Králik na slivkách so žemľovou knedľou

siuuu - fotkasiuuu, 21. januára 2021
Králik na slivkách so žemľovou knedľou
Foto: siuuu

Občas mám možnosť kúpiť králika z domáceho chovu od známeho. A keďže veľmi rada skúšam nové kombinácie a chute, tentoraz som pripravila králika inak Zobraziť celý popisObčas mám možnosť kúpiť králika z domáceho chovu od známeho. A keďže veľmi rada skúšam nové kombinácie a chute, tentoraz som pripravila králika inak ako zvyčajne - na slivkách, s červeným vínom a žemľovou knedľou, ktorú mám veľmi rada. Mňamka veľká to bola.

3-4
porcie
15 minút
príprava
50-60 minút
na 180 °C

Suroviny

4 ks (predné aj zadné)
250 g
2 dl
30 g
2 PL
2 ks
4-5 ks
podľa chuti
podľa chuti
1 PL (slivkový, ríbezľový, brusnicový)
1 PL
2-3 PL
Na knedľu:
4 ks staršie
3-4 ks
1 dl
podľa chuti
2-3 PL
podľa chuti (domáca)
1/4 ČL
podľa chuti čerstvé prípadne sušené (petržlenová vňať, tymian)




Postup

  1. 1

    Králika deň vopred alebo ráno naložíme do nálevu, ktorý pripravíme z octu, vína, celého korenia, bobkového listu - počas marinovania aspoň raz otočíme. Sušené slivky aspoň na pol hodinku až hodinku zalejeme vodou alebo vínom. Na panvicu dáme olej a maslo a rozohrejeme. Králika pred prípravou vyberieme z nálevu (nálev odložíme, budeme ho ešte potrebovať) a osušíme.

  2. 2

    Následne sprudka opečieme z oboch strán na panvici. Po opečení pridáme k mäsu nálev, sušené scedené slivky, prikryjeme a panvicu a mäso šupneme do rúry zohriatej na cca 180 °C a dusíme do mäkka (cca 50 minút až hodinu). Ja mám panvicu, ktorá môže ísť do rúry - ak nemáte, preložte mäso do nádoby vhodnej na pečenie v rúre. Keď je mäso mäkké vyberieme ho von z panvice (pekáča), pridáme kvapku vína, zaprášime múkou, pridáme džem a necháme prejsť varom. Na záver dochutíme soľou a korením. Kto chce hladkú konzistenciu omáčky, môže prepasírovať, ja zvyčajne robievam takú rustikálnejšiu verziu s kúskami surovín.

  3. 3

    Knedľa: Rožky pokrájame na kocky, navlhčíme mliekom, pridáme vajíčka, soľ, korenie, vegetu, posekané bylinky, múku, kypriaci prášok a všetko dobre premiešame. Keď sa ponáhľam dávam celé vajíčka, ak mám čas pridám iba žĺtky a nakoniec jemne vmiešam sneh z bielkov - kneďľa bude nadýchanejšia.

  4. 4

    Šálky (používam klasické cca 2 - 2,5 dl hrnčeky s rovnými stenami) dobre vymastíme maslom, môžeme vysypať hrubou múkou (niektoré recepty uvádzajú vysypať, iné nie) a zmes rozdelíme do šálok, asi do troch štvrtín. Mne vyšli 3 hrnčeky (z každého hrnčeka vyjde 4-5 koliesok knedle).

  5. 5

    Šálky postavíme do vyššieho hrnca (tak, aby sa dal hrniec prikryť pokrievkou), okolo nalejeme vodu do 3/4 výšky šálok, prikryjeme a privedieme k varu. Keď voda začne vrieť pokrievku odložíme a varíme ešte 15-20 minút. Šálky vyberieme z hrnca, necháme chvíľu chladnúť a knedlíky vyberieme - ak to nejde, obrežeme nožom boky a mali by sa dať dobre vyklopiť. Pokrájame a teplé podávame.

Diskusia k receptu

marienka44
Tych 30 g masla , ktoré je napísané za položkou Víno, kde sa pridáva? Do marinády, ked je to uvedené v skupine zložiek tvoriacich marinádu? Bolo by dobré rozčleniť jednotlivé zložky podľa toho, kde smerujú, napr. marináda atd. Ja mám v tom rozpise chaus.
Kupujem králičie diely, máme ho radi.
siuuu
@marienka44 (22.1.2021 11:25)

Pri tomto recepte ma nenapadlo uvádzať suroviny na marinádu osobitne ... podrobnejšie je to rozpísané v postupe.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia