Datľovník s karamelovou polevou

Milan Kovalčík
šéfkuchár a spolumajiteľ reštaurácie Fabrika v Poprade, 21. novembra 2016
Datľovník s karamelovou polevou
Foto: Pravda - Robert Hüttner

Babkine a mamine koláče... to je najsilnejšia spomienka na domov. Recepty sa u nás dedia z generácie na generáciu a mne už s nimi pomáhajú obe dcéry. Rád však toto „rodinné striebro“ obohacujem Zobraziť celý popisBabkine a mamine koláče... to je najsilnejšia spomienka na domov. Recepty sa u nás dedia z generácie na generáciu a mne už s nimi pomáhajú obe dcéry. Rád však toto „rodinné striebro“ obohacujem o netradičné suroviny a nápady.

10
porcií
40 minút
príprava
45 minút
na 180 °C

Suroviny

Cesto:
270 g bez kôstky
310 ml
1 ČL
60 g
2 ks
185 g
150 g
1 PL
Poleva:
300 ml
400 g




Postup

  1. 1

    Cesto: Datle dáme do hrnca, zalejeme vodou a necháme zovrieť vodu. Po zovretí dáme hrniec dole zo sporáka a pridáme sódu bikarbónu a maslo, necháme odstáť 30 minút.

  2. 2

    Datle rozmixujeme a pridáme vajcia, múku, hnedý cukor a prášok do pečiva. Cesto vylejeme do plechu vyloženého papierom na pečenie. Pečieme 45 minút pri teplote 180 °C.

  3. 3

    Poleva: Z cukru pripravíme karamel, do ktorého za stáleho miešania prilievame smotanu, až kým nevznikne karamelová poleva. Ešte teplou polevou polejeme koláč a necháme vychladnúť.

Diskusia k receptu

haji
Určo výborný moučník, bezva suroviny, zajímavý postup. Díky za receptík, který je psán srdcem!
dvorka
Koláč je skvelý. Robila som ho prvý krát pred rokom a aj na Varechu som recept pridala. Nedávala som do cesta žiaden cukor, nakoľko datle sú veľmi sladké a koláču to úplne stačilo.
hubata
Tak ďatlovník som ešte nepiekla, je to pre mňa niečo nové, neokukané a už som ho aj šupla do svojich receptov. Pánovi Kovalčíkovi, šéfkuchárovi a spolumajiteľovi Fabriky ďakujem a posielam päť hviezdičiek. Vyzerá krásne, zaujímavo a chutne, hoci nie je náročný na suroviny. Vďaka.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia