Ovarová polievka s hríbami a pečené koleno fotorecept

janazjarku - fotkajanazjarku, 30. augusta 2010

Cez víkend ma napadlo uvariť jedlo "dva v jednom" ako to robievala voľakedy moja mamka a určite aj viaceré gazdinky šetriace korunkami. Takýto obed Zobraziť celý popisCez víkend ma napadlo uvariť jedlo "dva v jednom" ako to robievala voľakedy moja mamka a určite aj viaceré gazdinky šetriace korunkami. Takýto obed robievam zriedkavo napriek tomu, že je veľmi chutný :-) upozorňujem aspoň týždeň po konzumácií si nedávajte vyšetriť cholesterol !

6
porcií
30 minút
príprava
240 minút
na 180 °C

Suroviny

2 ks
2 hlavky
5 ks
3 ks
1 ks
2 dcl
2 dcl
0,5 kg
3 dcl
1 PL
0,5 dcl




Postup

  1. 1

    Bravčové koleno najlepšie zadné dáme variť spolu s dvomi stredne veľkými hlávkami cesnaku, novým korením, čili papričkami a soľou. Keď je mäso mäkké vyberieme ho a necháme vychladnúť.

    Ovarová polievka s hríbami a pečené koleno (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Vývar z kolena prelejeme do menšieho hrnca bez vyvareného cesnaku a pridáme koreňovú zeleninu nakrájanú na kolieska , cibuľu nakrájanú na štvrťky, vopred namočené krúpy, šošovicu, dubáky /alebo iné sušené hríby/ a varíme pokiaľ zelenina nie je polomäkká.

    Ovarová polievka s hríbami a pečené koleno (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Na záver pridáme zemiaky a pokrájaný pôr a varíme pokiaľ nie sú zemiaky uvarené.

    Ovarová polievka s hríbami a pečené koleno (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Po uvarení zemiakov je veľmi chutná polievka hotová !

    Ovarová polievka s hríbami a pečené koleno (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Vychladnuté uvarené koleno naporcujeme do nádoby na pečenie /ja som piekla v remoske/ a podlejeme čiernym pivom. Už nesolíme stačí soľ v ktorej sa mäso varilo a dáme piecť.

    Ovarová polievka s hríbami a pečené koleno (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Pred dopečením asi 15 minút potrieme mäso medovou vodou, aby dostalo chrumkavú a voňavú kôrku :-)

    Ovarová polievka s hríbami a pečené koleno (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    K takto upečenému kolienku podávame chren, horčicu, kečup a čerstvý chlieb. Samozrejme tiež ho môžeme podávať s knedlou a kapustou trebárs aj červenou. Prajem všetkým dobrú chuť . Takto pripravujem aj koleno údené, ale ten recept som sem už vložila no bez obrázkov :-)

    Ovarová polievka s hríbami a pečené koleno (fotorecept) - obrázok 7

Diskusia k receptu

frezia68
@jankazjarku :prečo mi robíš také chute?Veď také pečené koleno na cesnaku a chren......júúúúj,jem len raz v roku pri stretnutí rodiny,vtedy táááák hrešíme,aj iné fajnotky :-)))
janazjarku
@frezia68 &no oné voľade som počula, že zhrešiť je ľudské :-D počuj tá cholesterová bomba bola taká skvelá, že keby som bola veriaca tak pán farár mi nadelí zo desať očenášov a zdravas Márií hádam aj..jááááááj no ja sa držím predpovede jednej múdrej ženy, ktorá povedala, že aj keď nikdy nevojdem do kostola aj tak pôjdem do neba..hm uvidíme !!
frezia68
@jankazjarku :poznáš?Svätý Peter stojí pri nebeskej bráne a prichádzajúce dušičky delí podľa zásluh :očistec...peklo......nebo....a jednej bezúhonnej dušičke,ktorá skromne čakala: dajte jej krídla a medzi husy :-))))) aby som tak nedopadla,idem kúpiť koleno :-))))))
janger
Jajajaj...koleno s chrenikom! Slinky mi tecu!!!
sjuz
och joj, mňam! ja by som asi nevydržala a zbodla to uvarené koleno ešte predtým, ako by malo ísť do rúry....:)
duschko
Tento recept ma velmi zaujal a pripomenul casy mladosti. Musim si kupit suroviny a idem na to.
3342_1272910489 - profilový obrázok
jo
jo
blahoželám!
janazjarku
Ďakujem dievčatá ozaj ma to prekvapilo a inšpirovalo to môjho manžela, ktorý včera varil večeru a fotil a fotil takže , keď príde do práce môj láskavý kolega čo mi spracúva foto tak pridám niečo jednoduché a fajné :-)
bozulka
@Janka ,janka, cholesterol sem cholesterol tam /to by ma mala počuť moja milovaná nevestička/ ale dobrota je dobrota.Veď je tam aj kopa surovín čo cholesterol znižujú.Nemyslíš?
janazjarku
@bozulka a ja si veru myslím, že ten cholesterol je potvora a záleží od celkového organizmu ako sa s potravou vysporiada! To je ako s tým vajíčkami roky boli nezdravé a teraz zrazu jedno vajce týždenne :-) Môjho kolegu vedesila teta doktorka vysokým cholesterolom. Predpísala kopec liekov a samozrejme prísnu dietu. Chlapec to bol z dediny, kde veru o slaninku a klbásky nikdy núdza nebola a tak teda dietoval a trpel. Po mesiaci zdravého stravovania si cholesterol kľudne stúpal teda načisto ignoroval jeho snahu :-) Po troch mesiacoch utrpenia bez výsledkov s tým sekol a vrhol sa na zabíjačkové zásoby a čo sa stalo ? Cholesterol začal klesať ! Nuž a po tejto skúsenosti si ja veru hlavu netrápim jedálničkom proste varím to čo chutí ! Takže smelo napriek môjmu varovaniu v úveode :-)
bozulka
....Škoda,že tu nemám smailikov tak aspoň takto (-:
jurka
Janazjarku, teba som hladala! Mali sme velku rodinnu oslavu, varila a piekla som 6 kolien (neboli zle, ale nabuduce to urobim cele presne podla teba). A teraz som zufalo hladala, co s tym vyvarom. A uz som nasla. Utekam este rychlo do obchodu po hriby. Slintam ako bernardin. To bude dobrota! Dakujem za super recept.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia