Čalamáda fotorecept

tatranka - fotkatatranka, 20. augusta 2010
Čalamáda (fotorecept)
Foto: tatranka

Túto čalamádu robievam už 30 rokov. Už som odovzdala veľa priateľkám tento jednoduchý recept. Nie je s ňou veľa práce. A preto som sa Zobraziť celý popisTúto čalamádu robievam už 30 rokov. Už som odovzdala veľa priateľkám tento jednoduchý recept. Nie je s ňou veľa práce. A preto som sa rozhodla ju ponúknuť aj na varechu. Robievam ju aj s hubami. Ale to inokedy.

120 minút
príprava
8 minút
na 100-70 °C

Suroviny

2  kg
2  kg
2  kg
2  kg
0,5  kg
ostatné:
1  liter
1  balíček
250  g




Postup

  1. 1

    Je obdobie nakladania zeleniny a ja ponúkam jednoduchú čalamádu. Nastrúhanú,kapustu na slížiky,uhorky na kolieska,cibulu na kolieska,papriku na pásiky,a mrkvičku na kolieska.

    Čalamáda (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Všetko spolu vsypem do väčšej plastovej nádoby.Premiešam.

    Čalamáda (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Zeleninu zalejem octom,cukrom a balíčkom nakladača.

    Čalamáda (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Premiešam a nechám odpočívať 24 hodín zakryté.Zelenina pustí aj vlastnú šťavu a žiadnu inú zálievku nebudeme potrebovať.

    Čalamáda (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Ja som robila z polovičnej dávky.Na druhý deň naložíme čalamádovú zmes do čistých a suchých pohárov.V odmerke vedľa mám prirodzenú šťavu zliatu, ktorú si vytvorila a uvoľnila zelenina v nádobe.Touto zalejem poháre s čalamádou.Natlačiť nie na tuho,ale ani nie na riedko.Tak akurát.

    Čalamáda (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Zaliatá čalamáda.

    Čalamáda (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Zaviečkujem poháre.

    Čalamáda (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Každú zaváraninu sterilizujem.Tak je to aj u čalamády.Len na chvíľočku,aby sa mi vrchnáčiky prichytili.Po bode varu,ešte 7 minút.

    Čalamáda (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Po vybratí poháre pootáčam hore dnom,aby som mala istotu,že ani jeden netečie a že sú dobre vrchnáky prichytené.

    Čalamáda (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Asi po 15 minútach pootáčam a skontroľujem.Potom si už zaváraninku ozdobím a odložím. V prípade potreby,akoby som našla.

    Čalamáda (fotorecept) - obrázok 10

Diskusia k receptu

evusik
@tatranka super čalamáda a super fotky.... na tento spôsob robím čalamádu už roky aj ja, len s tým rozdielom, že sme dávali do malého súdka. Tá čalamáda je úplne super, pretože je taká chrumkavá :-) Teraz už tak veľa nerobíme, ale robím si len pár pohárov, tak aby sa to zjedlo do jari. Ja dávam ešte 1/2 ČL pyrosiričitanu...toto je fakt veľmi dobrý recept na čalamádu :-)
1x nyja
sovka62
@cajiky : nie, soľ tam určite nejde, ten nakladač je vlastne z väčšej časti zo soli.
tatranka
@cajiky sovka62 ti to naozaj vysvetlila.Nakladač je dostatočne slaný.Stačí to.Skús,určite budeš spokojná.
tatranka
@evusik ,je veľmi dobre ak niekto druhý pozná recept a ho podporí.Ďakujem teraz tebe.Naozaj je čalamáda chutná,chrumkavá.Pyrosiričitan nepoužívam v tomto recepte.Ale určite tam zohrá svoju úlohu.Ty ako zdatná gazdinka to určite máš overené.
evusik
@tatranka zabudla som napísať, že ten pyrosiričitan dávam, len keď dávame čalamádu do súdka
kutala
Ja tiež robím týmto spôsobom aje veľmi dobrá a osvedčená.Soľ nepridávam,lebo nakladač obsahuje soľ.
coldbery
Ja veľmi nezaváram,ale tu čalamádu si urobím...v zime sa mi veľmi zíde...hlavne pre manžela....podľa tvojích fotiek ta asi pôjde ľahko....su super nafotené...:-))
cavoris
ja to robim tak ze vsetko posolim a necham iba hodinu stat a potom plnim a sterilizujem preto tak kratko lebo je chrumkavejsia
tetuska
robím presne týmto spôsobom, čalamáda má lahodnú chuť...
elisticka
Martuška si šikovnica ja čalamádku nerobím ale dostanem hotovú:-))toto vyzera veľmi dobre!!!
jerica
Pekné , tá ozdoba , zaujímavé, hlavne keď pohár pôjde ďalej na darovanie.Ja budem robiť čalamádku tiež,len z polovičnej dávky , ako som dala na moje recepty , som zvyknutá na ten môj odskúšaný recept , ten ma nesklamal , mám istotu , že čalamáda ostane biela , chrumkavá ako píše @evusik . Krásne upravené , vidieť pri každých tvojich receptoch , že si potrpíš na estetično, veľmi dobré :-))
martulienka
super som velmi rada ze sa mi pod ruku dostala tvoja nadherna calamadka .. uz aj si ju davam medzi oblubenych a v najblizsej dobe si ju urobim .. dakujem pekne za receptik..pa
tatranka
Ďakujem vám všetkým,za pekné a milé písmenká.Ono každá vecička ak je prizdobená jednoducho a od srdca,vždy má úspech.
bedrunka
Keď som bola začínajúca gazdinka, tak som tiež robila podobnú čalamádu. Ženy si hovorili recepty a tento sa mi zdal jednoduchý. Tak som si zapamätala že 5 x po 1kg zeleniny, a 5x 1/4 (cukor, ocot, olej, voda a ešte niečo) a deko. No a to niečo som dala soľ, a už bola katastrofa. Ešte som to aj vysterilizovala - absolútne nejedlé. Všetko išlo do kontajnera. Odvtedy si pamätám, že len soľ alebo len deko, nikdy nie oboje.
tatranka
@bedrunka tak to bolo ponaučenie na celý život.Človek si to zapamätá tak,že túto chybu už nikdy nezopakuješ.
zitar
Tento recept mám aj ja, a čalamádu aj tak robím. Niekedy do pohárov a niekedy do malého kameninového súdka. @tatranka , krásne fotografie, je na čo pozerať a nielen pri tomto recepte
torticka
Tatranka, robila som Tvoju čalamádu. Pridala som ešte cukor a soľ. Toto mi chýbalo na moju chuť. Čo sa mi nezmestilo do pohára, tak to som zjedla. Ale, keby si vedela, ako štípala cibuľa. Ešte dobre, že som robila len z pol dávky. Už sa teším, keď otvorím pohár.
igipap
Tento recept prišiel veľmi vhod. Na balkóne bolo za košík uhoriek a ja som rozmýšľal čo s nimi. Dokúpil som papriku a kapustu a hneď sa do toho pustil. pri plnení do pohárov bola výborná, teraz sa sterilizuje a dúfam, že taká aj zostane.
Len tak mimochodom, neviete niekto dobrý a osvedčený recept na papriku v oleji?
tatranka
@igipap Pýtaš si recept na papriku v oleji /kápiu /,predpokladám.
Recept dám ako diskusný príspevok.Tam si ho nájdeš.
alexdidi
Robila som čalamádu podľa Tvojho receptu a je vynikajúca...zvlášť manželovi veľmi chutí, takže Ti ďakujeme za dobrý recept.....
dorisa
Toto je veľmi chutná čalamáda, ľahká na prípravu, ja ju robievam, ale ešte mám zásoby z minulého roka.
lucka32
Túto čalamádku robím aj ja, recept mám od staršej kolegyne, dnes som ju robila opäť, je fakt dobrá, teraz hľadám ešte variantu s hubami a natrafila som na Váš recept, ak by bolo možné, len v krátkosti napísať či je postup rovnaký aj s hubami, ak nie poprosím receptik do diskusie, vopred Vám ďakujem...hľadám totiž čalamadku s kapustou a hribami a všade je bez....
tatranka
@lucka32 , ak si urobíš tento základ a pridáš tam obvarené huby schladené,nič by si nemala pokaziť.Raz som pridávala do tejto čalamády aj karfiol, a tiež huby.Bol to experiment,ale chutný.Len musíš sterilizovať.
1x izovka
marianna76
prosím, stačí? len tých 7 min? aj takéto poháre sa takto otáčajú? alebo skúsim do zakrucovacích od horčice. skúsim taký, čo mám ja uhorkový, len tam pridám mrkvu, kapustu asi bez papriky - podľa vášho receptu, aspoň budem vedieť pomer.
tatranka
@marianna76 neviem,či si dobre čítala.Flaše s čalamádou vložím do studenej vody v hrncoch.Keď začne var,potom ich nechám ešte asi tých 7 minút.To stačí.Kým sa vzduch nevytlačí a aby sa prichytili viečka.
marianna76
Tiež to tak robím, do studenej vody, len nechávam okolo 15 minút, preto som sa pýtala. Dík
boogienka
Fakt super jednoduchý recept, určite ho skúsim, len by má zaujimalo, čo by som mohla použiť namiesto octa, ktorý ten môj úplne neznáša? Má niekto nejaký tip? Vopred disk;))
tatranka
@petka robím ju roky a som veľmi spokojná aj ja. Teším sa,že si s receptom spokojná.
@boogienka neskoro sa ohlasujem na tvoj dotaz,no nepostrehla som ho.Ak ti niekto poradil som rada.Ja by som použila kyselinu citrónovú potravinársku v sáčku.Neviem síce výsledok,ale na malom množstve to stojí za to vyskúšať.Klasickej citrónovej šťavy by bolo treba veľa a tiež neviem výsledok.
gabco29
prepačte dámy, som uplný zaciatočník. Z deka robíte zálievku, alebo ho tam nasypete nasucho?
tatranka
@gabco29 presne tak ako si to povedal.Posypeš celú zmes dekom.Premiešaš všetko spolu,zakryješ a necháš odpočívať 24 hodín.Výsledok sa dostaví na druhý deň.Všetka zelenina pustí šťavu.Potom už len šup do pohárov a dať sterilizovať,kým sa vrchnáky prichytia.Nech sa ti zaváranie vydarí.Držím palec.
ola111
@tatranka ,idem robiť túto chrumkavú čalamádu,z tohto množstva surovín koľko je asi pohárov,musím asi dokúpiť,tento rok som narobila
všetkého akosi viac,ale čalamádku podľa teba ešte spravím?!?
lola
mam doma bio kapustu tak by som rada tu calamadu urobila,vyborne vyzera,len tu v Spanielsku Deko nemaju,zasypem to len tak "od oka"solou?Ci co by ste mi poradili?Dakujeeeeeeeeem(((((-:
tatranka
@lola pokiaľ budeš mať sol,horčičné smená,čierne celé korenie,ocot aj cukor,nič nepokazíš.Ak ti bude po odstáti,pri ochutnaní obsah chutiť,máš vyhraté.
Držím ti palce!
lola
dakujem,tatranka,tak,prave som si to vsetko nakrajala,zmiesala,osolila,okorenila,nacukrila a naoctovala a hlavne vela improvizovala(-:....ta moja kapusta je skor taka kelova,makka,ale tak dufam,ze to nevadi....chcela som vyuzit vsetku bio sezonnu zeleninu,co som mala doma,takze ani paprika ani uhorky,miesto toho som zmiesala kapustu,brokolicu,cibulu a mrkvicku....tak dufam,ze to vyjde aj tak.drzala som sa vasej rady,vsetko podla chuti,nic som nevazila a z korenin som dala "co dum dal".moj francuzsky manzel mi kazdy rok pripravuje taku bylinkovu sol,aku robila jeho babka(hruba sol zmiesana s jemno nasekanymi vñatkami a bylinkami)takze dufam,ze to nahradi to deko...nejake borievky som doma nasla,mletu rascu,cierne korenie....(nabuduce,ked pojdem na Slovensko ,si musim doniest vela veci,co tu nemaju,vcera som robila cviklu a nalev bol tiez taky improvizovany((((((-:....ale aj o tom je kuchyña,ze? Tak este raz dakujem za radu a dam vediet,jak to dopadlo.Pekny deñ prajem(-:
tatranka
@lola si milá,že si sa mi ozvala a odpovedala.Tvoja čalamáda bude francúzsko-slovenská,ale určite dobrá.Páči sa mi že sa nebojiš experimentovať.Veď o tom je kuchyňa.Je to vlastne malá alchýmia.A tak vznikajú nové a chutné recepty.Čo ty vieš,či si si nezadala na nový prevratný recept,práve touto tvojou odvahou experimentovať.Držím palec,nech sa vec podarila.
enapo
aj ja robievam tento recept a ešte dávam aj zopár feferóniek, kto má rád pikantnejšie, všetkým nám chutí
ilusa
a krasne si to aj popisala a pofotila
2254_1348559633 - profilový obrázok
goe
goe
Dnes som sa dala robiť tvoju čalamádu. Už teraz je výborná. Vďaka za recept.
tatranka
@goe áno som presvedčená,že bude chutiť.Ja ju robím takto už roky.A vždy len tento recept.Osvedčili sa mi tieto základné suroviny.Raz som pridala huby,cuketu a karfiol,ale to už nebola klasická čalamáda,ale šalát.Bolo to tiež chutné,ale nie čalamáda.Som rada,že si s receptom spokojná!
elicirka
môžem dať aj na čalamadu tu nakrajanu kapustu z trhu?čo je na nakladanie kapusty?dakujem:-)
milo60
Zdravím Vás paní @tatranka ! Tak jsem teď dle Vašeho receptu všechno promíchal a prolil a nechal přikryté odpočívat. Asi ty čalamádě budeme doma říkat "ubrečená čalamáda". Tolik slz, co jsem vyronil při krájení cibule... ! :-) Čalamádu já mohu ke všemu - kromě koláčů - tak už se na ni těším. Kdy po sterilizaci doporučujete otevřít první dávku na "koštovku"? Jak dlouho by se měla nechat odstát, než se začne konzumovat? Děkuji za odpověď.
tatranka
@milo60 To ma mrzí,že tá cibuľka vás rozplakala. No určite kropená slzami bude veľmi chutná.Chutnať po sterilizácii ju môžete po týždni.Som presvedčená,že vám bude naozaj chutiť.
Ozvite sa prosím,ako ste so zaváraninou spokojný.
Môžem prehlásiť,že s koláčmi nechutí čalamáda ani nám....
bedomedo60
Skúšal so ju je výborná a tohto roku pridal na pasiky nakrájanú cuketu a hlivu mal som jej moc je tiež výborná ale trochu treba ju naležať v pohároch tak za dva mesiace bude mňamková a dal som i trochu feferonok mám rád pálivé Tvoj nálev na čalamádu je presne ako mi vyhovuje.Ďík za receptík si šikula
bedomedo60
Ju a ešte dodatok hlivu som trochu ovaril a dal tak do čalamády ale ochladnutú a ocedenú.tatranka si šikovné žieňa dosť tvojich receptov ma inšpirovalo.No ked rád varím a pečiem tak tu často na týchto stránkach sa túlam.Všetkým na stránke nech sa darí a majú úspech z varením a pečením
tatranka
@bedomedo6O teším sa,že ti vyhovuje nálev.Ten je veľmi dôležitý pri zaváraní.Pamätám si,že som jeden rok aj ja pridala do tejto čalamádovej zmesi huby a bol z toho jeden ohromný šalát.Takže asi kombinácii je naozaj mnoho.Veď na kyslo aj sladko sa dá použiť všetka zelenina a aj ovocie.
Ty na tieto stránky sa len príď túlať.Je tu množstvo varecháčov čo majú veľmi dobré a aj zdravé recepty.
Ďakujem za pochvalu.Nech sa aj tebe darí.
retard
Zaujal ma podľa Vás jednoduchý recept na čalamádu. Zajtra určite budem krájať a potom nakladať. Ďakujem.
tatranka
Je to chutná čalamáda.Roky ju takto robím.A z tejto čalamády odvodzujem rôzne šaláty.Hubový,cuketový a inej zeleniny...Myslím,že budeš spokojný.
jjlukas
robim podla tohto receptu ale davam do rury na spodok a spodny ohrev.vsade pisu ze staci 80 stupnov a len 20 minut.nie je to malo?robim ju prvy krat tak aby bola dobra :D
aprilin
Čalamáda podľa tohto receptu je skvelá, chrumkavá, minulý rok sa po nej len tak zaprášilo, tento rok robím dvojitú dávku :-) Ďakujem za výborný recept.
tatranka
Teším sa,keď čítam takúto odozvu na recept.Aj ja som už robila.Ale len pár flašiek.Už toľko nepotrebujeme.Nech sa ti o päť vydarí,aby ste boli spokojní.
adelka992
Čalamádu som dnes urobila z tejto krásnej našej prvej úrody aj lečo robim podľa Vášho receptu ste super aj Vaše recepty :)


tatranka
@Adelka ani nevieš,ako ma teší vidieť takéto nádherné obrázky s milým a spokojným komentárom,že som mohla poradiť.Ináč tú zeleninku máš nádhernú! Je vidieť,že sa v záhradke obraciaš a že sa o ňu staráš.Nech sa ti všetko čo robíš darí.
siisa
Milá @Tatranka , ešte že sa tu píšu tieto komentáre, inak by som sa nedostala k takýmto výborným receptom....túto čalamádu isto urobím. Je to super náhrada za zeleninový šalátik v zime. Ďakujem za recept ukladám si do KK a 5* :)
tatranka
@Siisa hovoríš mi z duše.Veru aj ja som sa už pár krát dostala cez komentáre k dobrým receptom.Nie vždy si dokážem prezrieť prichádzajúce recepty a tak mi veru veľa ujde.
atina47
Tatranko, mila kucharinko, pripomnela si mi recept, ktery jsem naposledy delala pred vic jak dvaceti lety, dekuji. Uz je vsechno nakrajene a do zitrka se odlezi, kdyz budeme degustovat pokazde si na Tebe vzpomenu, recept mam uz ulozeny v KK. Preji Ti hezky den.
tatranka
@Atina47 (18.8.2016 16:10)

Som rada,že si si našla opätovne recept s ktorým si spokojná.Tešia ma tvoje milé riadky.Nech sa degustácia vydarí.Ja som včera na pečené mäsko ukladala a degustovala zaváranú kápiu v oleji.Mám ju takto na mäsku s chlebom rada.A veru je vydarená,veľmi chutná.
Maj sa dobre a ďakujem za milé riadky.Ono sa to dobre číta. Pa,pa.
kecupicek
Zajtra ju urobím, potom napíšem. Bojím sa či nebude veľmi kyslá, zdá sa mi toho octu akosi veľa. Minuloročná bola akási kyslá, tak manžel by chcel aby nebola taká jedovatá. Moja babka vždy hovorila, že od toho kyslého je človek taký škaredý.
theri
Mám dve otázky: Liter octu nieje veľa? A na akom mieste to nechávate odpočívať 24hod. chladnom či v izbovej teplote? Inak vyzerá recept fantasticky už skúšam ;) vďaka
tatranka
@Theri (23.10.2018 21:21)

Neboj sa 1 l octu tam patrí na tú dávku a nie je to veľa.Takto nachystanú zmes nechávam zakrytú v kuchyni asi pri 22-23 stupňov.Veď je to len 24 hodín,aby zelenina pustila šťavu.
elica
Robila som už druhýkrát, časť potom rozdám a vždy všetci chvália. Je výborná. Ďakujem. :)
sara50
Dobrý deň žienky. Dávam do pozornosti poznatok Tinky Karmažín, ktorá sa zaoberá zdravou stravou. Je to síce k uhorkám, ale platí to aj pre čalamádu. Pokiaľ je to možné, vynechajte Deko alebo Zelko. Kombinácia je korenín je len na vás.
Citát:
Nálev do uhoriek zo Zeka (je bez konzervantu, Zelko alebo Deko je s chemickým konzervantom benzoanom sodným, jedno z najhorších éčiek). 2litre vody, 1 Zeko, 1šialka trstin.cukor, 1/2 litra octu,2ks väčšie bobkové listy, 8ks čierne celé korenie, 3ks nové korenie, 4ks hrebíček, 3ks jalovec. Nálev necháme zovrieť, chvíľu povaríme a necháme vychladnúť. Uhorky potom zalievame studeným nálevom. Ak chcete domáci nálev, Zeko sa dá nahradiť takto: 10Og himalájska soľ, 1balíček horčičné semeno asi 50g, 1balíček koriander asi 30g /o polovicu menej ako horč.semeno/, 2-3 bobkové listy, 8ks čierne celé korenie, 3-4ks nové korenie, 4ks hrebíček, 3-4ks jalovec/vyzerá, ako čierne celé korenie len väčšie bobule/.
sara50
@lola (17.5.2013 00:20)

Deko obsahuje chemický konzervant, ktorý Vám znehodnotí tú BIOkapustu. Deko a podobné hovadiny sa používajú na chemické konzervovanie, aby nemuseli do pary, ale sú škodlivé. Ak dávate zeleninu, uhorky, či iné zeleninové šaláty cca na 10 minút do pary, chemický konzervant (Deko, Zelko) je úplne zbytočný. Namiesto Deka použite iba soľ a zmes korenín podľa vlastného výberu. (horčičné semienka, koriander, nové korenie, čierne korenie, prípadne jalovec, kombinácie akékoľvek)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia