Divina na smotane fotorecept

tatranka - fotkatatranka, 25. júla 2010
Divina na smotane (fotorecept)
Foto: tatranka

Sem tam sa mi podarí mať trochu diviny.Býva to obyčajne podarúnok od lesákov. Teším sa na to mäsko,pretože je predsa len chuťovo Zobraziť celý popisSem tam sa mi podarí mať trochu diviny.Býva to obyčajne podarúnok od lesákov. Teším sa na to mäsko,pretože je predsa len chuťovo iné,na aké sme zvyknutí.

45 minút
príprava
150 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup:podľa množstva mäsa
600 g
pásiky
po 2-3 kúsky
1 menšia
1lyž.
1 citr.
1 kus
1 lyžička
1 lyžička




Postup

  1. 1

    Pripravenú divinu z /diviačika/ som prešpikovala slaninkou.Mäsko je dosť suché.

    Divina na smotane (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Pripravený kúsok na ochutenie koreninami.Ochutené mäso zabalím do alobalu a uložím na 6-12 hodín do chladu.

    Divina na smotane (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Potom keď mäso naberie chute a je odpočinuté,rýchlo ho opečiem na panvici,aby sa uzavrelo a šťava zostala vo vnútri.

    Divina na smotane (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Takto opečené a pripravené mäso preložím do cibuľkového základu aj s mastičkou na ktorom som ho opiekla.Pripravím si koreňovú zeleninu,ktorú pridám k mäsu.

    Divina na smotane (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Pridám ju porezanú na kolieska k mäsu a podlejem vodou.Na vrch položím bobkový list.

    Divina na smotane (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Takto nechám mäsko spolu so zeleninou sa variť,pomaly asi 2 hodiny,kým mäso nie je mäkké.Mäso vyberiem,na tanier.Nesmie byť prevarené,ale musí sa dať pekne úhľadne krájať.

    Divina na smotane (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Omáčku si pripravím tak,že šťavu a zeleninu v ktorej sa varilo mäso nalejem do mixéra a zmixujem.Medzi tým si pripravím šľahačkovú smotanu s lyžičkou horčice a trochou mlieka. Vlejem do mixéra ku omáčke.Prisypem 1 malú lyžičku hl.múky a malú lyžičku vegety.Premixujem. Vrátim omáčku do hrnca a nechám prevrieť.

    Divina na smotane (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Omáčku dochutím šťavou s citróna aj kôrou z citróna.Omáčka je lahodná,jemná.Podávam k nej knédľu,alebo cestovinu.Ako veľmi chutný prídavok,brusnicový kompót.

    Divina na smotane (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Chutná porcia,na ktorú sa vždy teším.

    Divina na smotane (fotorecept) - obrázok 9

Diskusia k receptu

gittka
milá @tatranka !tak takéto dobroty mám velmi rada,nakolko moja polovička je polovník a občas divinu donesie.a tie brusnice sú úplne bombové!!!
alexdidi
Toto je naozaj lahôdka...robievam úplne rovnako, ale hovädzie alebo bravčové karé, pretože k divine sa dostanem len málokedy...oh,ale by som si dala tú tvoju divinku...musela byť fantastická...
klaura
pekný recept ... ja sa k divine asi nedostanem, ale možno keby z hovädzieho stehna ?
evusik
krása, aj ja tak robievam a je to také sviatočné jedlo, lebo tej diviny moc nie je, momentálne síce mám aj diviaka aj jeleňa v mrazáku, ale to je skôr výnimka. A tie brusnice sú fakt super :-)
tinca
@tatranka , ty ale vieš narobiť chute a nezostalo?? Paráda,ale ja k divine sa nedostanem, ale tiež mám pripravené brusnice a cez dovolenku idem na sviečkovú. Omáčku robím podobne, len dávam aj karamel.
tinca
@martu ška zabudla som ešte, dosť dlho sa to robí, nemáš kuchtu? Tam by to bolo rýchlešie. Ja som si teraz kúpila Tefal-klipso, je to super vecička.
tatranka
@tinca , kuchty mám dve.No viem od poľovníkov,kuchtíkov,že divina sa ma po /zašrtení/ to je po zapečení,aby šťava neušla,robiť a vrieť pomaličky,ako varili naše mamky hovädziu polievku.Robím to tak.Mám ju ráz za čas,tak sa s ňou maznám.
tatranka
@klaura , presne takto robím aj ja hovädzinku.No nie je to ono.Je výborná,ale nemá v sebe asi tú divosť diviny.
yana
vsetko mam, zajtra robim. Uvidime, co za maso som to vybrala. Na sacku je napisane "moose (los), mocing a mozno svieckova".
elisticka

Martuška tak si nam nafotila aj túto dobrotu:-)))no divinu ani ja nemávam tak sa mi môžu len slinky zbiehať........
tatranka
@yana tak z losa som ešte nič vo svojom živote nerobila.Len ho dobre usmaž a vyčkaj,aby bol mäkký.Viac neviem poradiť.Ináč by to malo byť niečo výnimočné.Napíš,aby som vedela ako sa ti darilo.
sjuz
super, takto to robievam aj ja, akurát manželovi musí všetko na tanieri plávať v omáčke:)
Dala by som si, tatranka:)
babi
Ja mám tiež doma polovníka, takže v príprave diviny som dosť zbehlá, robievam tiež takúto, len od skúsených polovníkov viem, aj to tak robím, že mäsko musí pred úpravou asi dva dni byť v páci. Potom sa ani nerobí tak dlho lebo v ňom skrehne
evanaaa
Do pácu som dávala aj ja kedˇsom robila hovädzie " nadivo ", je to síce podobné ako sviečková , le sa dávajú koreniny ako na divinu , celé korenie, nové korenie a ešte- nejde mi na um-,aha, borievky. A Sjuz, aj ja musím ku všetkému mäsu robievať viac šťavy a omáčky. Divinu takto som nejedla, ak nepočítam guláše z jeleňa, čo som kedysi robievala.
tatranka
@babi je divina a hovädzie mäsko,ktoré chystám do pácu 2_3 dni do predu.No tento recept som uviedla práve len s koreninami slaninkou zabalený v alobale a uložený do chladu.Je to chutné šťavnaté mäsko a má zase inú chuť ako z pácu.
tatranka
@sjuz omáčky som mala veľa v /hrnci/.No bola som upozornená,že pri fotení nesmiem dávať veľa na tanier.Že to nie je trendové.No ver mi,že manželovi a aj mne naozaj musí plávať mäsko v omáčke. xixixi.
yana
maso z moosa alebo po slovensky z losa je ako hovadzie, takze problem nebol ziaden. Akurat som pridala turmeric (curcumu). V poslednej dobe ju nesypem len do zmrzliny a do kavy. Doteraz som takuto "svieckovu" robievala zo srny, ale minulu jesen sa chlapom podaril tento ulovok. Aspon netreba maso kupovat. Los dokonca ani nesmrdi divinou, ale zo srny to odburam vinom.
anene
Nemám divinu každý deň, túto som dostala v marci od poľovníkov, zamrazenú a je to diviak. Neviem či rozmraziť a ešte nechať preložené slanikou aspoň jeden deň v chladničke. Viem tak, že zamrazené mäsko je už vlastne odležané, ale nemá chuť korenín. Myslím, že ho večer vyberiem z mrazáka ráno poprekladnám a do nedele rána dám do chladničky.
tatranka
@anene urob presne tak,ako si to napísal.Rozmrazené mäso naozaj nachuť koreninami a slaninkou.Bude to príma hamka.
advokat
Skúste zeleninu postrúhať na hrubom struháku a dať variť spolu s divinou. Potom netreba mixovať a má to fantastickú chuť. ( Zelenina sa pekne rozvarí) Takto sa robí pravá poľovnícka sviečková na poľovníckých chatách.
tatranka
@advokat už som pár krát urobila podľa teba a zeleninku som nastrúhala,ako si mi poradil.Je to veľmi chutné.No ako sa vraví zvyk je železná košeľa,predsa len zeleninu naďalej mixujem.Vyhovuje mi omáčka hladká a vláčna.Prepáč.
dana27
dnes som 1x robila podľa tohto receptu divinu len 1slovo použijem:Úžasné
WAW klobuk dole
dana27
Tatranka mam taky pocit že stale si budem u vas hladať recepty fakt dobre ,muž ma veľmi pochválil a to sa cení :-))

tatranka
@dana27 teším sa,že ti môj recept na divinu na smotane chutil.A že manžel pochválil? Čo na to povedať.To je hlavný stravník,ktorému by mu tvoje pripravené jedlo malo naozaj chutiť.
Ja túto pochvalu od manžela počúvam často a už naozaj veľa rokov.Želám ti to zo srdca tiež.
saina
mňam, super chutný dnešný obed som podľa teba navarila. ďakujem za recept.
1365_1270586392 - profilový obrázok
esi
esi
@tatranka , tak recept som vyskúšala v nedeľu. Bolo to po prvý krát čo som robila divinu. Recept je ozaj vynikajúci, uložený do KK.
tatranka
@esi teším sa,že ti príprava diviny podľa môjho receptu chutila.Ja budem robiť teraz v nedeľu,ale mám zase trochu iný spôsob prípravy.Vyskúšam aj nafotím.Ak nám bude chutiť,pridám na Varechu aj tento recept.
saina
možno nahradiť hovädzinou a taktiež chutí super
veronikazc
,,tak tento recept,to je parada a ja dakujem:-) ,,dnes bude nedelny obedik takyto ale neurobim knedlu pretoze moj drahy si zela halusky a ja mu samozrejme vyhoviem s radostou,,
tatranka
@veronikazc závidim v dobrom tento chutný obed.Myslím,že manžel aj ty si pochutíte.Aj ja sem tam robievam ako prídavok cestovinové noky.Tiež ich manžel ľúbi.
My síce máme dnes tiež chutný obedík,no volila by som tvoju hostinku.
Nech vám chutí a nech ti nič neprihorí.
pedrobn
ja ešte na koniec pridam nadrobno nakrajanu a osmaženu udenu obyčajnu slaninku,mnam,pekny recept




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia