Kváskový bezlepkový chlieb
Kváskový bezlepkový chlieb

Kváskový chlieb z Mix B a Mix Dunkel fotorecept

elisticka - fotkaelisticka, 3. marca 2019
Kváskový chlieb z Mix B a Mix Dunkel (fotorecept)
Foto: elisticka

ďalší chlebík som vyskúšala robiť kváskový ale z inej múky a psýlia a je vyborný tak pridávam recept ...

20
porcií
90 minút
príprava
50 minút
na 250/200 °C

Suroviny

350 g
100 g
400 ml
1,5 KL vlažná
1 PL
200 ml
3 pl




Postup

  1. 1

    Pripravíme si kvások a potrebné suroviny na pečenie.

    Kváskový chlieb z Mix B a Mix Dunkel (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Do misky dáme 200 g Mix B a 400 ml vlažnej vody a 3 PL kvásku. Dobre premiešame a necháme 12 hodín na teplom mieste zakryté igelitovou čiapkou (robíme najlepšie večer). Do 200 ml vody namočíme 1 PL psyllia.

    Kváskový chlieb z Mix B a Mix Dunkel (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Na druhý deň si do rozkvasu pridáme 150 g mix B a 100 g mix dunkel, napučané psyllium, koreniny a olej a mixérom vypracujeme cesto asi 5 minút. Znova zakryjeme na 2 hodiny a potom dáme cesto na pomúčenú dosku a opatrne vytvarujeme do tvaru ošatky a cesto tam prenesieme a znova dáme do igelitového sáčku na 1,5 hodiny.

    Kváskový chlieb z Mix B a Mix Dunkel (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Nakysnuté cesto vyklopíme z ošatky na papier, na ktorom budeme piecť a žiletkou urobíme ryhy a postriekame vodou. Rúru dáme dobre vyhriať aj s plechom kde budeme piecť na 250 °C a do spodu rúry jeden plech na vodu.

    Kváskový chlieb z Mix B a Mix Dunkel (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Chlebík prenesieme pomocou dosky s papierom na horúci plech a rýchlo nalejeme do spodného plechu asi 3 dl vody a dáme piecť na 10 minút. Potom teplotu znížime na 200 °C a vyberieme plech s vodou. Dopekáme asi 40 minút.

    Kváskový chlieb z Mix B a Mix Dunkel (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Krásne upečený ešte raz postriekame vodou a dáme na 4 hodiny vychladnúť na mriežku a zabalíme do utierky.

    Kváskový chlieb z Mix B a Mix Dunkel (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Po vychladnutí nakrájame a keď nám chlebík zostane dáme do mrazáka a pred konzumovaním vytiahneme asi 2 hodiny a máme ako čerstvo upečený. Dobrú chuť.

    Kváskový chlieb z Mix B a Mix Dunkel (fotorecept) - obrázok 7

Diskusia k receptu

haji
Chlebík jako malovaný, pěkný receptík, detailní postup - jsi šikulka!
tatranka
Chlebíček je krásne,vydarený.Dnes by mi domáci chlebík pasoval k dobrému vajičkovému šalátu,ktorý som urobila.No mám en kupovaný chlebík.
ppokia
Krasny postup na kvaskový chlebík a este krajší chlebík. Šikulka si :-)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia