Bryndza fotorecept

palokuchki - fotkapalokuchki, 4. septembra 2010

Prikladam recept na bryndzu, ako som sa ju naucila robit. Recept som nasla v knihe "Priprava syrov", jej autor je Neil Willman. Jeho pra-pra-pradedko Zobraziť celý popisPrikladam recept na bryndzu, ako som sa ju naucila robit. Recept som nasla v knihe "Priprava syrov", jej autor je Neil Willman. Jeho pra-pra-pradedko bol vyvezeny z Anglicka na Tazmaniu na sedem rokov za ukradnutie syra.

Suroviny

10 litrov
200 ml
1,6 ml
1/4 kav.lyzicky




Postup

  1. 1

    Je odporucane mlieko pasterizovat. Tymto sa zabiju bacterie ktore by mali neziaduce ucinky na konecny vyrobok. Vlozim si hrniec s mliekom do vacsieho hrnca s vodou, zahrievam mlieko na 68'C a podrzim ho tak 1min. Potom mlieko schladim na 32'C. Do mlieka zamiesam 200ml. sadnuteho kysleho mlieka, syridlo a susene ovcie mlieko, ktore som predtym rozmiesala v trochu studenej vode. Na 10l mlieka ja pridam iba 1,6ml syridla, ktore som predtym zriedila v 16ml v studenej vode. Na Slovensku som videla, ze syridlo je ovela slabsie, tak pridajte ho tolko, kolko vam podla vasho navodu hovoria.Mlieko teraz treba nechat stat 60-90min.

  2. 2

    Sadnute mlieko pokrajam dlhym nozom na 1cm kocky. Ked ho nadvihnem, takto by to malo vyzerat. Jemne ho premiesam a necham ho stat dalsiu hodinu. Snazim sa udrziavat zaciatocnu teplotu32'C

    Bryndza (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Po hodine ho zase opatrne premiesam a zase mu dam oddych na hodinu.

    Bryndza (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Po hodine ho zlejem na sitko.

    Bryndza (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Sadnutu bryndzu prelozim do foriem ktore mi vyrobil muz. Plastikove trubky piemeru 10cm mi narezal na dlzku 10 cm. Formy su ulozene na dierkovanej tacke, aby srvadka mohla odtekat. Formy s bryndzou otocim dva razy po 1/2 hodine a potom kazde dve, tri hodiny. Na druhy den bryndzu vyberiem a ulozim do 15%slaneho nalevu( 850ml vody+150g soli) Takto moze bryndza stat v ladnicke. Par dni pred tym ako chcem s nou nieco robit vyberiem ju zo slaneho nalevu a zalejem ju mliekom. Inak by bola velmi slana. Tento proces vyroby je zdlhavy, ale medzi tym sa da vselico ine robit. Umyvat okna, vysavat alebo si aj pospat. Bryndza sa moze robit aj len z kravskeho mlieka. Nemam na klavesnici znacku Celzia tak preto je to 32'.

    Bryndza (fotorecept) - obrázok 5

Diskusia k receptu

sovka62
Tak toto je naozaj názorný a podrobný recept. Píšeš, že sa dá robiť aj z kravského mlieka, takže asi bude možné nahradiť sušené ovčie mlieko sušeným kravským. To ovčie by som tu určite nezohnala.A ešte ma zaujíma, či tie štyri formičky sú všetko, čo si vyrobila z desiatich litrov mlieka.
samanka
@sovka je to možné, že tak málo z 10 litrov. Robievam tvaroh z kravského mlieka a z dvoch litrov je ho možno 20 dg. Nikdy som to nevážila, ale je ho žalostne málo. Ja robievam bryndzu z ovčieho syra. Nastúham ho na strúhadle a jemne nasolím. Natlačím do krabičky a nechám odstáť aspoň týždeň v chlade. Chuť takto pripravenej bryndze je úplne iná, než kupovanej v obchode.
ernest
Tak na takéto čosi mám spomienkyz detstva len to trvalo kratšie, ale na tú chuť spolu s maslovým ešte teplým doma pečeným chlebom sa zabudnúť nedá
honestka
@Palokuchki :To je recept na 1! teraz uz iba zohnat to ovcie mlieko. Hoci tu mame vhodnych pasienkov mnozstvo na to, aby sa po nich prehanali ovce, takato zvlastnost stale tu chyba... skusim z kravskeho a kozieho mlieka, hoci moj tvaroh z kravskeho je velmi fajn, mozno sa pokusim urobit z neho zazrak a mat taku "nepravu kravsku bryndzu".
Este mam otazku ci poznas znacku syridla, ktoru tu kupujem pod nazvom "RENNET" alebo napis, aku pouzivas ty. Dakujem hlavne za urcenie teploty!
tatranka
Robievala som si bryndzu z ovčieho syra.Osolila premlela a uložila do pohára.Teraz je syr veľmi drahý,tak ho v malom s hamkáme len ako pochúťku.Na bryndzu už nezostáva.Pekný podrobný postup.
jody
Vopred sa ospravedlnujem, nechcem nikoho urazit, len si myslim, ze tento recept (je super, uz ho mam aj ulozeny) nie je receptom na bryndzu, ale na syr. Vysledny produkt tohoto receptu je podla mna len vychodiskovou surovinou na vyrobu bryndze. Ak sa mylim, samozrejme sa ospravedlnujem. Poucte ma, prosim.
karolko22
hejbryndza sa dá robit aj z kravského mlieka ale to neni pravá dryndza to je len náhrada za ovčiu bryndzu lebo toľko bryndze čosapo obchodoch predáva toľko oviec na slovensku namáme. Niekto to nerozazná ale ja hej a touž nepovažujem za bryndzu
yana
Honestka prosim ta kde kupujes to syridlo?
Ovce sa tu veru nikomu nechce dojit. Divaju sa na nas ako na blaznov, ked sa pytame na ovcie mlieko.
palokuchki
Dakujem vam vsetkym za pekne prispevky. Sovka62, neviem ako bude syridlo reagovat na susene mlieko. Pri pasterizacii musim davat pozor aby sa mlieko nezahrialo nad 80"C, lebo potom by sa mi mlieko uz dobre nesadlo. Pri vyrobe syrov teplota je velmi dolezita. Z desiatich litrov mlieka je obycajne 1-1,5kg bryndze. Zalezi to na kvalite mlieka. Honestka, Rennet je presne to co pouzivam ako syridlo. Susene ovcie mlieko je Lipase. Ked sa to prida do kravskeho mlieka dostane to uplne chut ovcieho mlieka. Jody, to je v poriadku, suhlasim s tym ze to nie je typicka bryndza aka sa robieva na slovenskych salasoch. Ja vlastne ani neviem ako ju tam robievaju.
marienka44
Nedavno u nas otvorili predajnu, kde predavaju ovci syr pravy a pravu bryndzu zo Zazrivej, ale aj kravsky tvaroh, acidof. mlieko, korbaciky, zincicu a mnoho dalsich vyrobkov. Takze nemusim doma nic vyrabat. Cena za ovci syr je vysoka /10,5 €/kg/, ale stoji za to. Vzdy v stredu pride tovar, rychle sa mina. Casto tam kupujem bryndzu a ovci syr.
2010
palokuchti, obdivujem tvoju sikovnost a hlavne preto ze som si precital profil co asi vela ludi neurobilo , a neuvedomuje si ze 99.9% percent syrov za z europy nedovaza do Australia a bryndza je jeden z nich.Takze daleko za morom je to prava bryndza.
Ukladam do KK
honestka
@xanadu1955 , @Yana : Ja syridlo dostanem v kazdom lepsom HEALTHfood store, inac sa da objednat aj cez internet avsak maju len vacsie balenia a nechcu to rozdelit-nevadi,vydrzi to ok.
@palokuchki : Dakujem, som rada a uz sa tesim ako to urobim...
@2010 mas pravdu, ze aj ked tu mame inych produktov vela, tie z domova sa nejako aj po vela rokoch byvania tu snazime uchovavat nielen v pamati...
@bozulka : dakujem za seba a vsetkych nas za uznanie. Niekedy je to ozaj tazke, hlavne ako som na vareche, niektore jedla su tu uplne nenahraditelne a jednou je aj ovcia bryndza- syry alebo to mnozstvo pravych hub;
lebo aj ked ich tu niektori sikovni obchodnici, ktori mali svoje Deli business robili, nie je to ono. = Ved na buduci rok ak vsetko vyjde sa najem tolko tychto dorot, ze prasknem...
yana
Dakujem suseda. Hriby osikace nam rastu okolo subdivision a nadherne masliaky sme videli pri Johnston (ci ako sa to pise ) canyone, no ale v narodnom parku by sme ich nemali zbierat, vsak? Takze zase len v Jasperi, kde nas nikto nevidi.
tetuska
domáce, je len domáce, musí byť výborná, len kde zoženiem sušené ovčie mlieko???
erikaadam
rada by som aj ja vyskusala, ale kedze som v UK obavam sa ze nezozeniem syridlo, ani susene ovcie mlieko. Skusala som na Healthfood, ale neviem ako sa to vola v anglictine. Poradi niekto?
palokuchki
erikaadam, syridlo je rennet a susene ovcie mlieko lipase. Skus v tom Healthfood.
lydia
Toto ale nie je recept na slovenskú pravú bryndzu. Kto ma, nech mi pošle, budem vdacna: lydiamilanova@gmail.com dakujem!
palokuchki
@lydia , samozrejme to nie je recept na pravu bryndzu z ovcieho mlieka ako ju robia na Slovensku na salasi. @yogy1972 pridala dobry link. @yogy1072 , dakujem ti za to. Ja som dneska chcela do receptu este nieco dopisat a viacej to objasnit. Neda sa mi to, neviem preco. Tak to dopisem tu. V recepte je spominane susene ovcie mlieko. Nie je to spravny preklad. Ked som recept pisala, zle som to prelozila. Spravne by tam mal byt Lipase a tu je vysvetlene co to presne je  cheesemakinghelp.blogspot.com.au/2010/09/about-lipase.html...
Je to prasok, ktory sa pridava do kravskeho mlieka, ked sa robia z neho syry, ktore by mali byt spravne robene z ovcieho mlieka. Ja tu bryndzu drzim v chladnicke a ked ju potrebujem ju nastruham a este premiesim rukou.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia