Orechovo čokoládová torta alebo Števkov krtko

martina34 - fotkamartina34, 28. júla 2010
Orechovo čokoládová torta alebo Števkov krtko
Foto: martina34

Tento rok máme v rodine veľa okrúhlych výročí. Takže sa stále zdokonaľujem v pečení tôrt. Najradšej máme, keď sú v torte orechy a čokoláda Zobraziť celý popisTento rok máme v rodine veľa okrúhlych výročí. Takže sa stále zdokonaľujem v pečení tôrt. Najradšej máme, keď sú v torte orechy a čokoláda :-) Želám všetko najlepšie manželovi :-)

180 minút
príprava
50 minút
na 200 °C

Suroviny

Cesto:
9 ks
270 g
180 g
180  g
3 PL
6 PL
1,5 balíčka
Plnka:
6 dcl
2 balíčky
8 PL
500 g
na potretie
Zdobenie:
1  balenie
200 g
150 g
0,5-1 dcl
1-2 PL
Čokoládová poleva:
200 g
0,5 dcl
3 dkg




Postup

  1. 1

    Zo surovín na cesto si upečieme tri pláty - korpusy. Najlepšie sa pečie v staršom hrnci, ktorý nemá umelé rúčky, takže je vhodný aj do rúry. Ja používam papier na pečenie, ktorý si vystrihnem presne podľa dna hrnca. Na boky papier nedávam, aby pekne boli narastené ako aj stred korpusu. Potom ich iba oddelím od hrnca nožom a korpus pekne vyberiem z hrnca aj s papierom a až keď idem tortu spájať, tak dávam papier dole. Keď mám hrniec vystlaný papierom a rúru predhriatu na 200 stupňov, vyšľaháme si z troch bielkov sneh, pridáme 90 g cukru, 3 žĺtka. Navážime si 60 g orechov, 60 g múky, pridáme 1/2 prášku do pečiva a 1 PL kakaa. Jemne vmiešame do snehu a pridáme pomedzi aj 2 PL oleja. Vlejeme do hrnca a pečieme 10-15 minút, radšej si dostriehneme v rúre. Takto postupne urobíme tri platne.

  2. 2

    Medzi tým, ako nám budú chladnúť platne, uvaríme si puding: V troche mlieka si vymiešame dva pudingové prášky, pridáme kryštáľový cukor a zvyšné mlieko. Varíme do zhustnutia za stáleho miešania. Uvarený puding ochladíme v studenom vodnom kúpeli za občasného miešania. Dáme pozor, aby v ňom neboli hrčky a aby sa na ňom neurobila kôra. V mise si vyšľaháme Heru a postupne do nej pridávame vychladený puding, spolu dôkladne vyšľaháme.

  3. 3

    Korpusy si zbavíme papiera na pečenie. Prvý potrieme ríbezľovým lekvárom, naň natrieme vrstvu krému, položíme druhý korpus, znova natrieme lekvárom a vrstvou krému a prikryjeme tretím korpusom, ktorý natrieme lekvárom a krémom natrieme vrch ale aj boky torty. Na boky poukladáme dlhé piškóty.

  4. 4

    Na ozbobu si pripravíme mleté orechy, podrvené okrúhle piškóty. Polejeme troškou mlieka a pridáme lekvár, spolu zmiesime, ak je treba pridáme ešte trocha mlieka alebo lekváru. Z hmoty si vytvarujeme krtka a krtinec, môžeme rovno ukladať na krémom potretú tortu. Krtkovi urobíme ruky z kúskov piškót. Oči z cukríkov, noštek mu spravíme z mandle a krému, môžeme aj z lentiliek.

    Orechovo čokoládová torta alebo Števkov krtko - obrázok 4
  5. 5

    Keď máme pripravenú tortu, vyzdobenú, môžeme si urobiť čokoládovú polevu. Vo vodnom kúpeli si rozpustíme nalámanú varovú čokoládu, pridáme olej a Ceru a vymiešame. Čokoládu necháme chvíľku ochladiť, aby nebola horúca, no aby bola tekutá. Polejeme najskôr krtka, krtinec - nemusíme dokonale, aby dostal podobu rozrytej zemi, a okolie krtinca. Môžeme pokvapkať aj piškóty. Krtkovi dáme očká a noštek a uložíme ho do chladničky, aby poleva stuhla.

    Orechovo čokoládová torta alebo Števkov krtko - obrázok 5
  6. 6

    Medzi tým si zvyšný krém vložíme do vrecka na zdobenie. Na vychaladnutú polevu môžeme urobiť krémovú ozdobu, prípadne vyzdobiť priestor medzi piškótami. Ozdobíme mandľami a živými kvietkami...

    Orechovo čokoládová torta alebo Števkov krtko - obrázok 6

Diskusia k receptu

egreska
jéééééj,krasna tortička a spokojný oslavenec :-))
zdezda
krásne a milé, to si si dala práce, no ale oslávenec to určite ocenil, blahoželám k narodeninám :-)))
evanaaa
Iste to zabralo času, mne by to trvalo celý deň, ale ten výsledok za to stojí. A aj ten fešný pán s modrýma očima ( alebo zle vidím?).
torticka
Števo, aj ja Ti želám všetko najlepšie k okrúhlemu výročiu. Ale tá torta a Ty pri nej, ste super.Mňam, tortička. Veď aj ja tak vyzerám ako torta v menšom vydaní.
sovka62
Kompletne vydarené, torta, pekárka, aj oslávenec. Blahoželám a nech vám úsmev dlho vydrží.
jerica
Závidím ti ,nie len tortu , ale aj to pekné číslo na torte , "živio, živió"
cink-cink , pozor nevylej!
pivonka
:-)) Marinka, obaja a priraďujem aj manželku. (Keď som zavesila, tiež som si uvedomila nejednoznačnosť komentára).
danenka
ten krtko je tam len tak od oka uplácaný, alebo je na to nejaká forma :), zaujalo ma to
bea21
PRAJEM VELA STASTIA :-)))) K NARODENINAM. TORTICKA NEMA CHYBU.
hera
Krasna torticka aj krasny vek.Prajem vsetko dobre hlavne zdravie a stastie a nech vam laska dlho vydrzi.
martina34
@dadenka , to je improvizácia, takže len uplácaný... len nech sa nik nespýta, prečo práve krtko... :-)
dobizu
@martinka34 , tá torta je famózna, škoda spapať... ja tiež trochu vypekám, a najbližšie sa určite inšpirujem tvojím rozkošným krtkom... Nech sa ti darí!
martina34
@dobizu , ďakujem a podobne nech sa darí aj tebe a dúfam, že sa tiež podelíš s nejakými tvojimi receptíkmi, už sa teším :-)
evanaaa
Ešte raz, Śtefan, blahoželám zeleným očiam, nech sú aj naďalej také. A, veď som písala, že asi dobre nevidím, akú farbu majú. A význam toho krtka som dúfam pochopila, Martinka.
tinca
@ma ťka krásna tortička aj vtipný motív ak som dobre pochopila. Števko všetko dobré aj, keď oneskorene, ale aj pri tých krumpliach čo si raz Maťke pomáhal strúhať ti to pristalo.:-)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia