Divinová paštéta

Peter Duranský
šéfkuchár Elesko restaurant wine bar & shop v Bratislave, 10. septembra 2010
Divinová paštéta
Foto: Pravda - Ivan Majerský
4-6
porcie
30 minút
príprava
90 minút
na 90 °C

Suroviny

1,25 kg
0,5 kg
0,6 kg
0,4 dl
5 g




Postup

  1. 1

    Divinu uvaríme vo vode spolu s bravčovým lalokom. Po uvarení mäso starostlivo pomelieme na mlynčeku dvakrát na jemno. Zvlášť rozmixujeme pečeň, do ktorej pridáme soľ, korenie a borievky. Nakoniec pridáme rozmixovaný brusnicový kompót s tymianom. Všetko spolu dôkladne pomixujeme a zmiešame s pomletým mäsom. Dôkladne pomiešame, prípadne dochutíme.

  2. 2

    Hotovú zmes vkladáme do keramickej misky až po okraj. Miskou dobre pobúchame, aby sa zmes rovnomerne rozložila. Takto pripravenú misku s paštétou vkladáme do vysokého plechu a zalejeme teplou, asi 70–stupňovou vodou. Plech prikryjeme a dáme do konvektomatu (prípadne pečiacej rúry) na 90 °C na jeden a pol hodiny (para + pečenie).

  3. 3

    Na záver hotovú terinu necháme na chladnom mieste, aby dobre stuhla. Keď je terina tuhá, zalejeme vrch redukovaným divinovým vývarom z kostí a necháme stuhnúť. Podávame s brusnicovým kompótom, opečeným toastom alebo listovým šalátom.

  4. 4

    Náš tip: Dbáme na dôkladné spracovanie surovín, veľmi dôležité je pomletie mäsa dvakrát.

Diskusia k receptu

zuuzkaa
Dakujem za recept na tuto pochutku,dnes to chcem hned aj vyskusat,ale mam jednu otazku,potesila by ma odpoved.Nepochopila som celkom,do akej vysky ma byt nakypova forma pocas pecenia ponorena vo vode..podla receptu takmer po vrch formy?
Zelam vsetkym stastne a vonave vianoce:-)
redakcia
@zuuzkaa , treba čítať poriadne. Po vrch formy treba naliať zmes, čo pečieš. Vody treba dať toľko, aby jej bolo počas pečenia dosť. Určite však nie plný plech. Skús tak na 1 cm výšku.
viera2201
Uvazujem zjednodusit a maso piect a potom pomliet. Myslim, to ziska lepsiu chut
mesiar50
@viera2201
Prepáč mi to, ale poväčšine sa paštéty vyrábajú z vareného mäsa.Preto z vareného, aby bolo finálne dielo po zomletí (spracované vo food processore ,mäsiarskom kutry, či v menšom sekacom zariadení) jemnej štruktúry.Pečenie, mäso vysušuje a potom tá štruktúra mäsa po zomletí môže byť zrnitá.Pečienka sa pridáva rozsekaná na jemno za surova.Ak som ti pokazil tvoj nápad, tak potom sorry.Želám ti pekný večer.
Apropo Peter, posielam vám zaslúžených 5 * * * * *
1x radox1




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia