Tiramisù

dora - fotkadora, 20. augusta 2010
Tiramisù
Foto: dora

Tento typicky taliansky zákusok s obľubou pripravujem na špeciálne príležitosti. Aj napriek tomu, že je taký jednoduchý. A ani raz ma nesklamal!

Suroviny

200 g
2
2 PL
1/2 šálky
1/2 šálky
1 balenie




Postup

  1. 1

    (na 1 menší plech - polovica z bežnej veľkosti) Vymiešame žĺtky s cukrom a pridáme mascarpone. Vyšľaháme bielky so štipkou soli na tuhý sneh. Obe zmesi opatrne zmiešame. V klasickom recepte sa to neuvádza, ale ja ešte zvyknem priliať trochu kávy s amarettom a postrúhať do tejto zmesi horkú čokoládu.

  2. 2

    Začneme vrstviť a to tak, že na dno plechu naukladáme piškóty, ktoré pokvapkáme kávou zmiešanou s amarettom a potrieme krémom. Vrstvíme, striedajúc piškóty namáčané v káve a amarette s krémom, pričom ten tvorí aj poslednú vrstvu. Hotové posypeme horkým kakaom. Ja zvyknem kakaom posýpať až tesne pred servírovaním, lebo inak, kým krém stuhne, kakao navlhne. Niekto však nemá rád, keď je kakao sypké a tak posýpa hneď. Namiesto kakaa sa tiež sa používa strúhaná čokoláda.

  3. 3

    Dáme cca na 4 hod stuhúť. Ja ho zvyknem pripravovať večer a do rána je hotový :-)

Diskusia k receptu

tatarka58
mnam, jeden z najoblubenejsich dezertov, tiez prilezitostne robim skoro rovnako ako ty, veru dala by som si
tetuska
je to zákusok, ktorý sa vždy vydarí a vždy chutí výborne... namiesto mascarpone používam nátierkové maslo bez príchute v počte 3 ks a 3 ks smotany na šľahanie 33%, je to rovnako vynikajúce ako s mascarpone, len ľahšie pre naše peňaženky...
dora
dakujem za komentare a tetuske za radu :-) Inak natierkovym maslom ste mysleli tu klasicku tuhu kocku alebo nejake teglikove?
lidia3
Robievam s maskarpone ,šlahačka ma by vyšlahana?
marienka44
Chyba mi tam do kremu vyslahana slahacka.
Raz na STV 1 robil Tiramisu taliansky kuchar /mal tlmocnicku/ takto:
7 žltkov vyslahat so 7 PL cukru kryst., pridat 250 g mascarpone. 2 slahacky vyslahat a spojit tie 2 masy. -Dlhe piskoty kratko namacat do 0,5 l kavy studenej a ochutenej Amarelom a rumom.
Ukladanie do podlhovastej formy uz nebudem opisovat. Potom dat na 20 min. do mraznicky a pred podavanim posypat kakaom. Dokonca, spominam si, ze na tanier polozil vidlicku, posypal ju kakaom a ked ju dal prec, ostal pekny vzor vidlicky na tanieri. :-)
monzet
Tiramisu bez snehu,ale so šľahačkou,robievam aj ja.Na toto tvoje by som sa ale nechala prehovoriť určite.Mám tento koláčik rada v akejkoľvek podobe:-)))Neostal kúsoček? :-)
marienka44
Surove bielky su skodlive, asi preto sa nedavaju do kremu. A okysluju organizmus surove bielky.
babav
Moje tiramisu tiez neobsahuje bielky ; zltky pred tym ako zmiesam
s mascarpone a slahackou ,vyslaham s cukrom do peny na vodnom kupeli.Salmonela je velmi zakerne ochorenie,s dlhodobymi nasledkami,
nemusim sa obavat ; zakusok je chutovo rovnaky,ak nie lepsi;-),
i ked na Vareche mi ho nazvali "falosne tiramisu".
evanaaa
Tiramisu má mnoho verzií, už viac ich bolo " tá pravá ", ale v Taliansku som nebola, tak nevie, čo je originál, každý si ho prispôsobí,málokto použije mascarpone, 1 balanie je málo, to by bol drahý dezert, stačí taká neochutená Bánovecká nátierka, alebo iná, podobná, aj naša - levická ricotta, je ju dostať.A všetky tie " tiramisu " ,naše, sú dobré.
coldbery
Ja súhlasím s evanaaa...tiež som práve včera robila a s bánoveckou nátierkou a len sa po koláči zaprašilo.....:-))
dora
Este nikdy som nejedla tiramisu s nahazkami bielkov, ci mascarpone, takze to neviem posudit, ale nepochybujem, ze aj tie su vynikajuce a mozno aj na nerozoznanie od original verzie!
To, co som uviedla ja, je prava verzia tiramisu, co do ingrediencii, mozu sa mierne menit mnozstva surovin, ale stara klasika je tato.
Vajicka pouzivam nase cerstve prave znesene od sliepociek, nikdy nie kupovane, kedze neviem ako boli skladovane atd. To, ze su surove bielky skodlive som nevedela, zaujimavy poznatok :-)
A ohladom marcarpone...aj taliani zijuci na Slovensku sa nestacia cudovat ake su ich vyrobky u nas drahe. Ano, bohuzial, je to tak. Tiramisu original je drahy spas. Ale ako som pisala, pripravujem ho pri specialnych prilezitostiach, lebo aj co do kalorii to nie je zakusok na kazdy den.
Dakujem za komentare damy ;-)
dora
ako som pisala, ingrediencie su tie iste, menia sa len mnozstva...
enge149
súhlasím,že pravé "tiramissu"je z mascarpone,aj keď je drahšie,ale tá náhrada nátierky už nie je ono,nám to nechutilo,to je iná chuť,a práve nátierkové maslá nie sú zdravé,lebo obsah.emulgátory a umelo sa do nich pridávajú látky a vitamíny na zjemnenie konzistencie/surové bielka nie sú škodlivé a najmä z dom,sliepok my tiež iné nepoužívame/ekologické na dedine/bielka obsahujú látku,ktorá sa nemá podávať deťom do 1 roka,lebo môže spomaliť rast/veľmi dobrá je domáca pena s ovocím na puding,niekto to dáva aj na šišky/a pri kupov.vajciach kto nemá čerstvé je lepšie tepelná úprava/krém do zákuskov sa šľahá vo vod.kúpeli/
qirfa
Prave sa chystam na Tiramisu, akurat, ze s tvarohom o. i. :-)
qirfa
Prave sa chystam na Tiramisu, akurat, ze s tvarohom o. i. :-)
qirfa
Prave sa chystam na Tiramisu, akurat, ze s tvarohom o. i. :-)
qirfa
Prave sa chystam na Tiramisu, akurat, ze s tvarohom o. i. :-)
qirfa
Prave sa chystam na Tiramisu, akurat, ze s tvarohom o. i. :-)
qirfa
Prave sa chystam na Tiramisu, akurat, ze s tvarohom o. i. :-)
qirfa
Prave sa chystam na Tiramisu, akurat, ze s tvarohom o. i. :-)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia