Pečený kapor
Pečený kapor

Živánska s kaprom

Doc. RNDr. Miloš Mikuš, CSc.
vedec s vareškou a kalichom vína, 13. januára 2021
Živánska s kaprom
Foto: Miloš Mikuš
4
porcie
110 minút
príprava

Suroviny

1/2 ks (fileta bez šupín)
2 ks väčšia
4 ks
2 strúčiky
50 g
50 g
50 g
1 ČL
1 PL
100 ml
1 ČL
1 ČL
hrsť listov




Postup

  1. 1

    Kapra zvnútra nakrojíme po dĺžke pozdĺž stredovej čiary. Hornú časť (smerom k chrbtovej plutve) nakrájame zvonku do hĺbky asi 1 cm priečnymi rezmi vo vzdialenosti 2–3 mm, aby sme narušili tenké kostičky. Vedľa pozdĺžneho rezu urobíme ďalší rez vo vzdialenosti asi 1 cm, mäso vyberieme, aby sa dala fileta prehnúť do tvaru pstruha. Filetu osolíme, okoreníme paprikou a mletým čiernym korením, rovnomerne roztrieme horčicu a poukladáme posekaný cesnak a pokrájané listy medovky.

  2. 2

    Do masťou vymasteného pekáča ukladáme osolené, rascou okorenené, na kolieska pokrájané zemiaky, cibuľu a klobásu, natenko nakrájanú slaninu a údenú šunku. Filetu položíme do stredu pekáča kožou hore.

  3. 3

    Odkryté pečieme asi 20 minút pri 230 °C, potom podlejeme vínom, prikryjeme alobalom a pečieme ďalších 40 minút pri 210 °C. Na konci odkryjeme a na pár minút dáme pripiecť pod gril.

Diskusia k receptu





SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia