomu, že takto nám to chutí najviac; iné značky majonézy sú slanšie a chuť uhoriek Znojmia je neprekonateľná (pre nás). Pre dvojčlennú domácnosť stačí polovičné množstvo.

Diskusia k receptu

viera1
@Radox1 (19.4.2019 14:53)

Mne to nevadí,ty si daj aj 2kg majonézy do piatich kg zemiakov.Majonéza sa takto nastavovala voľakedy z finančných dôvodov,ja som to urobila zo zdravotných dôvodov.Preto nedávam ani hrášok a aj cibuľu blanšírujem.Čakala som takúto reakciu,ale kritizovať bez toho,aby si ochutnal,mi príde neprimerané.Šalát je ľahko stráviteľný aj pre mojich blízkych,ktorí už nemajú žlčníky ☺.
klotilda
@Radox1 (19.4.2019 14:53)

Ako vidieť, Ty si si neprečítal o čo Ťa Viera1 hneď v úvode svojho receptu poprosila. No čo už ? Recept je výborný, autorka receptu už tu niekoľkokrát radila, ako nahradiť majonézu kašou z mlieka a múky. Pre mňa je tento recept vítaný a som rada, že si ho môžem uložiť do kuchárskej knihy.
viera1
@Dr (19.4.2019 15:57)

Neriešme tu môj zdravotný stav,ja majonézu môžem...a to vážne tu,kde je záplava receptov na zákusky,koláče,bôčiky,údené kolená atď, budeme riešiť 2,5g múky,ktoré pripadá na jednu porciu? Veď ja to nikomu nevnucujem,verte mi,inak ste pozorne nečítali úvod.
rika111
Pekný deň, zaujimavý recept, verím, že pár ĺudí sa potešilo, hlavne tí ktorí ho majú radi ale jesť ho nemôžu, tí budú určite vďační za akúkoļvek náhradu no a my ostatní sa zatiaľ môžeme napchávať tým s majonézou.
viera1
@Dormella (19.4.2019 18:17)

Aj tak sa dá,lenže to množstvo ti nenahradí objem a šalát nie je vláčny,je tuhý.Tam v diskusii sa aj pýtajú,koľko to je "velká majonéza" a ja tu dávam len 270g. Robila som tento šalát pre 60 ľudí a všetkým chutil,nikto nepoznal,že je majonéza nastavovaná múčnou kašou.Ja neodmietam a ani nechválim niečo,čo som nevyskúšala.
45678
Šalát na fotografii vyzerá dobre, čo kto do šalátu dá je samozrejme vec rodinných tradícií a chutí, neviem,prečo sa tu musí riešiť zloženie surovín,ak niekomu nevyhovuje, nebude robiť.Toto je presne dôvod,prečo mnohí svoje recepty nepridávajú, patrím medzi nich,nemám potrebu bojovať a obhajovať sa tak ako @Viera , ktorá sem recept určite pridala v dobrej viere.
evanaaa
Tá "múčna kaša" je vlastne bešamel, ktorý som aj ja včera robila na zapekanú brokolicu s karfiolom, a ozaj ju treba variť najmenej 10 minút, aj viac, aby sa múčna chuť stratila. Nastaviť šalát, či majonézu som ešte neskúšala, bolo by treba ochutnať, alebo spraviť v menšom množstve (odobrať z hotového šalátu trochu). Možno skúsim, niekedy, no tiež kvôli manželovi ( zdravie) som šalát prestala robiť minulé Vianoce.
viera1
@Evanaaa (19.4.2019 20:55)

Nie je to bešamel,zavára sa múka rozmiešaná v časti mlieka do vriaceho mlieka.Pri bešameli oprážaš múku na masle a zalievaš mliekom a vtedy potrebuješ bešamel variť 10min aj viac,aby opražená múka stratila múčnu chuť.Krupicová kaša tiež nie je bešamel a je to varené na rovnakom princípe .
elenas
Recept je netradičný, ale predsa majonéza tam je a úplne sa nenahradza. Ale možnože niekomu tak bude vyhovovať. Pre veľké množstvo šalátu, možno pre verejné stravovanie, je to celkom výhodná náhrada ako ušetriť. Nie je lepšie potom nerobiť majonézový šalát vôbec a zvyknúť si na iné šaláty? Slovenský zemiakový bez majonézy je tiež výborný.
viera1
@Elenas (20.4.2019 08:46)

Vieš ako to je;určite každý počul od niekoho:"Viem,že toto by som nemal,ale dám si" alebo aj takto:"Viem,že mi bude zle..." Šalát patrí k tradíciám,mnohí si povedia,že 1-2 do roka zvládnem a o následkoch by vedeli rozprávať na pohotovostiach.Toto je o šetrení tráviaceho traktu,nie o financiách.Čo už so mnou - na námestie a ukameňovať ☺ za tento fatálny prehrešok,hehe...Pekné sviatky,večer idem na to...
mathias
@Viera1 (19.4.2019 15:32)

Milá pani, tých 12 kg múčneho šalátu aj skonzumujete, alebo ho zamrazujete?
viera1
@Mathias (20.4.2019 08:59)

To je šalát pre štyri rodiny ☺,nie je čo mraziť,aj keby sa dalo - nedá sa.
boxik
@Klotilda (19.4.2019 15:49)

Ja som si recept prečítal, pre istotu dvakrát, a aj tak súhlasím s tým že niekto dá múku do zemiakového šalátu som za svoj dosť dlhý život nezažil. Čo už v dnešnej dobe sa človek dočká aj iných „vylepšení“.
viera1
@Boxik (20.4.2019 12:15)

V dnešnej dobe? Pár náhodných receptov: Vaříme zdravě,chutně a hospodárně ( vyd. 1953,str.186 -Majonéza nastavená kaší (úsporná)
 www.labuznik.cz/recept/mlecna-nastavena-majoneza/...

 www.domacikuchyne.estranky.cz/clanky/omacky-studene/mlecna-nastavena-...

 www.receptyonline.cz/recept/jidlo/majoneza-zakladni-ii/...

To,že to nepoznáš,neznamená,že to neexistuje. Bavia ma vaše komentáre ☺
boxik
@Viera1 (20.4.2019 12:39)

To dokazuje ,že vždy sa našli ľudia čo nevedeli čo zo sebou a kazili poriadne jedlo náhražkami , niektorí z lakomosti a tí v tých 50 desiatych rokoch aj preto lebo kúpiť v tých časoch vajcia v obchodoch nebolo až také jednoduché pretože vtedajšie sliepky nebolo ochotné znášať vajcia celý rok, neboli uvedomelé , bolo ich málo a naviac „kulaci“ a iní záškodníci si vajíčka nechali pre seba a chudák pracujúci musel klamať žalúdok múkou v majonéze. Rozhodne to nebolo preto ako dnes ,že by myslel na nejakú diétu a naviac vtedy bol v móde človek ,najmä chlap, čo musel dobre vyzerať čo v tých časoch znamenalo že musel mať aj bruško.
marienka44
Hrášok a mrazenú kukuricu asi nemôžete zo zdrav. dôvodov, ja dávam okrem mrkvy a zeleru (petržlen nepatrí do šalátu) aj na drobno posekané olúpané jabĺčko. To snáď by ste mohli. A použijem vodu z varenej zeleniny po vychladnutí na zamiešanie soli, cukru a octu, čím vlastne ochutím celý šalát. Plus mleté čierne korenie. Do šalátu patrí aj horčica, ktorú asi nedávate tiež zo zdr. dôvodov. Myslím, že lepšia voľba je jogurt biely ako múka, čo je polysacharid a tiež je škodlivá veľmi.
viera1
@Marienka44 (20.4.2019 14:58)

Hrášok aj kukuricu môžem,ale nechcem.Kombinácia čistej majonézy,hrášku a surovej cibule (+ vyprážaný rezeň) je pre trávenie veľká záťaž a tak ako píšem v úvode,smotanovo-jogurtové náhrady sa neujali.Do 12kg šalátu by som mala dať 2,4kg majonézy,čo je vyše 2kg oleja a preto to robím tak,ako robím.A horčica je v majonéze,robím si ju sama,len tu som dala kúpenú majonézu,lebo recept je pre začiatočníkov.A tak ako píšem v tomto recepte (na toto množstvo) je pre mňa prijateľnejšie dať 50g múky + mlieko namiesto 500g majonézy.O tom je tento recept - ľahšie stráviteľný šalát.A aj tí dvaja v rodine,ktorí nemajú žlčníky,bez problémov môžu tento šalát ☺.
mitzy
@Boxik (20.4.2019 14:53)

Nikdy nebolo modne mat brusko. Dobre vyzerajuci muz sportoval a boli dokonca panske korzety na stiahnutie pasu, ktory bol chic praveze uzky ako u zien tak u muzov. Ale pani si dokazu ospravedlnit svoje brusko vzdy ;) a potom je uz na kazdom co sa komu osobne paci. Muzi su sarmantni casto aj s tym bruskom.
marienka44
@Viera1 (20.4.2019 16:06)

To kto povedal, ze treba 2,4 kg majonezy na 12 kg salatu? My robíme 8 kg a tam davame 1 bal. majonezy, co je asi 400 g!
evanaaa
@Viera1 , pravdu máš, predsa len je to múčna kaša a nie bešamel, čo som si neskôr uvedomila aj aj....prepáč.
@Marienka44 , každý má svoj spôsob, neznamená to, že ak ty tam dávaš kukuricu, horčicu, zeler a zarábaš vo vode z vyvarenej zeleniny, že to tak má byť ( ja zarábam nálev vo vode z uhoriek, napríklad), a aj tie jabĺčka radíš každému......
diducko
Múka a mlieko, je to divné. Veď to po krátkej dobe skysne. Chuťove to môže byť dobre, ale no skysne to, o tom som presvedcená. Proroti gustu žiadny disputát!
rulik
je vidieť, že nečítate poriadne,@Viera1 napísala, že sa nedá zmraziť, lebo nič nezostane, to znamená, že ani nemá čo skysnúť, len sa po ňom zapráši a je preč
mataso
Ja tiež varím ale miesto mlieka dávam 1 k 1 sladkú a kyslú smotanu plus 4 žĺtka a dochutím horčicou. korením. soľou, podľa chuti vegeta a tuhá paprika. Podľa nálady dám trocha majolky , ale nemusí byť.
mataso
@Boxik (20.4.2019 14:53)

Omylom som klikla pekný komentár. Skús si prácu kuláka a podobného záškodníka a potom sa na ich adresu vyjadruj. Moj starý otec si odpracoval svoje v továrni a potom išiel na svoje malé políčko čo to si pre seba a svoju rodinu dopestovať a aj stoho musel potom niečo odovzdať napríklad zemiaky, vajíčka, mlieko a veľa krát v obchode kde sa to odovzdávalo už čakali takí, ktorím sa nechcelo si nič dopestovať tzv.lenivci a ofrflali to, že zemiaky sú malé, či vajíčka nie sú náhodov dvoj dňové mlieko má malo smotany a podobne. Mimochodom bez tých kulakov, sedlákov, hnojárov a podobne neviem koľkí by dnes prežili.
viera1
@Mataso (20.4.2019 21:21)

Tam,kde si klikla omylom,klikni ešte raz na "Pekný komentár" a vymaže sa to.Tiež sa mi to stalo a redakcia poradila ☺.
radost
VARECHÁčI
mne sa vás premúdry nadradený kritický postoj veru nepáči..
ZLO je nielen v politike..ale aj na tanieri..
mám domáci vaječný koňak-ponúknem-
len už žime v mieri..
:-)))))))))
marienka44
@Evanaaa (20.4.2019 18:46)

Ja nikomu nenacujem svoj recept, len som komentovala. Absolvovala som v minulosti kurz studených mís a jabĺčko pokrájané na malé kocky sa aj tam pridávalo, lebo to urobí dobrú chuť a obsahuje vitamín C. Kukuricu ja nedávam, len moja dcérka. Myslím, že nálev z uhoriek obsahuje nežiadúce konzervanty, hlavne ak sú kyslé uhorky kupované v obchode. Čistá voda je teda vhodnejšia.
Dodatočne som si všimla, že v uvedenom recepte nie sú vôbec pokrájané uvarené vajíčka na tvrdo, čo je okrem zemiakov základná inkrediencia. Obyčajne dávam na moje množstvo zemiakov min. 4 ks vajec.
marlenka
A varené vajce natvrdo je kde?Zemiakový šalat bez vajca nie je šalat,hoc tam pridate čokoľvek.
evanaaa
@Marienka44 , ja si zaváram uhorky, lebo sme dia.....a ten nálev ešte dochutím, mrkvu si varím, lebo tá konzervovaná mi nechutí. Ale píšeš napríklad - do šalátu PATRÍ aj horčica.....no, kto chce, ten ju dá, ale že by patrila? Ja ju nedávam, ale vyskúšať môžem.....
finczi
@Marlenka (21.4.2019 17:35)

Nuž ani ja nepridávam vajce do šalátu a je to šalát aj bez vajíčok. Je x možností prípravy šalátov, každá rodina má svoj osvedčený recept.
finczi
Nuž neviem, či nebudem veľmi obťažovať, ale napíšem... Šalát zemiakový s majonézou som spoznala už skoro ako dospelá. V našej rodine sa nikdy tak nerobil. Pripravoval sa len jednoduchý s cibuľkou a sladkokyslým otcovým nálevom. S majonézou alebo s tatárskou omáčkou som sa to naučila od švagra. Aj to jabĺčko tam on dával. S odstupom času ( a hlavne rokov) musím povedať, že sme doma o nič neprišli. Každý si šalát prípraví podľa svojej chuti, možností a peňaženky. Pekný a pohodový sviatočný večer všetkým!
viera1
@Marienka44 (21.4.2019 15:56)

Majonézových šalátov poznám 22 druhov a jablko ide do francúzskeho šalátu špeciál .To len tak mimochodom,nič osobné ☺.
madona
Ludia, prosim vas, zi a nechaj zit. Preco kritizujete recept? Nikto vas nenuti robit salat podla tohoto receptu. Tolko negativnych komentov, ze len oci otvaram. Varecha nema byt predsa takato!
sovka62
Ach, jaj.... Ak niečo nie je presne podľa nás, musí to byť zlé? Vrtáci nechápu, že práve o tomto je Varecha?
O tom, aby sme sa dozvedeli niečo nové, aby sa oživilo dávno zabudnuté, aby sme podelili a dobré nápady.
Viera1, nedaj sa znechutiť. Kto chce a potrebuje, ten tvoj recept ocení a kto nie, zjavne ho nepotrebuje a jedovaté komentáre treba prehliadnuť.
Zemiakový šalát je ako kapustnica, čo domácnosť, to iný recept a každý recept je ten najsamlepší, zhodu nenájdeš. Pre mňa bol tvoj recept užitočný, kvôli nemu sa objavilo pár ďalších návodov ako nastaviť majonézu. Prajem pekný deň.
sovka62
@boxik , netuším koľko máš rokov, ale podľa komentára zjavne mladší ročník. Ja som 50. roky zažila, aj sliepky, ktoré síce v zime znášali menej, ale znášali, aj "kulakov", ktorí doplatili na svoju ochotu drieť od rána do večera sedem dní v týždni. Tvoj komentár je na úrovni vyhlásení o ťažkom živote kedy "na banány bolo treba stáť v rade a nesmelo sa cestovať".
boxik
@Mitzy (20.4.2019 17:05)

Ospravedlňuje ťa tvoja mladosť a neskúsenosť. V dobe o ktorej hovoríme bol vychrtlý muž znakom toho že má manželku čo sa o neho nestará ,alebo že je nemá na to , aby sa starala, takže to brucho bolo aj znakom úspešnosti.
boxik
@Sovka62 (22.4.2019 06:46)

Predovšetkým si žena a tak ti je odpustený nedostatok zmyslu pre humor , to o tých kulakoch. Inak ti ďakujem ,že si ma zaradila medzi mladšie ročníky čo mi pri mojej už dávnejšej sedemdesiatke lichotí . No a aby som ťa uviedol na správnu stopu, tak dokonca pochádzam s rodiny kde môj dedo bol skoro kulak a napriek značnému množstvu hydiny nám vajíčka občas chýbali pretože bolo treba plniť kontingenty a tak sa občas stalo že sa museli kúpiť v obchode ,ak boli a odovzdať ich.To sa robilo preto lebo nesplnené dodávky boli veľmi nepríjemnou a obmedzujúcou skutočnosťou,napríklad nemožnosť dostať zakálací list na porážku prasaťa, ale to hádam vieš keď si ako tvrdíš zažila tie roky kde boli banány tým posledným na čo človek myslel.
76224_1518178392 - profilový obrázok
d18
d18
Ahoj Viera1. Napad je dobry ale ak mozem poradit existuje napriklad veganska majoneza ktora chuti uplne skvele a je velmi lahka. Zakladom je zeler a mrkva. Ak mas zaujem poslem recept a skus s tou.
Pre radoxa...
Existuje aj bezlepkova muka a je zbytocne komentovat ak nedokazes napisat nieco rozumne namiesto zbytocnej kritiky
76224_1518178392 - profilový obrázok
d18
d18
@Dr (19.4.2019 15:57)

Existuje aj muka bez lepku...
viera1
@D18 (22.4.2019 13:01)

Poznám vegánsku majonézu,ale žiaľ,pri tom množstve,ktoré robím,zmení chuť šalátu.Mám odskúšané rôzne varianty a jedine toto nezmení chuť šalátu - je taká ako s čistou majonézou,len šalát je ľahko stráviteľný,lebo neobsahuje toľko oleja.A s múkou nemáme problém,nikto v rodine nie je na bezlepkovej diéte.Dostala som tu radu,že ho teda nemám jesť,keď nechcem toľko majonézy v ňom...pobavila ma skutočnosť,že dotyčná sama riedi šalát vodou z cibule a tak sa automaticky natíska otázka,prečo to robí.Kvôli chuti určite nie,lebo to by si dala do šalátu žltú cibuľu,ktorá má výraznejšiu chuť ako šalotka.Takže tiež len na odľahčenie majonézy ☺.Takže záverom,ak niekto chce skúsiť,nech skúsi,ručím za túto technológiu,to množstvo múky vám nezaškodí,však zákuskov a koláčov sa cez sviatky zje dosť...
1x radost
kimlo
Zdenda Pohlreich hovorí “všechny nahrážky stojí za hovno”... a tak je to aj s majonézou. Kto ju chce, tak si ju spraví, kto nechce, nech sa nečuduje...
viera1
@Kimlo (22.4.2019 19:52)

Niet nad Pochúťkový šalát riedený mliekom,Treska zo sardiniek alebo Rýchla znojemská -to nie sú "náhražky"? Asi pritvrdím v argumentácii - alebo radšej nie,neznížim sa na tvoju úroveň.A Pohlreich? Kamarátka u neho robila,je to jeden arogantný primitív,ktorý vodu káže a víno pije.Všetko,čo vyhadzoval kuchárom z políc,vo svojej reštaurácii používal - šoumen,nie kuchár.Jeho zamestnanci nevychádzali z údivu.Asi tak.
kukulienka71
Varechu som vždy otvárala kvôli tomu, aby som sa niečo nové a osožné naučila. @viera1 sa vyzná v kulinárii ako málokto iný a ak niečo pridá, to musí stáť za to. Už len z toho dôvodu som úprimne zvedavá na chuť tohoto šalátu. Ešte trocha majonézového mám v chladničke a tak skoro nebude, lebo ho robím 2-3x do roka, ale nabudúce skúsim tento a ozvem sa. Jogurt ani smotana sa u nás tiež neosvedčili a naozaj je škoda mať ťažký žalúdok po sviatkoch.
maria275
Toto je tu lepsie citanie ako filmy na CT, mala som si spravit pukance, bolo by to dokonale :D
Salaty mozu byt ozaj hoc ake, ale davat na miesto majonezy muku s mliekom? :D to ani v tej najzapadnutejsej NsP na SR by snad neuvarili. Tam by radsej nedali nic ako hentaky lep, Lebo to je lep.
Co sa tyka Pohlreicha... ci je arogantny alebo nie, to mi je jedno ale ze varit vie to sa mu musi nechat, Osobne som u neho par krat jedla a to len z dovodu ze ked niektore jedlo nemam uplne zmaknute tak idem nan prave do Imperialu, a uz len podla chuti je jasne ze vari kvalitne a poctivo. Nie som ani mlada, ale ani blba aby som nevedela rozoznat nahrazky v jedle a veru on ich u seba v restike nepouziva.
1x kimlo
viera1
@Maria275 (23.4.2019 16:29)

píšeš... davat na miesto majonezy muku s mliekom? ...asi si recept nečítala,lebo ja nedávam múčnu kašu namiesto majonézy,ja nastavujem majonézu a to je rozdiel.Naozaj vidíš na tom šaláte lep? Tak sorry,že si stratila čas pri tomto recepte ☺.A u Pohlreicha nejde o používanie náhražiek,používa polotovary a to viem iste.Nevadí,hlavne že ti chutí...a o to ide.
2010
@Maria275 (23.4.2019 16:29)
po takych podrazdenych komentaroch to budem musiet vyskusat az potom komentovat. Pouzivam len kombinaciu avokada a Kewpie japonskej majonezy, co je tak 100x lepsia ako ktorakolvek europska ... je plna MSG. -:)
lubavuska
@Slavka2012 (19.4.2019 18:24)

aj ja to takto robím...na odporúčanie jeden starej pani, bývalej kuchárky, ktorá mi poradila týmto ochuteným vývarom poliať narezané, vlažné zemiaky, ale len toľko vývaru koľko vsiakne do zemiakov, nesmú plávať...zemiaky osoliť premiešať a nechať 5 min. postáť, potom pridať ďalšie prísady... 1-2PL vývaru aj do majonézy, tej stačí 250 ml na 2,5-3 kg zemiakov (nikdy som ich nevážila, ale šalátu je dosť, plná miska rýchlokiska) a ak sa zdá, že šalát je hustý tak najlepšie je nechať ho pár hodín postáť, najlepšie z večera do rána, potom sa uvidí, ale stále trochu zredne. a majonézu za mňa len helmans - majolenka orginál al. starej mamy. Tohto receptu sa držím už pár rokov a každý, kto ho ochutnal tak si pýta recept. A šalátik je ľahučký a nemení chuť aj keď sa nezje hneď. Som rada že som tú pani stretla, vďačím jej za chutný recept...
marika9
Pre všetkých, ktorí sú proti múke v šaláte : ani neviete, koľko múky, resp. múčnej kaše ste pojedli za socializmu aj neskôr. Každá bufetarka takto nadstavovala šaláty, ktoré dostávala ako vážený tovar. Som presvedčená, že to robia aj dnes výrobcovia tých pekne balených šalátov.
zolik
@Marika9
Som sa, nie je to tak davno zamyslala, ze je vobec zazrak, ze este vobec zijem. Lebo to co citam poslednych min 20 rokov, uz by som mala byt davno na pravde Bozej. Cele detstvo a mladost som teda na tej muke vyrastala. Este ze nemam tu intoleranciu, co uz je pomaly modne slovo.
1x radost
viera1
@Marika9 (25.4.2019 23:22)

Skúšam si to predstaviť v praxi,ale nemyslím,že by si dali tú robotu a varili a chladili kašu v bufetových podmienkach.Skôr by som verila,že tam naliali vodu,tak ako dnešní výrobcovia. Na balených šalátoch v obchode je vidieť riedku spenenú majonézu ...a je to aj v popise,že majonéza obsahuje vodu ☻.
viera1
@Diducko (20.4.2019 19:57)

Pre úplnosť:20.4. večer som varila zemiaky,šalát som robila v nedeľu ráno (21.4.) a tvoj komentár ma inšpiroval ponechať si vzorku,aby som zistila po akom čase tento šalát skysne ☺.Dnes je 26.4.,šalát ani neskysol,ani nezvodnatel a ani chuťovo sa nezmenil.Ak niečo tvrdíš,mala by si mať skúsenosť.Moja je takáto ☺.
1x radost
radox1
@Marika9 (25.4.2019 23:22)

ani jedna bufetarka by si to takto nekomplikovala.pouzivali mlieko alebo tu vodu.aj tak tie salaty boli vynikajuce,nie ako teraz.bud si urobim sam,alebo ich nejem.
marika9
@Radox1 (26.4.2019 10:38)

Veru, že si tú námahu dali. Túto informáciu mám z pravej ruky. Aj párky ako namáčali od rána. To bol najlepší kšeft.
kassia
Som "stará" kuchárka. Receptov na šalát poznám na samostatnú knižku, ale tieto komentáre prekonali všetky moje očakávania! Autorke receptu prajem veľa zhovievavosti, veď sú to len nedokonalí ľudia...
viera1
@Kassia (1.5.2019 10:39)

Ja som v pohode.Prešla som si výtvory na varecha.sk a som presvedčená o tom,že vizuálne a ani chuťovo tu tak dobrý zemiakový šalát nie je.Niektoré vyzerajú ako ochutená kuľaša,niektoré majú na povrchu vyzrážanú smotanu / jogurt,na väčšine je vidieť,že si autori nedali záležať na rovnomernom nakrájaní zemiakov,vajec,uhoriek atď (aj to je dôležité),nie je vidieť štruktúru (zemiaky rozvarené),konzistencia hustá...jeme aj očami.Btw.,nemám nič proti tomu,ak vám to takto chutí...naozaj.Že to bude adrenalín,to viem už dávno,preto som otáľala s pridaním a napr. 1.1.2018 som dala príspevok k jednému receptu,kde som reagovala na jedného (aj tu) kritika,takto:" Ja ti dám príležitosť,aby si si zgustol na mojom šaláte :).Len som si nie istá,či ti neublížim na zdraví,keď to uvidíš :):):)"...a dobre som ho odhadla,zgustol si ☺☺☺.
1x radost
lakey5
@Viera1 (2.5.2019 09:55)

Ja viem, ze sa to tak v minulosti robilo, nie je to nic nove, mna len zaraža Vierka, ze vsetci maju zly salat, len ten tvoj je lietadlo.
viera1
@Lakey5 (3.5.2019 06:20)

Zaráža ťa moje sebavedomie? A tí,ktorí tu dávajú recepty ho nemajú?Aká je to logika? Ja som popísala to,čo vidím a čítam a mňa zaráža,že si neporovnali svoje recepty.Ja viem ako má šalát vyzerať (tu nejde o múku,ale o konzistenciu a to,čo som popísala ohľadom vizuálneho vnímania).Platí to,čo píšem:".Btw.,nemám nič proti tomu,ak vám to takto chutí...",ja by som sa hanbila predložiť hosťom takéto šaláty a mňa zaráža to,že títo ľudia kritizujú mňa.Nerobme z toho kovbojku,nie je to dôvod na osobné útoky.Ani od teba som sa nič konštruktívne nedozvedela,recept je určený začiatočníkom.
viera1
@Lakey5 (3.5.2019 06:20)

Ľutujem,že som na teba reagovala,lebo píšeš:"Ja viem, ze sa to tak v minulosti robilo, nie je to nic nove..." a komentár Radox1 o sprostosti si opluskoval,takže??? Odporuješ si...
1x lakey5
lakey5
Ake sebavedomie?

...najskor vyrobis tvrdenie potom mu uveris a nakoniec si ho okomentujes. Vravim nevadi mi tvoj recept, ale tvoje utoky na inych a na ich varenie. Bodka.
mariamka
priemyselna majoneza sa normalne nadstavuje skrobom, (ved si pozrite etikety), ked este neboli pulty plne, tiez sme to podobne "varili", nevidim na tom nic zle @Viera1


afataga
Ved prave o to ide, ze rcp. je pre zaciatocnikov, potom si ti zaciatocnici budu mysliet, ze takto sa ma robit, co podla mna nie je pravda.
viera1
@Mariamka (3.5.2019 11:11)

Alternatívny s falošnou majonézou zo škrobu? Tak toto by u nás neprešlo,ja nepoužívam škrob ani na zahusťovanie omáčok.A ako vyzerá priemyselná majonéza vidíme na kelímkoch v obchodoch,o zložení nehovoriac.Majonéza to je 86,5% oleja,žĺtky,ocot a soľ...
peliska
Mám iný recept,ale aj tento môže byť,dobrý. Tiež používam majonézu,aj tatarku-DOMA. Tie sa mi vidia,najlepšie. A čo sa týka múky,ja si myslím,že v šalátoch,ktoré kúpite v obchode,bude tiež.Ale nie zo zdravotných dôvodov,ale aby boli nižšie náklady a vyšší zisk.A ani to nespoznáte.
vienetta
@marlenka (21.4.2019 17:35)

ja tiež nedávam vajíčka, pretože mne na žlčník a nos nerobia dobre a manželovi a synom na črevá. Náš dom by do rána mal vypuklé okná
1x radost
kukulienka71
Šťastný nový rok na Varechu! ako som si sľúbila, vyskúšala som tento spôsob prípravy. Šalát robievam 2 krát do roka, teda až teraz na Vianoce:-) na skúšku som odobrala len málo, do malej misky, a pridala majonézu spolu s múčnou kašou, zvyšok šalátu pre rodinu som robila klasicky len s majonézou. Ak má niekto tráviace problémy, určite mu takto pripravený šalát ulahodí viac ako len s majonézou. Mne tam múčna kaša vadila, lebo sa mi lepila v ústach, to bol jediný nedostatok, ktorý sa možno dá sčasti odstrániť zriedením povedzme uhorkovou vodou. Ostávam pri klasike, kým nemusím nadstavovať:-) Na ľavej strane tanierika majonézový, na pravej ako aj farba ukazuje, nadstavený múčnou kašou.


2010
@kukulienka71 (8.1.2020 10:05)
Ja som bol cez Vianoce na navsteve a daco mi vadilo na salate co ponukali. Tak som sa opytal na recept, a tiez tam pouzili taku zatrepkovu majonezu.
Mne ale skor vadi na tomto recepte nazov, toto nie je recept pre zaciatocnikov slovenskej klasiky.
viera1
@2010 (8.1.2020 14:50)

Recept pre začiatočníkov je to preto,že je podrobne rozpísaný postup.
viera1
@kukulienka71 už na prvý pohľad je rozdiel medzi tvojim a mojim šalátom,v komentári píšeš,že "nedostatok, ktorý sa možno dá sčasti odstrániť zriedením povedzme uhorkovou vodou",lenže ja v popise píšem,že tam ide precedený uhorkový nálev! Samozrejme že ten šalát je hustý,nie je vláčny ako môj.Pozorne si pozri môj šalát,takto je naozaj ťažko zistiť,či chýbajúci nálev je jediným nedostatkom,ide aj o pomer surovín a ja som všetko vážila,keď som šalát robila práve kvôli tomu,aby som uľahčila neskúseným robotu,lebo ja osobne považujem recepty bez udania množstva za zbytočné-skúseným netreba a neskúseným sú k ničomu.Musím požiadať redakciu o doplnenie uhorkového nálevu do surovín.Ďakujem za odozvu.
redakcia
Na žiadosť autorky receptu sme do surovín doplnili nálev z uhoriek.
kukulienka71
@viera1 (12.1.2020 21:28) máš pravdu v tom, že nemôžem porovnávať tvoj a môj šalát, lebo som ho nerobila presne podľa tvojho popisu. No to by sme potom mohli ísť do hĺbky, lebo ani zemiaky nechutia všade rovnako, ani uhorky nie sú všade rovnako odkladané. Ak mám byť úprimná, jednalo sa mi o to, či mi tam bude niečo vadiť alebo nie. Tak isto, ako ked som nahrádzala jogurtom, či smotanou, či ligh majolkou...nie konzistencia, ale pocit v ústach, pôžitok z jedla nebol rovnaký. To zriedenie uhorkovou šťavou by kvôli zintenzívneniu sladkokyslej chuti u mňa možno odviedlo pozornosť od lepkavosti. Ale nemyslím si, že lepkavý pocit by zmizol, keďže ani majolka nepomohla. Bolo by asi najvhodnejšie ochutnať presne tvoj šalát.Ak dobre predpokladám, na žiadnej verejnej akcii ho ponúkať nemieniš, tak mi ostáva len možnosť, že ak už zo zdravotných dôvodov budem musieť upustiť od klasiky, urobím si presnú, objemovo zmenšenú kópiu tvojho šalátu. Aby som ti nekrivdila.





SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia