Sirup z pomarančových šupiek (alebo citrónových)

eldina - fotkaeldina, 3. mája 2012
Sirup z pomarančových šupiek (alebo citrónových)
Foto: eldina

skvelé na horúce,letné dni...

Suroviny

1,2  L
1,8  kg
z 8  kusov
30  gr




Postup

  1. 1

    pomaranče dobre umyjeme,a dáme na noc do slanej vody.Opäť vyumývame/v dvoch vodách/,utrieme a ošúpeme. -------------------------------------------------------------------------------- Do hrnca dáme vodu,šupky,pridáme cukor,kyselinu citrónovú a dáme variť-asi 5 minút.

  2. 2

    Necháme vychladnúť a 48 hodín stáť/medzitým pár x premiešame/.----------------------Potom scedíme a vlejeme do čistých ,horúcich fliaš ./fľaše sa nahrejú v trúbe na 100-110 stupňoch/ -------------------------------------------------------------------- /V chlade vydrží sirup dosť dlho,ale nik ešte nezistil,že ako dlho,lebo je fajnový a nie je ho až také množstvo,aby sa v lete nevypil/..:) ---------------------------------------------------------------------------- sirup sa rovnakým spôsobom môže dá uvariť aj z citrónových šupiek.

Diskusia k receptu

annabiel
nevadí, že k nám dovážajú chemicky ošetrené pomaranče...?
eldina
@annabiel preto je tam na začiatku spomenuté,že sa majú dať najprv na 12 hodín do slanej vody
dorisa
....parádny recept, šupiek mam dosť, vyskúšam
eldina
@diababmulka tej soli len aby sa zmyl postrek, odsyp pol hrste, ale môže sa pridať aj soda bicarbona, malé vrecko, účinok je rovnaký...nechať postáť , najlepšie na noc a potom ešte kefkou vydrhnúť a už len dobre omyť..chcela som ti dať recept na pomarančový lekvár, ale ty si asi "dia", že? /podľa nicku/..čo takto piškoty s pomaranč.plnkou, obliate čokoládou?/poznáš aj z obchodu/..alebo ich len zjesť-v ovocnom šaláte....:)
diabambulka
Kľudne napíš všetko zavaram s cukrom, nechcem obmedzovať rodinu a ja vždy len trošku pomlskam:-)
eviana
@eldina , práve dnes som sa dočítala, že šupka z citrusov obsahuje niekoľkonásobne viac vitamínov ako samotná dužina... tlieskam a ďakujem za recept :)
eldina
@diabambulka zeleninu nesmiem zavárať s cukrom-to na Balkáne nepoznajú..:)
u mňa všetko len kyslé




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia