Makové koláče s posýpkou fotorecept
Foto: olinecka
Tak trocha oddych pri pečení. Výborná chuť, ktorou potešíte svojich na raňajky, desiatu alebo sladkú večeru.
porcií
príprava
na 190 °C
Suroviny
250 g |
|
250 g |
|
100 g rozpustené |
|
200 ml |
|
150 ml vlažné |
|
1 bal. |
|
2 ks |
|
2 PL |
|
1 a 1/2 ČL |
|
mletý |
|
|
|
Posýpka: | |
60 g rozpustené |
|
2-3 PL |
|
2-3 PL (alebo polohrubá) |
|
Okrem toho: | |
na potretie (rozpustené) |
|
na posypanie |
|
Postup
-
1
Do vlažného mlieka pridáme 1 PL cukru, nasypeme droždie, necháme nakysnúť kvások. Múku preosejeme do misy a primiešame zvyšok cukru a soľ. Následne pridáme kvások, vajíčka, rozpustené maslo a smotanu. Mixérom alebo rukou vypracujeme hladké cesto, ktoré dáme na teplé miesto vykysnúť. Vykysnuté cesto preložíme na pomúčenú pracovnú dosku, premiesime a pomocou väčšieho pohára vykrojíme kolieska. Plech vymastíme maslom, poukladáme vykrojené kolieska a necháme trocha na plechu nakysnúť. Medzitým pripravíme plnku, mletý mak a lekvár zmiešame spolu do hustej plnky. Plnka môže byť aj orechová, lekvárova, tvarohová. Menším pohárom vytlačíme do koliesok priehlbinky, do ktorých dáme makovú plnku. Posýpka: Maslo rozpustíme a zmiešame spolu s cukrom a múkou. Pripravenou posýpkou koláče posypeme. Kraje cesta potrieme rozpusteným maslom.
-
2
Rúru predhrejeme 190 stupňov a pečieme 20 minút do zlatista. Ešte za horúca opäť potrieme rozpusteným maslom.
-
3
Po vychladnutí posypeme práškovým cukrom. Dobrú chuť.
-
4
Môžete si cesto rozdeliť na dve časti a upiecť si aj kysnutý jablkový koláč.
-
5
Takto na tanieri.
Veru dobrota ale už som sa podelila s nimi.
Ďakujem.